https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-prenos-covidu-19-ze-zvirat-na-cloveka-je-zanedbatelny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Přenos covidu-19 ze zvířat na člověka je zanedbatelný

21.10.2020 00:19 | PRAHA (ČTK)
Podezření je na přenos z norků na člověka. Po zjištění koronavirové infekce na několika norkových farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán.
Podezření je na přenos z norků na člověka. Po zjištění koronavirové infekce na několika norkových farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán.
Riziko přenosu covidu-19 ze zvířete na člověka je naprosto zanedbatelné. Kapénky od lidí však na zvířatech mohou být, stejně jako na každém jiném předmětu, uvedl viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Karel Daniel. Koronaviry jsou mezi zvířaty běžné, hlavně u telat, koček a prasat. Způsobují řadu chorob, jsou proti nim očkováni.
 

Podle dat ze začátku září bylo známo skoro 25 milionů případů covidu-19 u lidí. Podle Daniela bylo tehdy diagnostikováno zhruba 20 přenosů na psy, žádný přenos mezi psy navzájem a žádný přenos ze psa na člověka. Podobně tomu bylo u divokých zvířat, kde podezření v jednotkách případů o přenosu mezi nimi je. Neexistují ale důkazy o přenosu choroby zpátky na člověka, stejně jako u koček.

Podezření je na přenos z norků na člověka. Po zjištění koronavirové infekce na několika norkových farmách v Nizozemsku bude chov těchto kožešinových zvířat v zemi zcela zakázán. Na konci srpna to oznámila vláda v Haagu. K 1. březnu 2021 musejí všechny farmy chovající norky ukončit činnost. Zákaz už dříve nařídil soud, v platnost měl ovšem vstoupit až v roce 2024. V Nizozemsku byl koronavirus zaznamenán ve 40 chovných provozech, přičemž v několika případech se nákaza přenesla z norků na lidi. Všechna zvířata z postižených farem byla usmrcena. Nyní je už známo celosvětově kolem 34 milionů případů choroby u lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist