Hypotéky zlevnily a míří k rekordu. Dostupnost ale klesá

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 21. 10. 2020
Letošní rok zřejmě přinese nejvyšší objem sjednaných hypoték – i kvůli rostoucí ceně nemovitostí. Jenže pro řadu lidí, kteří chtějí vlastní bydlení, se situace zhoršuje.
Hypotéky zlevnily a míří k rekordu. Dostupnost ale klesá

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték v září pošesté v řadě klesl, tentokrát na 2,07 % ze srpnových 2,11 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Takhle nízko byly úroky u hypoték naposled v září roku 2017. Letošek přitom začal zdražováním: Zatímco v prosinci dosahoval průměrný úrok 2,34 %, na konci března už 2,44 %. Pak ale „peníze začaly zlevňovat“ kvůli koronavirové krizi. Česká národní banka snížila svou základní úrokovou sazbu postupně z 2,25 % na nynějších 0,25 %.

„S ohledem na kroky některých bank se dá očekávat jejich další pokles. Nahrává tomu i klesající cena zdrojů,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. V říjnu úroky u hypoték snižovala skupina ČSOB, která je díky Hypoteční bance lídrem hypotečního trhu. Úroky šly dolů i v Raiffeisenbank a Air Bank. Další banky je mohou následovat.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

I přes koronakrizi míří hypoteční trh k jednomu rekordu. Objem sjednaných hypoték v prvních devíti měsících nebyl nikdy vyšší než letos. „Banky již poskytly hypoteční úvěry za více než 172 miliard korun. Takový objem nesjednaly za první tři čtvrtletí ani v rekordních letech 2016 a 2017,“ říká Sýkora. Banky, které své čísla hlásí Hypoindexu, loni za stejné období sjednaly hypotéky za 128 miliard, v roce 2017 za 167 miliard.

Za rekordem stojí stále rostoucí ceny bydlení, které zvyšují průměrnou výši hypotéky – ta v září stoupla na nové maximum 2 801 344 korun. Jenom za posledních dvanáct měsíců vzrostla průměrná výše hypotéky o téměř 450 tisíc korun. „O rok dříve to přitom bylo pouze o necelých 90 tisíc korun,“ upozorňuje Sýkora.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Na rekordní objemy tak hypoteční trh dosahuje i přesto, že smluv se letos sjednává méně než v předchozích letech. Za prvních devět měsíců prodaly banky 64 152 hypoték, v roce 2017 jich bylo 82 134.

Pro lidi, kteří touží po vlastním bydlení, se však situace obecně zhoršuje. A to nejenom kvůli prudce rostoucím cenám nemovitostí.

Mnozí lidé totiž kvůli koronaviru nedostávají pravidelnou mzdu. Třeba proto, že pracují v restauracích nebo jiných oborech, zásadně postižených letošními omezeními. Nebo proto, že musí zůstat doma s dětmi na ošetřovném. Banky si totiž logicky hlídají, zda má žadatel o hypotéku pravidelný výdělek.

Například mluvčí České spořitelny Filip Hrubý říká, že banka plošně nezpřísnila podmínky pro poskytování hypoték. Každá žádost je dál posuzována individuálně. „Klíčovým parametrem pro nás zůstává posouzení schopnosti splácet, které se odvíjí od výše příjmu a jeho charakteru, tedy zda je žadatel zaměstnancem nebo OSVČ. Rozhodně nelze říci, že zaměstnanci v pohostinství nebo ubytovacích službách nemají aktuálně šance na schválení hypotéky,“ upřesňuje Hrubý.

Podle Libora Ostatka, ředitele společnosti Golem Finance, se ale podmínky poskytování hypoték kvůli nemoci covid-19 výrazně změnily. Nejdříve banky počítaly i s poklesem cen nemovitostí a omezovaly tak výši poskytnuté hypotéky (snižovaly ukazatel LTV). „Prvotní odhad poklesu cen nemovitostí se ale nenaplnil, v této oblasti už příliš překážek pro získání financování nevidíme,“ říká Ostatek.

V případě příjmů však nejistá situace přetrvává. „Firmy působící v cestovním ruchu, pohostinství nebo zábavním průmyslu se potýkají s poklesem tržeb a propouštěním, takže řada bank zpřísnila pravidla pro posuzování příjmů žadatelů z těchto oborů,“ říká Ostatek.

Zároveň ale potvrzuje i to, co uvádí Hrubý. „Na druhou stranu banky se stále dokážou na situaci klienta podívat individuálně a hypotéku poskytnout, pokud to situace klienta umožňuje,“ dodává.

V Golemu sledují i dočasné změny podmínek. „Není téměř dne, kdy bychom do systému nezadávali nějakou aktualizaci přicházející od banky nebo stavební spořitelny. Jde třeba o omezení či uvolnění akceptace příjmů z pronájmu, příjmů z vybraných odvětví, příjmů ze smluv na dobu určitou nebo třeba z ošetřovného,“ říká Ostatek.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny bydlení dál prudce rostou. Virus je nesrazil

7. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Ceny bydlení dál prudce rostou. Virus je nesrazil

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i ve druhém čtvrtletí letošního roku. Podle dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 7,7 procenta, což je šestý nejrychlejší růst... celý článek

Hypotéky míří pod 2 %. Banky mají prostor ke zlevnění

6. 10. 2020 | Petr Kučera | 7 komentářů

Hypotéky míří pod 2 %. Banky mají prostor ke zlevnění

Přestože řada bank i expertů ještě před měsícem mluvila o konci zlevňování hypoték, momentálně to vypadá na další pokles.

Odklad splátek končí. Jak to bude dál?

3. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Odklad splátek končí. Jak to bude dál?

Když budete v problémech, ozvěte se, domluvíme se na snížení splátek. To vzkazují banky lidem, kteří od listopadu opět musí splácet své půjčky. Problémových klientů ale nebude mnoho,... celý článek

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

15. 9. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Daň z nabytí nemovitosti definitivně končí. Limit pro odpočty klesne

Úroky z úvěrů na bydlení se budou odečítat dál, jejich maximální výše však klesne na polovinu. Zpřísní i pravidla při prodeji „investičních“ bytů.

Partners Financial Services