40 let od stříbrné sezony Motoru. Jihočeši sahali po titulu, ale nakonec jim unikl

Foto: archiv jchokej.cz

Českobudějovický klub píše svoji historii od roku 1928. Úvodní dvě dekády pod hlavičkou AC Stadionu vystřídala v padesátých létech éra Slavoje, potom se ujal název Motor (1965 – 1992, znovu od roku 2013). Tradiční účastník nejvyšší domácí soutěže vybojoval jednou zlato, jednou stříbro a čtyřikrát bronz.

Dvě nejcennější medaile Jihočechů aktuálně připomínají kulatá výročí. Z týmu, který triumfoval československé celostátní lize v ročníku 1950–51, zůstal jediný žijící pamětník Karel Oberleitner (91). Stříbrná parta ze zimy 1980–81 stále čile vzpomíná na tehdejší skvělou jízdu znamenající pro mnohé hráče vrchol jejich kariéry. Chybí pouze kapitán Miroslav Dvořák. Dvojnásobného mistra světa před dvanácti léty skolila zákeřná nemoc.

Poslední změny v jihočeské partě

Role favoritů pro ligovou sezonu 1980–81 se přisuzovala obhájci titulu z Kladna, v jehož sestavě stále řádil kanonýr všech dob Milan Nový, nebo dvakrát za sebou druhé Dukle Jihlava s reprezentačním brankářem Jiřím Králíkem. Ze čtvrtého místa v předchozím ročníku se chystali na zteč Vítkovičtí těžící z výkonů Jaromíra Šindela, Františka Černíka, Miroslava Fryčera či Ladislava Svozila. Málokdo bral vážně budějovický Motor, tým z osmé příčky.

Krajskou metropoli pod Černou věží opustil kouč Josef Horešovský a dirigentem se stal dosavadní asistent Karel Pražák. Po boku měl dalšího bývalého hráče Petra Podlahu. Nový tandem propustil ze služeb Josefa Vondráčka, Michala Vondrku st. a Jiřího Kolara. Kvůli zdravotním trablům odložil betony Jaroslav Jágr, na vojnu odešel jeho kolega z brankoviště Marcel Kurfürst a útočník Milan Král. Zelený stejnokroj oblékl také Jiří Lála, což byla pro Jihočechy velká ztráta. Progresivní forvard v dresu Dukly Jihlava ihned slavil titul ligového kanonýra se čtyřiceti góly.

Brankářský tandem s Vladimírem Pláničkou vytvořil litvínovský odchovanec Ladislav Gula. Chytal v obráceném gardu a již během premiérové sezony si vynutil pozornost stavitelů reprezentace. Ze zkušené na vimperském ledě se vrátila obranná dvojka Petr Míšek – Jan Podlaha, uniformu v jihlavské rezervě odevzdali Jan Tlačil s Petrem Hubáčkem st. Výměnou za Václava Koblišku dorazil z Olomouce expísecký Karel Caldr. Zapojil se i mladík Roman Božek a vpředvečer mistrovských bojů dorazil třicetiletý forvard Jaroslav Mec, senzační posila z pražské Sparty.

Obezřetný trenér. Problémů bude dost, tvrdil Pražák

Přebudovaný tým naznačil své možnosti na turnaji v německém Halle i domácím Zlatém klasu. Trenér Karel Pražák ale zůstával při zemi. „Snahou nás všech je, abychom si udrželi zhruba loňské postavení, což konkrétně znamená osmé, deváté místo. Těžko si klást vyšší cíle, problémů bude dost,“ prorokoval.

Foto: archiv jchokej.cz

Na ligový peloton čekala novinka v podobě experimentálního zrušení nerozhodných výsledků. Pokud po třetí siréně ukazovala světelná tabule stejný počet gólů na obou stranách, přidávalo se deset minut čistého času s nezměněným počtem hráčů. Rozhodla „náhlá smrt“ nebo samostatné nájezdy. Vítěz bral dva body, stejně jako za úspěch v základní hrací době. Tehdy hokejisté neznali tříbodové hodnocení. Poražený celek musel akceptovat nulový zisk. Minimálně jedna z matematických variant hrozila, že někdo doplatí na tento systém v konečném účtování.

Od úvodního ligového buly si Motor počínal famózně. Nasázel desítku Trenčínu, potom vyhrál náhlou smrtí v Košicích a doma nasypal tucet gólů mužstvu Zlína. Těsná porážka na pardubickém ledě v 7. kole srazila nečekaného lídra z čela tabulky, ale jen epizodně. Následnou výhrou nad Kladnem si vzal zpátky vedoucí postavení, o něž se dál přetahoval s Vítkovicemi a stínujícím Litvínovem. Všechny formace si neuvěřitelně sedly a hráči se bavili v nacpané hale báječným hokejem. Možná nejlepším, jaký kdy byl u pravého břehu Vltavy k vidění.

Motor se rozjel. 13 zápasů v řadě bez porážky!

