Druhá tráva vydává z nové desky jen Díl první. Je poctou Waitsovi i Nine Inch Nails

Robert Křesťan a Druhá tráva vydávají novou desku (zdroj: ČT24)

Robert Křesťan a Druhá tráva patří mezi špičku tuzemské country a folkové hudby. O jejich tvorbu je zájem i v kolébce těchto žánrů, tedy ve Spojených státech, kde pravidelně koncertují. Novou desku ale natáčeli pod dohledem britského producenta. Vydávají ji po devíti letech od poslední nahrávky a pod názvem Díl první. Na Díl druhý prý ještě dojde.

Druhá tráva chtěla původně vydat řadové dvojalbum, pandemie koronaviru ale zasáhla do příprav, kvůli ní nemohla totiž pokračovat spolupráce s producentem Eddiem Stevensem. Hotovy v té době byly všechny coververze, které měly zaplnit první disk, ale jen několik autorských písní zamýšlených na druhý disk.

Nakonec kapela musela tedy vyjít z materiálu, který měla k dispozici, a vydává desku s převzatými skladbami, doplněnými jen několika vlastními. Křesťan do češtiny přebásnil texty muzikantů, kteří ovlivňovali jeho hudební vkus, mimo jiné Toma Waitse, Stinga, Krise Kristoffersona nebo kapely Nine Inch Nails.

Příběh o pistolníkovi přestal stačit

S bluegrass a country má dnes Druhá tráva společné jen částečné nástrojové obsazení. O divokém západě přitom Robert Křesťan zpíval už jako šestnáctiletý kluk na vandrech. Pohled na muziku změnil, když začal číst americké básníky. „Najednou příběh o pistolníkovi z jižanského města přestane stačit,“ vysvětlil.

Druhou trávu založil s mandolinistou a banjistou Lubošem Malinou, s nímž se setkal už v kapele Poutníci. V době největší slávy zvládli i třicet koncertů měsíčně. Když vyhráli Zlatou Portu, jejich vystoupení vidělo šestadvacet tisíc diváků. „Mysleli jsme, že kopírujeme částečně naše americké vzory. Ale když jsem se za tou érou ohlédnul, uvědomil jsem si, že to vlastně byla velmi originální muzika,“ podotýká Malina. 

S Poutníky, kteří letos slaví padesátiny, přivezli bluegrass z Ameriky do Evropy a zase zpět. Za oceánem prorazili, protože hráli jejich muziku po svém. „Poslouchali jsme Američany a oni samozřejmě nemohli poslouchat nás, ani o nás nevěděli, ale dělo se to tak nějak společně, určité hnutí bylo nejen tady u nás, ale i v Americe,“ vysvětluje si úspěch Malina.

Jiné představy

Novinka propojuje Křesťanovy autorské i přebásněné texty a instrumentální zdatnost Druhé trávy s čerstvým pohledem producenta Eddieho Stevense. Produkoval desky třeba Janě Kirschner či irské polovině dua Moloko Róisín Murphyové. „Změnil většinou veškeré naše představy o tom, jak by ta písnička měla vypadat,“ říká o spolupráci Křesťan. 

Podzimní turné k desce kapela kvůli koronavirovým omezením zrušila, s výjimkou dvou křestů v Praze a Brně, které přesunula na prosinec. Příští rok, kdy oslaví třicet let na scéně, chce vydat Díl druhý.