Zpívali „Až bude Gustáv Husák viset na větvi“ a soud je poslal do vězení

/ /
Miroslav Jeník u svého Fiatu 600, se kterým byl u tragické havárie ruské cisterny 21. srpna 1968 v Desné v Jizerských horách. Foto: Paměť národa
Miroslav Jeník u svého Fiatu 600, se kterým byl u tragické havárie ruské cisterny 21. srpna 1968 v Desné v Jizerských horách. Foto: Paměť národa

V roce 1970 poslal soud do vězení tři mladíky zaměstnané v dolomitových jeskyních Bozkov: Jeníka, Doubka a Dolenského. Čím se provinili? Měli nevhodnou nástěnku, z amplionu pouštěli Svobodnou Evropu a zpívali protiokupační písně.

Nejvíc dostal Miroslav Jeník – deset měsíců.  Narodil se v roce 1946 ve Vrchlabí a v roce 1960 se s rodiči a bratrem přestěhoval do Bozkova na Semilsku. Jeho otec tu působil jako placený funkcionář tajemník Národního výboru. V roce 1966 náhle zemřel, jeho syn v té době sloužil na vojně, kde vstoupil do KSČ, protože mu velitelé slibovali různé výhody. Po vojně nastoupil jako řemeslník k provoznímu zázemí dolomitových jeskyní v Bozkově.

Zločinů hanobení republiky a jejích představitelů se měli dělníci dopustit v roce 1969 tím, že na svou prkennou boudu, kterou používali jako šatnu a odpočívárnu, instalovali „nevhodnou“ nástěnku. Připíchli na ni výstřižky z novin z léta roku 1968, manifest Dva tisíce slov a podobně. Turisté se do Bozkova sjížděli nejen na unikátní dolomitové jeskyně, ale za ještě větší atrakci měli boudu s nástěnkou:

Domek před Bozkovskými jeskyněmi, kde měli Miroslav Jeník a jeho kamarádi protiokupační nástěnku. Foto: Paměť národa
Domek před Bozkovskými jeskyněmi, kde měli Miroslav Jeník a jeho kamarádi protiokupační nástěnku. Foto: Paměť národa

„Do amplionu jsme pouštěli vysílání Svobodné Evropy. U nástěnky pořád stáli nějací lidi, protože v roce 1969 už skoro nikde nic podobného nebylo. Komunistům nástěnka vadila. Stěžoval si na nás jeden učitel z Rokytnice nad Jizerou,“ vypráví Jeník.

Na základě udání jistého soudruha učitele, který s dětmi vyrazil na exkurzi do dolomitových jeskyň, byla na místo vyslána tříčlenná hlídka VB. Podle policejního záznamu dorazila pozdě odpoledne 29. července 1969 a narazila na vedoucího výstavby Jana Lukáška a skupinu dělníků posedávajících po práci u piva. Ti odmítli odstranit „závadný“ materiál, přičemž se někteří z dělníků, včetně Stanislava Doubka, příslušníkům navíc posmívali, zapsali si policisté.

Vzhledem k tomu, že příslušníci VB neměli početní převahu umožňující jim vynutit své požadavky silou, rozhodli se raději vzdálit a vitríny se zmocnit lstí, cituje policejní záznam historik Lukáš Cvrček ve své historické studii, která vyšla v časopise Paměť a dějiny Ústavu pro studium totalitních režimů. Inkriminované nástěnky se zmocnila StB, která ji servala z dělnické boudy v noci z 12. na 13. srpna 1969.  

Protestsongy a nápis „21. srpen – den hanby“

Řemeslníci z dolomitových jeskyní Bozkov se dopustili zločinu podle soudního rozsudku i tím, že zpívali na veřejnosti písně ‚Běž domů, Ivane, čeká tě Nataša‘ a zlidovělý protestsong ‚Až bude Gustáv Husák viset na větvi, bude v Čechách zase ráj‘. Měla stejnou melodii jako americký tradicionál ‚Černý muž pod bičem otrokáře žil‘.

Miroslav Jeník v první polovině 70. let na recesistické koláži u hlásiče VB. Foto: Paměť národa
Miroslav Jeník v první polovině 70. let na recesistické koláži u hlásiče VB. Foto: Paměť národa

Kromě toho vyškrábali posměšný nápis v žumpě urážející Sovětský svaz „21. srpen – den hanby“, nápis doprovodili nacistickým hákovým křížem a sovětskou pěticípou hvězdou.

Jeník dostal oproti souzeným přátelům měsíc vězení navíc za slovní výtržnost. Měl se jí dopustit v únoru 1969 před semilským kinem, kde se konal večer přátelství ČSSR a SSSR. Údajně napadl bozkovského komunistu Kurfirsta, který kráčel na soudružský večírek se sovětskými důstojníky z trutnovské posádky:

„Já mu opravdu nic neudělal, jen jsem ho chytil za rameno a říkám mu: ´Pane Kurfirst, na tohle se nezapomíná, to nám musíte jednou vysvětlit.´ No a on to nahlásil. U soudu tvrdil, že jsem ho napadl,“ vypráví pro Paměť národa Miroslav Jeník.

Jeho manželku a syna živili staří rodiče

Do vězení Miroslav Jeník nastoupil v prosinci roku 1970, pár týdnů po tom, co se jim narodil během těžkého porodu syn. Manželce Miladě v nemocnici oznámili, že už další dítě mít asi nebude, porod by nepřežila. Ve vězení každý den Jeník těžce pracoval na stavbách, pokládal koleje, přesto jeho manželka s dítětem dostávala z vězeňské správy jen devadesát korun měsíčně jako přídavek na dítě.

S novorozeným synem na podzim 1970 krátce před nástupem do vězení. Foto: Paměť národa
S novorozeným synem na podzim 1970 krátce před nástupem do vězení. Foto: Paměť národa

„Její rodiče ji živili. Peníze mi všechny sebrali, tzv. úložné jsem měl jen třicet korun měsíčně. Když mě pustili, abych uživil rodinu, musel jsem pracovat o sobotách i nedělích,“ popisuje Jeník, který po propuštění nastoupil jako skladník do podniku Chema a také pracoval na nádraží v Jesenném, dnes má se synem truhlárnu.    

Miroslav Jeník si přitom zaslouží vyznamenání. Dne 21. srpna 1968 se zachoval jako hrdina.

Vrhnul se do plamenů a vytáhl hořící ženu

S nasazením vlastního života spolu s bratrem zachránili ženu v plamenech. Stalo se to v den sovětské okupace.  

Dne 21. srpna 1968 brzo ráno odcházel jako každý den do práce do jeskyní. Slyšel hučení letadel. Až z rádia se dozvěděl, že nás přepadla vojska Varšavské smlouvy. S bratrem a kamarádem Rudou Šourkem sedli do malého fiátku 600 a vyrazili do nejbližšího města, do Tanvaldu, kde se chtěli připojit k demonstrujícím. Cestou narazili na konvoj sovětských zásobovacích vozidel značky ZIL a stali se svědky tragické havárie v Desné:

„Najednou brácha zařval ‚bacha!‘. Ohlédl jsem se a viděl jsem, jak se ZIL valí rovnou na nás. Strhnul jsem fiata k pravému obrubníku a ruský náklaďák nás těsně minul,“ popisuje Miroslav Jeník. „Ve velké rychlosti naboural bokem do sklárny. Z rozbité cisterny se vylil benzín, za chvíli chytnul a vybuchl.“ Miroslav Jeník vycouval fiatem do bezpečí.

Silnice v Desné v Jizerských horách po výbuchu ruské cisterny 21. srpna 1968. Foto: archív Neumanna
Silnice v Desné v Jizerských horách po výbuchu ruské cisterny 21. srpna 1968. Foto: archív Neumanna

„Ruda Šourek vykřikl: ‚Teď nás tady Rusáci všechny postřílejí!‘ A zmizel. My s bráchou jsme si všimli, že na chodníku leží žena a šlehají na ní plameny. Z auta jsme vzali deku a utíkali jsme k ní,“ vypráví Jeník, který se vrhnul do plamenů, aby dívku zachránil. Hořela přiléhající sklárna i protější dřevěná budova, v plamenech se ocitla celá ulice. „Oheň šlehal i z kanálů, kam natekl benzín,“ vzpomíná Miroslav Jeník, který utrpěl popáleniny hlavy a trvale si poškodil zrak.

K bratrům Jeníkovým a popálené ženě přispěchali na pomoc jako první hasiči ze sklárny a také zaměstnanci. „Lidé, co přišli zespoda z Desné k požáru, nám říkali, že si mysleli, že jsme uhořeli. Divili se, že jsme na světě. Hořela totiž i silnice.“ Kolem Miroslava Jeníka a jeho bratra svištěly vybuchující kanystry, jeden z nich trefil do hlavy i Jeníka, který následkem krvácel. V ohnivé spoušti přišly o život čtyřiasedmdesátiletá Marie Vodáková a její vnučka, osmiletá Dagmar Škavová. Patřily mezi 137 Čechů a Slováků, kteří zahynuli vinou okupačních vojáků.

Miroslav Jeník při natáčení pro Paměť národa v červnu 2020. Foto: Post Bellum
Miroslav Jeník při natáčení pro Paměť národa v červnu 2020. Foto: Post Bellum

Ženu středního věku, historikové se domnívají, že se jedná o Hanu Kosinovou, kterou bratři Jeníkovi zachránili, už nikdy nepotkali. I když se Miroslav pokoušel o kontaktovat, nepodařilo se. Její rodina o to prý nestála.

Vzpomínky Miroslava Jeníka zaznamenali dokumentaristé Paměti národa v červenci 2020. Redakce takto vyzpovídala skoro deset tisíc pamětníků. Vzniká tak světově unikátní sbírka příběhů. Peníze na Paměť národa sbírají dokumentaristé především od soukromých drobných donátorů. Pomozte jim i vy. Například stokorunou měsíčně. Jak se stát pravidelným dárcem a členem Klubu přátel Paměti národa najdete na podporte.pametnaroda.cz.