Před více než měsíční reprezentační pauzou, která nastala začátkem prosince, stihla ligová dvanáctka odehrát čtyřiadvacet kol. Smečka nejusilovnějších rváčů o mistrovský primát se tísnila v pořadí: 1. Vítkovice 36 bodů, 2. Motor 34, 3. Litvínov 34, 4. Jihlava 30, 5. Kladno 30. Šesté Košice výrazně zaostávaly s dvaadvaceti body. Odborný týdeník Gól v komentáři upozornil, že tady ještě nikdy nebyla situace, aby týmy Vítkovic, Českých Budějovic a Litvínova od prvních kol obsadily vedoucí příčky a opakovaně dobrými výkony si upevňovaly své postavení.

Redaktoři Gólu zároveň ujistili, že jmenované celky disponují hráči, kteří poskytují záruku k udržení vysoké laťky. Konkrétně označili opory Vítkovic a Litvínova a zacílili rovněž na budějovický tým, který „hrou i příkladem táhnou reprezentanti Pouzar a zvláště Dvořák, po létech snad poprvé nepřetěžovaný přemírou úkolů. V jejich stopách jdou spoluhráči Joun, Čech a N. Král, a zvláště Míšek, který je s brankářem Gulou snad největším překvapením soutěže.“

Jednadvacetiletý budějovický rodák si v prosinci 1980 odbyl reprezentační premiéru. „Prospěl mi rok ve Vimperku, kde jsem byl hodně vytížený. Po velmi tvrdé letní přípravě v Budějovicích jsem přesto nečekal, že bych se mohl prosadit,“ svěřila se vycházející hvězda. Vítězstvím 5:1 nad Zlínem počátkem ledna navlékli motoráci další článek do řetězu třinácti výher bez jediného klopýtnutí. Padli až po výsledku 2:3 v prodloužení na trenčínském ledě. To se stalo ve 33. kole, před nímž Motor vedl tabulku o čtyři body.

Foto: archiv Ladislava Guly

V následujících třech kolech znovu zvítězil. Ve třetí soutěžní čtvrtině a na začátku čtvrté (program obsahoval čtyřiačtyřicet kol bez play off) smetli Pražákovi svěřenci všechny medailové protikandidáty. Doma vyprovodili týmy Vítkovic 5:2, Kladna a Litvínova shodně 4:2. Nad předloňským mistrem z Bratislavy získali kontumační výhru 5:0 a poprvé v dějinách zvítězili na jihlavském ledě (4:3 v prodloužení). Dařilo se jim ve všech aspektech a co je nutné připomenout, po náročném letním drilu mohli vedle tradičně tvořivého hokeje sázet i na tvrdou hru a důraz v osobních soubojích. Drželi všechny trumfy. Zlatou radost si sami pokazili ztracenými souboji na Spartě (5:6), ve Vítkovicích (3:7) a Kladně (3:5), načež klesli na druhou příčku.

Marná stíhací jízda – prvenství si pohlídaly Vítkovice

Stíhací jízda v závěrečných čtyřech kolech byla marná. Jihočeši bodově neklopýtli, ale Vítkovičtí si pohlídali prvenství. V posledním utkání v Litvínově, kde se loučil s ligovou kariérou Ivan Hlinka, vedli Budějovičtí po první třetině 2:0 a to byl i konečný stav. Ostravský tým prohrával ve Zlíně 0:1 do 46. minuty, ale potom zázračně otočil na 4:1. Vítkovický a reprezentační forvard Miroslav Fryčer k ligovému závěru později podotkl, že spolu s klubovými kolegy Šindelem a Svozilem v době únorového soustředění národního týmu léčili bolístky a odpočívali, zatímco sedmička opor Motoru celý týden naplno makala pod přísným dohledem Luďka Bukače a Stanislava Neveselého. Svoji roli potom jistě sehrála únava.

Čerstvý mistr nasbíral šedesát osm bodů, přičemž uspěl sedmkrát z osmi prodloužení nebo nájezdů. Druhý Motor shromáždil o dva body méně, radoval se třikrát ze čtyř nastavených zápasů. Pokud by platily remízy ohodnocené jedním bodem, vyhrál by ligu zástupce českého jihu (64) před Vítkovicemi (62). A místo bratislavského Slovanu by sestoupila Škoda Plzeň. „Moc rád bych v závěru kariéry získal titul. Trochu mě štvalo, že jsem občas nehrál a že se to na konci podělalo. Ale pochopil jsem trenérské myšlení, když jsem se později sám postavil na střídačku,“ přiznal s odstupem budějovický centr Václav Mařík.

Nicméně tým od soutoku Malše s Vltavou poskočil v tabulce o sedm příček v porovnání s předchozí sezonou, vylepšil si účet o třicet bodů a zaznamenal druhé nejlepší umístění v historii. „Mančaftem se nesla pohoda. Asi jako vždycky, když se sejdou lidi, kteří to chytnou za správný konec. Kvalitně jsme trénovali a vysloveně se těšili ze hry. Zašli jsme na pivko, drželi pohromadě a tlouklo nám jihočeské srdíčko. Jenom dva kluci, Jarda Mec a Petr Hubáček, nebyli místní,“ zdůraznil špílmachr František Čech, jenž patřil do skupiny naturalizovaných Budějovičáků.

Partneři Madeta Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz