Pandemický rok 2020 má našlápnuto k hypotečnímu rekordu. Klienti v září obsadili banky

Vizualizace projektu Výhledy Chodovec developera Central Group poblíž pražského Trojmezí

Vizualizace projektu Výhledy Chodovec developera Central Group poblíž pražského Trojmezí Zdroj: Central Group

Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5
Nové byty jsou v tomto domě na Valchařské ulici.
Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8
Hypotéky v září zlevnily pošesté v řadě.
7
Fotogalerie

Letošní rok ve znamení pandemie rekordně dopřává domácímu hypotečnímu byznysu. Banky jen od ledna do září rozpůjčovaly na bydlení 172 miliard korun, meziročně o více než třetinu více. Zároveň je to nejsilnějších devět měsíců ve finanční historii Česka.

Jen v září lidé podle statistik poradenské firmy Fincentrum & Swiss Life Select nabrali nemovitostní půjčky za více než 22 miliard korun, hypoték přitom banky přikleply nejvíce za poslední dva roky. 

„Letošní rok se objemem opět o krok přiblížil ke svému rekordu, jen září bylo pátým nejúspěšnějším měsícem v celé historii našeho měření,“ uvádí specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Pošesté v řadě v září rovněž klesl průměrný úrok z poskytnutých hypoték, a to na 2,07 procenta. Levněji bylo možné si vzít půjčku na bydlení podle dat Fincentrum Hypoindexu naposledy v září roku 2017. Nižší úroky však nebyly pro lidi jediným lákadlem pro půjčku.

„Růst objemu hypoték odpovídá oživení zájmu domácností o koupi nemovitostí během léta, mimo jiné i díky zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ říká šéf poradenské firmy Golem Finance Libor Ostatek. Významným důvodem je podle něj stále rychle rostoucí průměrná výše hypotéky. Ta během září přesáhla rekordních 2,8 milionu korun, a je tak téměř o půl milionu korun výše než před rokem.

„Je to dáno i silným růstem zájmu o rodinné domy,“ dodává Ostatek. Lidé podle něho rovněž urychlili čerpání hypoték kvůli snížení limitu pro daňově uznatelné hypoteční úroky od příštího roku. Ten v příštím roce klesne ze současných tří set tisíc korun na polovinu. 

Zájemci o hypotéky zároveň ve velkém využívají na jaře uvolněných podmínek České národní banky, podle nichž jim namísto dvaceti procent ceny nemovitosti stačí jen desetina. "Téměř dvě třetiny klientů financují hypotékou osmdesát a více procent hodnoty nemovitosti," říká například výkonná ředitelka realitní skupiny Central Group Michaela Tomášková. Ještě před dvěma lety podle ní tuto možnost využívala jen zhruba polovina kupujících.

„Od začátku září do poloviny října jsme podepsali přes dvanáct stovek úvěrů v objemu převyšujícím tři miliardy korun, což znamená více než devadesátiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku,“ potvrzuje Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Podle průzkumu České bankovní asociace téměř desetina respondentů přiznala, že plánuje hypotéku i navzdory probíhající koronavirové pandemii. "Buď ji plánovali ještě před vypuknutím pandemie, nebo jejich zájem právě pandemie a současné podmínky na trhu podnítily," říká poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Zlepšení dostupnosti hypoték přinesla paradoxně druhá vlna koronaviru, která způsobila pokles sazeb na mezibankovním trhu, od kterých se odvíjejí hypoteční úroky. "Trh se obává negativního vývoje ekonomiky české i světové a očekává nízké sazby. Banky tak mohou jít se svojí nabídkou hypotečních úrokových sazeb dolů," zdůrazňuje Staňura.

Jednotlivé banky tak zájem přiživují lepšími nabídkami i během října. Na počátku října tak například skupina ČSOB snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů o desetinu procentního bodu na 2,09 procenta. Mírně šla se sazbami dolů i Raiffeisenbank a sazba v Air Bank klesla na 1,99 procenta.

„Snížení sazeb největších hypotečních hráčů mohou stejně jako v minulosti následovat další banky,“ dodává Sýkora. 

Doposud byl rekordním hypotečním měsícem listopad 2016, kdy celkový objem poskytnutých půjček atakoval třicet miliard korun. Rok 2016 byl zároveň na půjčky na bydlení vůbec nejsilnějším, když banky rozpůjčovaly bezmála 226 miliard korun.