Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský kraj zruší od příštího týdne školní autobusové linky

Jihočeský kraj zruší od pondělí 26. září kvůli koronavirovým omezením školní autobusové linky. Týdně tak autobusy najedou o 52 tisíc kilometrů méně, což je v objemu všech spojů, které kraj objednává, jen několik procent. Vlaků se omezení nedotkne. Kraj již informoval dopravce, kteří musejí změnit jízdní řády.

Kraj chce zrušit školní autobusy ze dvou důvodů. „Jednak tam není vůbec obsazenost, jednak i ti dopravci začínají mít problémy je obsadit personálem. U školních krajských linek se bude přecházet na prázdninový režim. Jikord by měl předložit do čtvrtka ekonomické dopady," řekl kandidát na hejtmana Martin Kuba.

Omezení se dotkne všech dopravců veřejné linkové dopravy, s nimiž kraj spolupracuje. Jikord předložil návrh, informoval i dopravce, kteří musejí připravit nové jízdní řády. „Zpracováváme finanční vyjádření, předpokládanou úsporu. Seznam spojů jsme už vypracovali," řekl Josef Michálek, jednatel společnosti Jikord.

Firma ČSAD Autobusy České Budějovice předpokládá, že stejně jako na jaře omezí kvůli dopadům koronaviru počet spojů o 20 až 30 procent. Zavede prázdninový režim. Dnes to řekl generální ředitel firmy Vladimír Homola. Zvažuje také, že dočasně zruší dálkové spoje do Prahy.

Vlaků by se omezení dotknout nemělo. Podle Michálka je v železniční dopravě minimum spojů spjatých se školní výukou. „Představovalo by to úsporu asi 200 kilometrů za den. Navíc některé spoje na lince Budějovice - České Velenice zajíždí až do Gmündu, bylo by to potom nutno pojednat i mezinárodně, některé spoje zajíždí do Kraje Vysočina," řekl Michálek.

Kvůli novým omezením zatím omezily České dráhy provoz na dálkových tratích z Prahy do Hradce Králové, Brna, Českých Budějovic a Děčína. Na jaře zredukoval kraj při mimořádných opatření osobní železniční dopravu v jižních Čechách, zhruba o 19 procent. Vlaky jezdily podle víkendového jízdního řádu, kromě nich jezdily vlaky v ranních a odpoledních hodinách.

Městská hromadná doprava (MHD) v Českých Budějovicích přešla 15. října kvůli koronaviru na prázdninový provoz. Zatím na tři týdny. Dopravní podnik také zrušil provoz nočních linek. Od začátku nouzového stavu zaznamenal propad počtu cestujících o 20 až 30 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, koronavirus, školy, autobusy, Jihočeský kraj, školní autobusová linka, jízdní řád, České Budějovice, Martin Kuba, Praha, ČSAD, Vladimír Homola, České dráhy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zruší od příštího týdne školní autobusové linky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.