Marek Hudema: Čínská ekonomika roste, ale cena je příliš vysoká

20. říjen 2020

Čína se letos zřejmě stane jednou z mála zemí na světě, která zažije skutečný ekonomický růst. Naznačuje to pondělní oznámení pekingských statistiků, že meziročně vzrostlo čínské HDP ve druhém čtvrtletí o téměř pět procent.

Peking a jeho obdivovatelé nás proto bezpochyby brzy oblaží výkřiky, že to dokazuje převahu čínského systému. Ostatně už dlouho tvrdí, že budoucnost světa je čínská. Důkazem toho je, že se jedině Čína dokázala dobře vyrovnat s pandemií nemoci covid-19.

Čtěte také

Což je ovšem pravda, jen pokud máte dost specifickou představu o tom, co je to dobře. Čínské hospodářství skutečně rychle roste a skutečně se mu podařilo překonat potíže způsobené epidemií nového koronaviru.

Přispělo k tomu ovšem několik věcí, které bychom u nás možná ne moc rádi viděli a o kterých si ekonomové myslí, že nejsou dobré. Za prvé, část čínského růstu je podpořena dluhy a vládními výdaji včetně investic do státních podniků. Státní pomoc míří přitom hlavně k firmám a už ne tolik k lidem, kteří přišli o výdělek.

Roste odpor vůči Pekingu

Za druhé, začátek oživení podpořil vývoz respirátorů, roušek a dalších ochranných pomůcek do zahraničí. Čína využila nouze ostatních poté, co sama požádala na začátku roku o dodávky ochranných pomůcek a dostala je zdarma.

Čtěte také

A konečně za třetí, za potlačením infekce nového koronaviru v Číně jsou vskutku drastická opatření. Čínské lockdowny, tedy karantény, byly mnohem přísnější než kdekoliv v Evropě či v Americe. Šlo například o totální zákazy vycházení a třeba některým nemocným zatloukli úředníci dveře, aby nemohli z bytu ven. Následoval dohled nad lidmi v měřítku, jaké si demokratické země mohou těžko dovolit.

Zkrátka, čínský úspěch není zdarma a ne všichni vidí ideál ve společnosti, která nedbá na práva ani na osud jednotlivce. Navíc právě Čína nechala do světa proniknout nebezpečný vir a potom se chlubí, jak ho přemohla, a poučuje o tom ostatní.

Marek Hudema

Výsledkem je, že svět sice obdivuje čínský ekonomický růst, ale zároveň podle průzkumů veřejného mínění na Západě roste odpor vůči Pekingu. Včetně donedávna přátelské Austrálie. Čínští diplomaté tak sice mluví o století Číny – a jsou o tom skutečně přesvědčeni. Ve skutečnosti to ale vypadá, že se blíží spíš století obav z Číny a odporu vůči ní.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio