Eliška Novotná: Šetři vodou!

21. říjen 2020

Myslím si o sobě, že můj způsob života je k životnímu prostředí šetrný a že zcela vědomě nedělám to, co mu škodí. Žiji tak už mnoho let: nevyhazuji zbytky potravin, ani ty s prošlým datem spotřeby, protože nakupuji uvážlivě a vše opravdu sníme; zahradu, ale i vše doma, zalévám jen dešťovou vodou a samozřejmě, že pečlivě třídím odpad. 

Když ovšem všechny ty plastové kelímky a obaly vymývám, uvažuji, zda všechna ta spotřeba vody vyváží klady třídění odpadu. Při vystupování ze sprchy a pohledu na suchou, v naší koupelně už zcela zbytečnou, vanu nejen, že mi je fajn, ale cítím se i velice zodpovědně.

Čtěte také

I když nepochybuji, že v mém ekologickém chování jsou mezery a že se mám stále co učit, fascinoval mě letos v létě způsob, jakým jsem byla – a kým jsem byla – poučena.

To jsem tak stála ráno v koupelně nad umyvadlem s tekoucí vodou a kontrolovala, jak si moje pětiletá návštěvnice čistí zuby.

Vtom se na mne vyčítavě podívala a zvolala „šetři vodou!“

„Jasně, vždyť já vím“, řekla jsem rychle, okamžitě kohoutek zavřela a pak už jen koukala, jak si vodu pustila, až když ji opravdu potřebovala.

A tak teď při každém spuštění vodovodního kohoutku, kdykoliv se myji nebo čistím v kuchyňském dřezu zeleninu, slyším ten milý hlásek, na který dám víc než na všechny své znalosti: šetři vodou!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.