Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rouškovné míří do finále. Piráti navrhují důchodcům ubrat, STAN chce 6000 pro samoživitele

Aktualizováno -
20. října 2020
19:08
Autor: ČTK, for - 
20. října 2020
06:55

Návrh na poskytnutí jednorázového příspěvku 5000 korun všem důchodcům je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. K vládní předloze se v dnešním druhém čtení sešla desítka poslaneckých úprav. Například Piráti chtějí snížit příspěvek na 1500 korun a hnutí STAN chce navíc poslat 6000 korun samoživitelům, samoživitelkám a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Poslanci by mohli hlasovat o podobě návrhu zřejmě už koncem příštího týdne.

Lidovci chtějí dát podle svých úprav důchodcům s nadprůměrnou penzí jednorázově 3000 korun a naopak 7000 korun těm, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi. K příspěvku by chtěli přidat také 500 korun za každé vychované dítě.

ODS požaduje zvýšit důchody o 1000 korun měsíčně lidem po 25 letech v penzi. Nyní se důchody zvyšují o 1000 korun měsíčně po dovršení 85 let věku. Trikolóra navrhla, aby zaměstnanci a podnikatelé mohli přispívat na důchody svým blízkým jedním procentem z příjmů. Tyto peníze by se jim odečetly z daní.

Vládní návrh předpokládá vyplacení příspěvku v prosinci. Týkal by se starobních důchodců i lidí s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů.

Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Stát by na něj vydal z letošního rozpočtu celkem zhruba 15 miliard korun.

Důchodci a důchodkyně by podle návrhu zákona nemuseli o příspěvek sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení by měli mít ti, kteří v listopadu budou nějakou z penzí pobírat a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Příspěvek by nepodléhal případné exekuci a nezahrnoval by se do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Do závěrečného sněmovního kola se dostal také zákon o evidenci skutečných majitelů, jenž by mohl podle části politiků nahrát premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o střet zájmů.

Poslanci zasedli v polovičním počtu

Do programu schůze by se měla dodatečně dostat pětice vládních předloh reagujících na epidemii nového typu koronaviru. Jde například o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, o příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům a o odklad elektronické evidence tržeb. Poslanci by mohli projednat tyto návrhy zkráceně ve středu odpoledne.

Schůze začala dnes odpoledne. Poslanci se sešli vzhledem k epidemii nového koronaviru opět v polovičním počtu. V úvodu schůze složil slib nový poslanec Jaroslav Vymazal, který v dolní komoře nahradí Miroslavu Němcovou (oba ODS). Němcová byla zvolena senátorkou a sněmovní mandát jí zanikl.

Video  Rouškovné: Jak ho vidí sami senioři?  - Markéta Volfová, Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

RichterJana ( 13. listopadu 2020 11:46 )

Je jasně zřetelné, kdo kdo z politiků žije v realitě a kdo je sytý a hladovému nevěří...,senioři jsou nejohroženější skupina lidí a nemůže se bránit!!!Z nuzných důchodů, po zaplacení složenek, jim mnohdy nezbývá, ani na léky a jídlo!!!V jiných civilizovaných zemích jako je Rakousko, Německo, Švýcarsko atd., mají důchodci velice slušný důchod a žijí důstojný život, v ČR máme z celé EU nejnižší důchody a lidé ,přestože celý svůj život odváděli do systému nemalé peníze, teď živoří...,politici se můžou stydět!!! Velké poděkování paní Maláčové, která po celou dobu působení ve funkci ministryně, prosazuje navýšení penzí a minimální mzdy!!!Od ní to rozhodně není populismus!!!

resty ( 9. listopadu 2020 10:21 )

Rouškovne důchodcům nebo dát 5000 Kč samoživitelkám toť dylema.Co v dnešní době znamená samoživitelka?
Již delší dobu pozoruji stav mladých lidí kteří mají děti a nejsou ve svazku manželském.
Bohužel i v mé rodině se to objevilo a když jsem se zeptal na důvod odpověď byla pro mě šokující, proč bychom se brali
když z toho máme výhody jak na daních tak na různých příspěvků od státu.
Další výhoda dcera má dítě a bydlí v rodinném domě a její přítel co s ni má dítě bydlí s ni v rd a městský byt pronajímá za vyšší částku než platí což mu vynese za rok cca 30000 Kč. Pokud se jedna jak se má vyplácet nebo podporovat samoživitelky tak ať jsou to osoby které fakticky strádají a nevyplácet plošně. Co se tyče důchodců tak plošně.

dessy ( 3. listopadu 2020 05:49 )

Podle zmatků, neodbornosti, a dalších aspektů, jedná naše republika (je ještě naše?) jakoby nám chtěla jen škodit a "tam nahoře otitulovaní ze všech stran) se chovají jako absolventi pomocné školy. Tím ty děti nechci urážet. Vše dělají proti lidu. Normální jsme my a ne oni. Do ciziny lítají na pomoc miliardy, poslanci si přidají, a těm, co je vychovali, popř. starci, co mají být v důchodě si přidají. Ale lidem, co pracovali celý život, je každé koruny škoda. Na každého dojde.

MAMKA2316 ( 27. října 2020 12:07 )

VŠECHNY NEFACHČENKA CO JSOU PROTI PŘIDANÍM DUCHODCŮM BY MĚLI ASI POSLAT MAKAT DO DOLU ??KDO S PIRÁTU A PRAVIČÁKU KU,VA NĚKDY MANUÁLNĚ MAKAL ???? ASI SKORO NIKDO JEN ŽERETE SER,TE A KECÁTE KDYŽ NEKR????

denisz ( 24. října 2020 21:53 )

Nezkušení mládežníci Piráti to ve sněmovně nemají
lehké. Lavinu jejich nedopracovaných návrhu snadno
zkušenější starší kolegové smetou a mládežnici se
vztekají. Nejvíc jim pijí krev Filip, Faltýnek. Pryč
s nimi. Z moci už jim ego nepřiměřeně narostlo, baží po
vládě a velký guru Bartoš premiérem. Jako by vládnutí
byla počítačová hra pro puberťáky, kterou zvládne
každý. Stačí odvaha drzost a hlavně plivat sýru na
dědka, politického konkurenta, např, nepřípustný střet
zájmu. Já ale doporučují ještě min. 5 let počkat a vyzrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa