Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V rámci evropské kampaně poradíme s ochranou chat a chalup

Evropský den proti vloupání se vrací ve svém podzimním kole. Policejní preventisté budou v návaznosti na evropskou kampaň tentokrát radit zejména se zabezpečením rekreačních objektů. 

Evropský den proti vloupání je aktivitou Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN) a veřejnost se s ním setkává od června 2019. Kampaň cílí primárně na ochranu objektů a ve stanovený termín jsou napříč Evropou diskutovány rady a tipy k zabezpečení proti vloupání a před nezvanými návštěvníky. V letošním roce jsou národní aktivity velmi limitovány vývojem epidemiologické situace. V jarním kole byla Česká republika dokonce jediným státem, který se s národními preventivními aktivitami ke kampani připojil.

Podzimní kolo připadá na 21. října, a protože jsme stále v osvětové činnosti limitováni aktuálními ochrannými opatřeními, omezí se preventivní působení Policie České republiky čistě na venkovní aktivity. Podzimní čas napovídá, že pozornost v jednotlivých regionech zaměříme zejména na zabezpečení rekreačních objektů před ukončením chalupářské a chatařské sezóny.

Opuštěná letní obydlí každoročně lákají nenechavce, kteří po sobě mohou zanechat značné škody. Jak tomu můžeme předejít?

  • V první řadě je důležité zabezpečit přístupové cesty do objektu, tedy dveře a okna. Pomohou bezpečnostní dveře, mříže, okenní fólie, bezpečnostní zamykací mechanismy a další vhodná mechanická zajištění.
  • V případě, že je v chatě či chalupě cennější vybavení, vyplatí se pořídit vhodné zabezpečovací zařízení. Zvážit lze i nasmlouvání hlídacích služeb.
  • Cenné věci je vhodné schovat nebo z rekreačního obydlí zcela odvézt. Určitě se vyplatí odstranit všechny cenné věci z míst, která jsou vidět přes okno.
  • Důležité je zabezpečit také veškeré nářadí a vybavení, které by mohl pachatel při vloupání použít k násilnému vniknutí, a to včetně žebříků.
  • Domluvit lze také vzájemné dohlížení či pravidelné kontroly se sousedy atd.

Podrobnosti k možnostem zabezpečení různých druhů objektů, včetně kontaktů na ověřené dodavatele zabezpečovacích systémů v různých regionech, jsou pro všechny zájemce dostupné také v mobilní aplikaci s názvem „Zabezpečte se“ nebo na webových stránkách www.stopvloupani.cz. Aplikace je součástí stejnojmenného projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ a informace v ní jsou stále doplňovány a aktualizovány.#StopDomesticBurglaries, #EUFocusDay

pplk. Veronika Hodačová
21. 10. 2020

vytisknout  e-mailem