Hlavní obsah

Legenda Spartě nezávidí. Letnou se prožene lídr ligy mistrů světa

Praha

Důraznější vizitku fotbalisté v rudých dresech dostat nemohli. Lille v neděli večer rozprášilo Lens 4:0 a posunulo se do čela tabulky francouzské ligy. A právě lídr soutěže mistrů světa je prvním soupeřem pražské Sparty ve skupině Evropské ligy. „Vést francouzskou ligu je kumšt. Vůbec Spartě nezávidím,“ avizuje internacionál Ladislav Vízek, který na sklonku kariéry kopal za Le Havre.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Burak Yilmaz z Lille slaví gól v duelu proti Lens.

Článek
Fotogalerie

Rozhodně se nedá říct, že by byl los ke Spartě milosrdný. AC Milán vede Serii A, Lille zase Ligue 1 a Celtic je druhý ve skotské Premiership.

„Nejsem moc spokojený. Přál jsem si spíš týmy, u kterých bych cítil velkou šanci, že se budeme rvát o postup. Samozřejmě se nevzdáváme, přestože papírově jsou týmy silnější. Naši soupeři mají parametry skupiny Ligy mistrů," reagoval na los Bořek Dočkal, zkušený kapitán Spaty.

„Skupina připomínající Ligu mistrů? Trefný příměr," souhlasí Ladislav Vízek.

Zatímco Celtic z prvního koše je přijatelnou variantou, AC Milán je jednoznačně nejslavnější značkou z koše třetího. Nejvíce pak skupinu papírově zamotalo Lille, aktuálně nejspíš nejsilnější tým ze čtvrtého koše. Sparta sice byla nasazena do druhého, v premiéře na Letné jsou ovšem favoritem hosté z Francie.

Tvrdá, rychlá, dynamická liga

„Francouzskou ligu jsem si zahrál, takže moc dobře vím, jak je těžká. A jak průkaznou vizitkou je, když ji někdo vede," zdůrazňuje Vízek.

Legendární fotbalový romantik působil v Le Havru v letech 1986-88, od té doby francouzskou ligu sleduje.

„Má pověst technické soutěže, což podle mě úplně nesedí. Působí v ní spousta hráčů tmavé pleti, takže je i tvrdá, rychlá, dynamická. Fuj, Spartě vůbec nezávidím," avizuje Vízek, jak těžký úkol Dočkala a spol. čeká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Vízek při vánočním turnaji internacionálů.

„Lille z posledního koše určitě není nejlehčí, ve francouzské lize je výborné. Všechno v pohybu, atletický fotbal," souhlasí trenér Václav Kotal.

Také Sparta sice vede českou ligu, dokonce bez ztráty bodu. O víkendu však na rozdíl od soupeře kvůli přerušení české ligy hrát nemohla a během reprezentační přestávky se jí povážlivě rozpadla sestava.

Kolik absencí mají?

Dočkal s Hložkem, kteří měli pozitivní test na covid-19, snad budou k dispozici. Ve Skotsku se ovšem zranil Čelůstka, v jedenadvacítce zase mladí Plechatý a Souček. Po zranění je i střelec Juliš. Už tak oslabená obrana je tedy ve vážném ohrožení.

„Trefit sestavu bude pro Spartu ve čtvrtek večer zásadní. Pokud někteří z ohrožených hráčů budou chybět, těžko je bude nahrazovat," obává se Vízek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš a Ondřej Čelůstka oslavují gól. Budou Spartě k dispozici...?

„Nejsem žádný sparťan, ale budu jí moc fandit. Stejně jako Slavii v Izraeli a Liberci proti Gentu. Dobré výsledky jsou dnes důležité nejen pro pohárový koeficient, ale taky pro povzbuzení lidí, kteří teď na fotbal chodit nemohou a jsou odkázaní jen na televizi," poukazuje Vízek na podivnost doby.

„Liga je u nás zastavená, což našim zástupcům ztížilo přípravu na pohárový start. Situace u nás je těžká, přesto si myslím, že bylo chybou profesionální soutěže přerušit. Fotbal se řídil striktními podmínkami a našel fungující systém. Nechápu, jak mohlo dostat výjimku MMA ve vnitřním prostoru, kde po sobě upocení zápasníci lezou a teče krev, když se fotbal na venkovním hřišti hrát nesmí," kroutí internacionál hlavou.

„Tím spíš si myslím, že dobrý start do Evropské ligy v podání českých týmů je vzhledem k panující situaci pro náladu ve sportovní veřejnosti důležitý," dodává Vízek.

Reklama

Související témata: