Hlavní obsah

První linka darovaná z Tchaj-wanu by mohla přijít do dvou měsíců

Foto: Profimedia.cz

Horký brambor v podobě tchajwanského daru převzali od Miloše Vystrčila (na snímku) ministři Petříček a Havlíček.

Reklama

Senátoři a úředníci jednali s tchajwanským podnikatelem, jak přijmout jeho dar. Vyjasnilo se mimo jiné, že darované linky umí vyrábět jak roušky, tak respirátory, říká senátor Lumír Kantor.

Článek

Nejpozději do dvou měsíců by se v Česku měla objevit první z pěti automatizovaných výrobních linek na roušky a respirátory darovaných tchajwanskou společností Autoland Technology.

I to má být výsledek dnešní videokonference, při níž několik senátorů společně s vysokými státními úředníky z ministerstev zahraničí a průmyslu jednali se zakladatelem a šéfem zmíněné strojírenské firmy, tchajwanským podnikatelem Kuo Li-linem.

„Myslím, že jsme se dnes výrazně posunuli. Potvrdili jsme si, že Česká republika je připravena dar přijmout, a také jsme si mimo jiné vyjasnili specifikaci těch linek,“ sdělil redakci Seznam Zprávy senátor Lumír Kantor, který se videokonference zúčastnil společně s kolegou Pavlem Fischerem a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.

Senát to dělat nemůže

Právě při ostře sledované a čínskými úřady kritizované cestě Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, která se uskutečnila na přelomu srpna a září, se firma Autoland Technology rozhodla Česko hodnotnými pěti linkami na výrobu zdravotnických ochranných pomůcek obdarovat. Podle původních informací měly být spuštěny už během listopadu.

Splnění termínu je už nereálné. Dar z Tchaj-wanu se během několika týdnů změnil v horký politický brambor. Vrcholní představitelé českého státu totiž ještě definitivně nedořešili, jakým způsobem jej přijmout, aby vše bylo právně čisté. Třeba z hlediska celních formalit. Také je nutné vyřešit vlastní transport technologií.

Vše mají teď „zprocesovat“ právě ministerstva zahraničí a průmyslu, s jejichž šéfy - Tomášem Petříčkem a Karlem Havlíčkem - o věci v pondělí distančně jednal Miloš Vystrčil.

„Toto musí vyřešit exekutiva, to nemůže dělat Senát. Nemáme na to odborné ani žádné jiné kapacity. Ale myslím, že s pány ministry jsme si to již vyjasnili,“ říká pro Seznam Zprávy předseda Senátu.

Další jednání za týden

Dnešní videokonference s podnikatelem Kuo Li-linem nebyla poslední. „Další by měla proběhnout zase za týden a věříme, že se už podaří dořešit, jak ten dar přijmout,“ uvádí senátor Kantor.

Na české straně ale stále zbývá rozlousknout ještě jeden zásadní oříšek. Kdo konkrétně bude na linkách zdravotnický materiál vyrábět.

V úvahu připadá vícero variant, ale zásadní problém je, aby ten, kdo linky získá, nemohl být nařčen z veřejné podpory a z nekalé hospodářské soutěže.

O část linek projevila zájem i Vězeňská služba, aby na nich pracovali odsouzení, jak už o tom Seznam Zprávy informovaly. Nicméně šlo by o jednu či dvě linky na roušky, nikoliv na respirátory, protože výroba respirátorů by pro Vězeňskou službu kromě jiného obnášela poměrně náročný certifikační proces. Mluví o tom i ministr Havlíček.

„Pokud se s tchajwanskou stranou domluví mix, že by šlo zčásti o linky na roušky a zčásti na respirátory, potom by v tom Vězeňská služba mohla figurovat. Ale pokud by to byly pouze respirátory, pak o to Vězeňská služba nemá zájem a budeme to směřovat do podnikatelského sektoru,“ sdělil Havlíček redakci ještě před dnešním jednáním s šéfem firmy Autoland Technology.

Jak uvedl senátor Kantor, darované linky mají umět oba výrobky. „Půjde o moderní linky třetí generace, které jsou schopny vyrábět jak roušky, tak respirátory,“ sdělil senátor. I to si prý obě strany dnes při videokonferenci vyjasnily.

Sami máme dost

Je zřejmé, že minimálně část linek by měl převzít podnikatelský sektor. Zvažuje se, že by stát provozovatele vysoutěžil. „Zájemci z podnikatelského sektoru jsou, ale musí to být transparentní výběr,“ zdůrazňuje ministr Havlíček.

Jako asi nejvhodnější adept na výrobu respirátorů, který už má k dispozici i požadovanou certifikaci, se jeví zlínská firma SPUR. Ta totiž už od tchajwanské společnosti Autoland Technology dříve několik linek nakoupila. Nicméně o další linky a zvyšování výrobních kapacit v tuto chvíli moc nestojí, protože by na produkci neměla dostatečný odbyt.

„My jsme připraveni vládě poskytnout veškerou součinnost, ale nijak zvlášť se do toho neženeme,“ říká generální ředitel firmy SPUR Tomáš Dudák. Nevidí totiž nyní ani přílišný zájem o české ochranné pomůcky ze strany státu.

V září zlínská rodinná firma získala zakázku na dodání respirátorů třídy FFP2 pro Ministerstvo vnitra. Stala se tak jedním ze dvou dodavatelů, ovšem vítězem tendru se nakonec stal dodavatel respirátorů vyráběných v Asii. Uspěl s cenou o pouhá dvě procenta nižší.

SPUR od státu obdržel „jen“ objednávku na jeden měsíc, a to v objemu 1,5 milionu kusů respirátorů. Teď vedení české firmy doufá, že do konce roku získá ještě další státní kontrakt. Výrobní kapacity má na 3 miliony kusů respirátorů měsíčně. Právě proto teď nemá motivaci je výrazně zvyšovat.

Foto: Autoland Technology

Takto prezentuje tchajwanská firma Autoland Technology výrobní linky na ochranné zdravotnické pomůcky na svých webových stránkách.

Ve státních rezervách?

Kdo další z podnikatelského či nepodnikatelského sektoru by linky darované z Tchaj-wanu mohl převzít, je tak i předmětem spekulací.

Podle informací Seznam Zpráv vládní úředníci začali zvažovat i variantu, že by linky byly převedeny na Správu státních hmotných rezerv. Mohly by být u některého z privátních výrobců instalovány a byly by k dispozici pro případnou další vlnu pandemie covid-19 jako mobilizační rezerva. Nebo při jiné infekci.

„Výroba určená pro státní hmotné rezervy by se rozjela až za situace, kdyby se vyskytla nějaká nenadálá potřeba roušek a respirátorů,“ říká k této variantě dobře informovaný zdroj ze státní sféry.

Reklama

Doporučované