Furt králíka, každej den máme králíka! Spotřeba masa se u nás za desítky let výrazně proměnila
21. října 2020 11:50
Dříve se zkonzumovalo 30 kilogramů hovězího masa na obyvatele, dnes je roční spotřeba kolem devíti kilogramů. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z třinácti kilogramů roce 1989 na rekordních 28 kilogramů před dvěma lety.
Vepřového masa se v Česku spotřebuje zhruba 43 kilogramů na obyvatele a rok. Konzumace vepřového masa jako zdroje živočišné bílkoviny pro lidskou výživu je tradičně v České republice v porovnání s ostatními druhy mas nejvyšší (přes polovinu z celkové spotřeby masa u nás činí maso vepřové). Nejvyšší spotřeba byla zaznamenána v roce 1990, a to 50 kilogramů na jednoho obyvatele a kalendářní rok. Od té doby se postupně snižovala.
Při pohledu do dávnější minulosti je patrné, že například v poválečných letech byla spotřeba vepřového malá. Například v roce 1920 to bylo jen sedm kilogramů na rok a obyvatele a na začátku padesátých let 25 kilogramů. Z toho je patrné, že dnes jíme mnohem více vepřového než v minulosti.
Již zmíněné drůbeží maso generace našich prarodičů moc nejedla. Tedy alespoň v porovnání se současností. V posledních letech spotřeba drůbežího masa roste a atakuje již třicet kilogramů za rok a osobu. Zdá se až neuvěřitelné, že v meziválečném období byla oproti současným číslům spotřeba ani ne desetinová.
Za první republiky se naopak mnohem více jedlo telecí maso, byly to tři kilogramy na osobu a rok. Nyní to je zhruba třicetkrát méně. V historickém exkurzu má smysl se zastavit také u králičího masa. Toho se v minulosti jedlo mnohem více.
V sedmdesátých a osmdesátých letech se spotřebovalo za rok mezi třemi a čtyřmi kilogramy králičího masa. „Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?,“ stěžoval si Jirka Škopek v komedii z roku 1983 Slunec, seno, jahody. Jak vidno, v té době se evidentně nejedlo králičí jen u Škopků.