Když prochází medvěd, počkám. Někdy si lehne a usne, popisuje polární mikrobioložka

21. říjen 2020

Ve sněhu a ledu kolem pólů je spousta života. Některé mikroorganismy umí zbarvit celý ledovec do růžova. Právě to studuje mikrobioložka Marie Šabacká.

Marie Šabacká je polární mikrobioložka. V ledu a sněhu je totiž překvapivě hodně mikroorganismů a malých živočichů. A tak Marie jezdí na vědecké expedice do krajiny věčného ledu zkoumat, kde všude existuje život, nebo jak tající ledovce ovlivňují život kolem.

V současné době tam vědci zkoumají želvušky – malé živočichy, kteří dokážou přežít skoro všude. Vědcům mohou říct hodně o tom, jak byly dřív ledovce propojené.

Hlavně nesundavat rukavice

Vědci jezdí na expedice hlavně v létě, kdy je na Špicberkách kolem pěti stupnů Celsia a je jednodušší se tam dostat. „Zažila jsem v Antarktidě mínus čtyřicet stoupňů,“ říká Marie a dodává: „V minus čtyřiceti stupních už si musíte chránit všechno. Už to nejde jen tak si sundat rukavice“.  

Setkání s ledními medvědy

Marie byla v Arktidě i Antarktidě. Nejčastěji jezdí na Špicberky, kde se polárníci často setkávají s ledními medvědy. Medvědi jsou zvědaví a polární stanice je láká, protože je tam možnost potravy. A když lidé někam jdou, musejí se pozorně dívat kolem sebe a velkým zvířatům se vyhnout. Naštěstí krajina je docela přehledná.

„Medvěd je extrémně chráněný, je tam doma a jakýkoli kontakt s ním není na místě,“ říká Marie. Člověk se medvědům musí přizpůsobit. „Pokud medvěd prochází, tak počkám. Někdy si lehne a usne, tak musíme počkat déle,“ popisuje odvážná mikrobioložka.

Číhá v ledu nějaké nebezpečí? Co to je polární ekologie? A chtělo se Marii někdy brečet? Poslechněte si v Klubu Rádia Junior, který pro vás připravila Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související