InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Českých Velenicích se alej zatím nekácí. Začali tu se zdravotním řezem

 Autor: Lucie Váchová

    Autor: Lucie Váchová

ČESKÉ VELENICE – Na posledním jednání zastupitelstva v Českých Velenicích se projednávala i revitalizace kaštanové a lipové aleje. Vystoupili tam i zástupci petičního výboru a občanské iniciativy, která usiluje o záchranu stoleté aleje a nechce se smířit s její plošnou obměnou. Zastupitele seznámili s dalšími posudky, které dokazují, že není nutné všechny stromy vykácet. Starosta Jaromír Slíva přislíbil, že se projekt zatím pozastaví a vedení města se budoucí podobou stromořadí bude ještě zabývat.

„Po skončení jednání jsme o pozastavení kácení informovali další velenické obyvatele, a to prostřednictvím letáku. Mnozí totiž nepoužívají internet. Znovu jsme se sešli se starostou a místostarostou a opakovaně žádali o péči o stávající alej, o provedení potřebných řezů. Od konce minulého týdne se v aleji řez provádí. Věříme, že je prováděn s maximální citlivostí a s výhledem na prodloužení vitality a životnosti stromů," popsala další kroky Irena Šefčíková z petičního výboru.

Občanská iniciativa za záchranu aleje dále starostovi zaslala odkaz na firmu, která se zabývá vitalizací kořenového systému stromů pomocí injektáží do podloží. Požádala také o zákaz vjezdu aut do prostoru aleje.

„Jsme optimisté a věříme v úspěšný výsledek naší iniciativy. Kauza není v žádném případě rozhodnuta, projekt byl pozastaven. Vydáme se na příští zastupitelstvo požádat o předložení dendrologického posudku zadaného vedením města, projektu maximální obnovy a projednání postupů vitalizace podloží k posílení vitality stromů a prodloužení životnosti významného krajinného prvku," dodala Irena Šefčíková.

Zachráněnou stoletou alej pak chtějí Veleničtí přihlásit do ankety o nejkrásnější alej roku, kterou každým rokem vyhlašuje Arnika.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • zdenka. 

    Reagovat

     

    Jsem moc rada ze se podarilo nasi alej zachovat.A verim ze nam bude nadale slouzit a davat stin na lavicce kde radi posedime.Dekuji vsem co se za to postavily.

    Vloženo 22.10.2020 13:42:39

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace