Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  21.10.2020 13:12:13

Fincentrum Hypoindex září 2020: Hypoteční jízda k rekordu pokračuje

Letošní září se stalo pátým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. „S objemem poskytnutých hypoték ve výši 22,05 miliardy korun je hypoteční trh již jen krůček od rekordu. Průměrná úroková sazba hypoték klesá již šestý měsíc v řadě,“ řekl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.  

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v září klesla stejně jako v srpnu o čtyři bazické body a skončila na hodnotě 2,07 procenta. Za posledních šest měsíců se průměrná úroková sazba hypoték propadla o 0,37 procentního bodu. Od února loňského roku klesla již o téměř jeden procentní bod. 

„Propad úrokových sazeb i nadále pokračuje, a tak s hodnotou 2,07 procenta jsou sazby hypoték na úrovni září 2017. A s ohledem na kroky některých bank se dá očekávat jejich další pokles,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Pátý nejúspěšnější měsíc v historii

Banky v září poskytly 7 872 hypoték v celkovém objemu 22,052 miliard korun. Letošní září se tak stalo nejsilnějším devátým měsícem a zároveň pátým nejúspěšnějším měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. 

„Co se týká objemu poskytnutých hypoték, tak se letošní rok opět o krok přiblížil ke svému rekordu, protože s hodnotou 22,05 miliardy korun se stalo letošní září pátým nejúspěšnějším měsícem v celé historii Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora. 

Větší objem poskytnutých hypoték - než letos v září - sjednaly banky pouze v červnu 2016 (23,776 miliard korun), listopadu 2016 (29, 683 miliard korun), červnu 2017 (22,206 miliard korun) a říjnu 2018 (24,284 miliard korun). 

Průměrná hypotéka šplhá ke třem milionům

„Svůj rostoucí trend potvrdila i průměrná výše úvěru, kdy se s hodnotou 2 801 344 korun pomalu blíží k magické hranici tří miliónů korun,“ řekl Jiří Sýkora z Fincentrum & Swiss Life Select. 

Jen za posledních dvanáct měsíců vzrostla průměrná výše hypotečního úvěru o téměř 450 tisíc korun, o rok dříve to přitom bylo pouze o necelých 90 tisíc korun. Potvrzuje se tak, že růst cen nemovitostí nepolevuje. 

Nejsilnější tři čtvrtletí v historii

„Údaje za prvních devět měsíců letošního roku ukazují, že se letos hypotečnímu trhu navzdory pandemii koronaviru nadmíru daří. Banky již poskytly hypoteční úvěry za více než 172 miliard korun. Takový objem nesjednaly banky za první tři čtvrtletí ani v rekordních letech 2016 a 2017,“ řekl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

 

K překonání rekordu z let 2016 a 2017 tak stačí bankám do konce roku poskytnout hypotéky za necelých 53,5 miliardy korun. To se jim téměř podařilo i v loňském roce, který v celkovém součtu zaostal za rekordními roky o více než 40 miliard korun.

 

 

Moratorium končí, co bude dál?

„Na konci října skončí zákonný odklad splátek úvěrů. Řada lidí však může kvůli koronavirové situaci mít i nadále problémy se splácením svých úvěrů. Ministerstvo financí další plošné moratorium zatím nepřipravuje, banky jsou ale připravené dále svým klientům postiženým pandemií pomáhat na individuální bázi,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. 

Přestože se blíží konec moratoria a hrozí, že část klientů nebude schopna své hypotéky splácet, banky dál hypotéky zlevňují. S platností od 5. října snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů skupina ČSOB, a to o 0,1 procentního bodu na 2,09 procenta. Za stejnou cenu nabízí od začátku října hypotéky i Raiffeisenbank. Od 14. října zlevnila hypotéky i Air Bank, a to dokonce o 0,2 procentního bodu na 1,99 procenta. 

Snížení sazeb největších hypotečních hráčů mohou stejně jako v minulosti následovat další banky. Dalšímu poklesu hypotečních sazeb navíc nahrává i klesající cena zdrojů.

 


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.









Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688