20. října 2020 • 20:44

Chelsea povolává do brány Čecha! Zápas bych zvládnul, říká legenda

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velké překvapení nachystala Chelsea na chvíli, kdy zveřejnila svou soupisku na sezonu v Premier League. Jako 26. jméno zde figuruje i Petr Čech! Česká fotbalová legenda je nachystaná jako čtvrtý brankář pro případ, že by tým postihly ztráty kvůli koronavirové pandemii. "Zápas bych zvládl," prohlásil pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.



Čech stál v mistrovském utkání v bráně naposledy 29. května 2019. Jako gólman Arsenalu neuspěl s týmem ve finále Evropské ligy, na hřišti v Baku podlehl Chelsea 1:4. Poté svou famózní kariéru ukončil a přesunul se do funkcionářské role, vysokou pozici nyní zastává právě v Chelsea, kde zažil své největší úspěchy.

Nevyzpytatelná doba ale Čecha dostala do situace, že rukavice v ostrém zápase může natáhnout znovu. „Petr Čech byl zařazený na soupisku jako nouzový brankář,“ uvedla Chelsea v prohlášení u zveřejnění svého kádru pro probíhající ročník. Soupiska čítá 25 jmen, český gólman je napsán v pořadí jako 26. hráč. „Je to preventivní opatření kvůli nepředpokládanému vývoji nákazy COVID-19. Zaujal pozici hráče bez kontraktu,“ dovysvětlil klub.

K nečekanému rozhodnutí se vyjádřil i legendární gólman. „Důvodem je určitě pandemie, jelikož jsme sami viděli, že týmy musely dávat pozitivní hráče do izolace. Samozřejmě v současnosti máme brankářů dost, ale člověk nikdy neví. Tím, že bylo místo na soupisce a já jsem coby nouzová varianta připraven, tak jsme se tak rozhodli. Každopádně doufáme, že to nebude potřeba,“ uvedl Čech.

Na ostrý zápas v nejtěžší lize světa by si troufl. V 38 letech sice už častěji nosí do práce oblek a míří do kanceláře, nicméně stále sportuje a s týmem v poslední době dokonce i trénoval. „Věřím, že bych ten zápas zvládnul, jelikož trénuji a udržuji se v kondici, a navíc v průběhu letošního roku, kdy se vytvářely bubliny a lidé se nemohli mísit, tak jsem s týmem trénoval. Pokud by opravdu došlo na to, že bych musel zápas odehrát, tak bych to zvládnul,“ dodal jeden z nejúspěšnějších fotbalistů české historie.

Pravděpodobnost, že by si do branky opravdu stoupl, je ale malá. Chelsea má momentálně k dispozici tři gólmany - Kepa Arrizabalaga plní roli jedničky, nicméně v poslední době několik zápasů nezvládl a jeho pozice slábne. Španělského brankáře doplňují zkušený Argentinec Willy Caballero (39 let) a Édouard Mendy (28).

„Největší slovo má trenér, který samozřejmě rozhoduje, kdo na soupisku jde a nejde a jaké jsou nouzové varianty a možnosti. Nakonec jsme se dohodli a byl to vlastně i jeho nápad, že když už s týmem trénuji, tak by bylo rozumné mě pro jakýsi nouzový případ napsat, i když samozřejmě doufáme, že to nebudeme potřebovat,“ dodal Čech.

Pokud opravdu nastoupí, vyběhne na trávník s číslem 39. „Bylo to tím, že jsem potřeboval volné číslo a ze všech čísel bylo volné to, se kterým hraju hokejové zápasy. Takže jsem neměnil a vybral si ho taky,“ prozradil.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud