Veolia Smart Control Tower je Stavbou roku 2020

blank

Celkem osm objektů se může pyšnit cenou Stavby roku za rok 2020. Proběhl 28. ročník této prestižní celorepublikové soutěžní přehlídky. Jedním z oceněných je také Veolia Smart Control Tower, kterou jako jednu z 84 přihlášených staveb do soutěže navštívila odborná porota složená ze zástupců jednotlivých vypisovatelů z řad architektů a inženýrů. Informovala o tom mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Odborná porota během července a srpna podle Kozlové navštívila během hodnocení všech 84 přihlášených staveb. Právě osobní prohlídka je klíčová pro rozhodnutí poroty. „Měli zájem se seznámit se všemi, kteří se podíleli na přestavbě bývalého věžového vodojemu, od myšlenky až po jeho realizaci,“ řekl Bohdan Soukup, technický ředitel Středočeské vodáren.

Porota uvedla, že v případě bývalé vodárny Kladno ze třicátých let minulého století cenu uděluje za zvládnutou konverzi starého nepotřebného objektu. „Bývalá vodárenská věž poskytla prostor pro umístění vodárenského dispečinku a ostatních kontrolních prvků krajské vodárenské sítě,“ sdělila porota. Jakub Hanzl, generální ředitel SVAS, podle kterého se podařilo najít symbiózu výjimečné technické památky s novou technologií, řekl, že věžový vodojem v areálu Středočeských vodáren již několik let neplnil svůj účel, a tak myšlenka najít této stavbě z 30. let minulého století jiné využití byla logickým krokem vedoucím k přestavbě na multifunkční objekt.

V novém víceúčelovém objektu se nachází vodárenský dispečink, dvě moderní expozice zabývající se příběhem vody a biodiverzitou. V nejvyšším patře se nalézá panoramatická zasedací místnost s vyhlídkou. „Bývalý rozdělovský vodojem, který prošel několikaletou přestavbou na moderní Future Tower Kladno, neboli víceúčelové centrum, je příkladem hladce fungující spolupráce samospráv a vodohospodářských organizací. Stal se symbolickým místem, kde byla naše společná vůle k dalšímu přátelství vyjádřena podpisem memoranda,“ řekl loni k projektu Future Tower Kladno Senior Executive Vice-President VEOLIA CENTRAL and EASTERN EUROPE Philippe Guitard.

Scroll to Top