Lídr Pirátů Špoták čelí nařčení ze lži, usvědčili ho vyjednavači z ODS i ANO

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - úterý, 20. říjen 2020 20:54

Ostrému nařčení ze lži čelí lídr Pirátů Rudolf Špoták. Svá slova navíc bude horko těžko obhajovat. To, že pirátský kandidát na hejtmana nemluví pravdu, totiž naší redakci v úterý potvrdili jak zástupci vyjednávacího týmu ODS, tak hnutí ANO.

Právě hnutí ANO v pondělí výrazně vstoupilo do jednání o krajské koalici. Ta se až do včera rodila ve složení ODS, TOP 09, Piráti a pětičlenné uskupení kolem exhejtmana Josefa Bernarda. ANO ale směrem k ODS a TOP 09 vzneslo více než atraktivní nabídku – pro sebe by sice požadovalo post hejtmana, avšak partnerům by dalo 6 míst v devítičlenné radě.

Zvláštním způsobem na nabídku hnutí ANO směrem k ODS a TOP 09 zareagoval volební lídr Pirátů Rudolf Špoták, který ČTK sdělil, že ANO jen vytváří tlak na část ODS a dodal: „A to, že jsou ochotni dát šest radních, už řeklo ANO občanským demokratům před 14 dny.“

ODS i ANO: Je to lež Taková slova ale označili za lež jak členové vyjednávacího týmu z řad ODS, tak hnutí ANO. „Tato konkrétní nabídka definující početní poměry v krajské radě přišla od hnutí ANO poprvé včera,“ sdělil redakci šéf vyjednávacího týmu ODS Martin Baxa.

Stejně hovořil také Roman Jurečko. „Je to lež. Myslím si, že pan Špoták vyjednává za Piráty. Já jsem z vyjednávacího týmu ODS a mně, ani nikomu z mých kolegů z vyjednávacího týmu, nikdo takovou nabídku až do včerejšího večera nedal,“ uvedl Jurečko.

Slova zástupců ODS potvrzuje i šéf hnutí ANO Roman Zarzycký. „Mohu potvrdit, že nabídku na šest míst v krajské radě jsme poprvé předložili ODS a TOP 09 včera, na kdy jsem svolal schůzku našeho vyjednávacího týmu. Pokud někdo tvrdí něco jiného, je to absolutní nesmysl,“ potvrdil kandidát na hejtmana Zarzycký.

6 míst v radě je luxus Lídr Pirátů Špoták tak musí hasit první pořádný požár ještě před tím, než koalice s účastní Pirátů vůbec stačila vzniknout. Navíc se zdá, že přísloví „lež má krátké nohy“ ho zřejmě bude strašit ještě dlouho. Podle kuloárních informací je totiž nabídka ANO pro ODS velmi lákavá.

O takovém luxusu, jako je dvoutřetinová většina v krajské radě, se členům ODS a TOP 09 může v koalici s Piráty a Bernardem jen zdát. Tam by sice obsadili post hejtmana, v radě by ale byli v menšině a fakticky by přišli o šanci ovlivňovat chod Plzeňského kraje.

Zda Špotákova slova zlomí vaz rodící se koalici s neúčastí ANO, ukáží následující dny. Roman Jurečko už serveru QAP.cz potvrdil, že ODS bude s hnutím ANO jednat. „Já říkám, že v politice platí, pokud není domluveno všechno, není domluveno nic,“ dodal Jurečko.