Washington udeřil na Google. Prý potlačuje konkurenci

Přidat na Seznam.cz

Americké ministerstvo spravedlnosti a 11 států podalo v úterý žalobu na Alphabet. Mateřská společnost Google byla obviněna ze zneužití svého dominantního postavení v boji proti konkurenci na trhu. To by mohlo být součástí politické hry.

Žaloba byla podána několik dní před americkými prezidentskými volbami, což lze považovat za krok Donalda Trumpa na získání konzervativních voličů. Prezident již dříve oznámil svým příznivcům, že bude nést odpovědnost za „některé společnosti“. „Toto je nejdůležitější protimonopolní případ po celé generace,“ tvrdí republikánský senátor Josh Hawley.

Tento významný kritik Google obvinil společnost z udržování dominance na trhu nelegálními prostředky. Zajímavé je, že válka s internetovým gigantem představuje bezprecedentní politický konsenzus – toto obvinění podporují demokraté. Senátorka Elizabeth Warrenová v září tweetovala, že očekává rozhodujcí kroky proti této skupině. Použila hashtag #BreakUpBigTech, což znamená potřebu prolomit kvazi-monopol BigTechs (včetně Apple, Facebooku, Amazonu a jen Google).

Federální soudní spor proti společnosti Google je velkou událostí a o to důležitější, že se k soudu pod vedením Texasu připojuje 11 států (všechny mají republikánské generální prokurátory). Očekává se, že skupina státních zástupců podá v listopadu samostatnou žalobu týkající se digitální reklamy.

Připomeňme, že před více než rokem zahájilo ministerstvo spravedlnosti a Federální obchodní komise antimonopolní vyšetřování týkající se GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple).