<

Jech o rotaci postů: Chceme komplexní hráče! Co vzkazuje rodičům?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Občas se říká, že v současném hokeji už byste na ledě neměli rozeznat útočníka od obránce. Ano, jde o trochu přehnaný příměr, ale že Čechům třeba scházejí tvořiví zadáci, to nemusíme dlouze zpochybňovat. Zajímavým způsobem vykročili k výchově komplexních hráčů Bílí Tygři.

Příběh někdejšího útočníka Filipa Hronka a jeho přechodu do obrany v dorosteneckých letech je už notoricky známý, na hokej.cz jsme koncem loňské sezony rozebírali třeba i cestu pražské Sparty, jejíž trenéři do defenzivy cíleně posílají hráče z útočných řad.

Liberec nyní vyvíjí v tomto směru aktivitu ve věkové kategorii mladších žáků, tedy hokejistů šestých a sedmých tříd. Ti přímo během zápasů rotují na jednotlivých postech!

„V půlce září proběhl online seminář pro všechny trenéry Českého hokeje za účasti Slavomíra Lenera, Filipa Pešána a dalších představitelů svazu. Filip Pešán mluvil o rotaci postů v žácích a já jsem s ním souhlasil,“ zmiňuje v rozhovoru na klubových stránkách trenér Ctibor Jech mladší.

„Hokej se jednoznačně posouvá. V budoucnu bude tak rychlý a rozmanitý, že se nebude moc rozlišovat mezi obráncem a útočníkem.“

„Zároveň jsem si vzpomněl na společně strávený čas v Portlandu, kde jsme na toto téma vedli mnoho debat. I s trenérem dorostu Richardem Lobem jsme se shodli, že by hráči neměli být vázaní jen na jeden post. Před prvním zápasem šesťáků jsem řekl, že do toho půjdeme,“ popisuje.

Mladý kouč tak vylepšil myšlenku z loňské sezony. „Hráče už jsme posouvali, ale bylo to tak, že si posty měnili po měsíci. Pak se ovšem mohlo stát, že někdo byl nemocný a hra na určitém postu ho minula. Proto jsem navrhl, že by bylo lepší to vymyslet jinak.“

Cíl je jasný. Jedna z dlouhodobě nejlepších akademií v republice chce jít s dobou a pro český hokej vychovávat hráče, kteří budou schopní zahrát na jakékoli pozici.

„Hokej se jednoznačně posouvá. V budoucnu bude tak rychlý a rozmanitý, že se nebude moc rozlišovat mezi obráncem a útočníkem. Hráče, které si chceme vychovat pro top hokej, musíme vést tak, že budou komplexní a dokáží hrát kdekoliv. Dovednosti musí mít každý. Každý hráč má samozřejmě své individuální přednosti, avšak aby mohli hrát na top úrovni, musejí být všestranní. To v naší akademii přirozeně chceme,“ pokračuje Jech.

Lodivod libereckých žáčků, který na částečný úvazek pracuje rovněž jako profesionální regionální trenér Českého hokeje, při zavádění inovace vycházel z vlastních zkušeností. A že má tedy z čeho vycházet. Vždyť odehrál téměř stovku utkání v extralize a 450 ve druhé nejvyšší soutěži.

„Vždy jsem hrával levé křídlo nebo centra. Pak jsem se ale v libereckém áčku neprosadil a nedokázal jsem v sestavě nikoho předskočit. Hráli jsme zápas, zranilo se nám pravé křídlo a trenér tam postavil mě. Jenže já tam hořel jak papír a nevěděl jsem, co tam mám dělat. Byl to pro mě úplně nový svět. Tak mě kouč zkrátka posadil a nehrál jsem,“ líčí upřímně někdejší forvard Tygrů, Benátek, Berouna či Vrchlabí.

„Někteří hráči s tím vnitřně malinko bojují.“

Teď ho těší, že severočeský klub v myšlence nezůstává sám. „Z debat na loňské schůzi regionálních trenérů vím, že to kluci ze Vsetína i z jiných moravských klubů začnou dělat. Osobně jsem se tím každopádně zatím nesetkal, aby náš soupeř rotoval hráče na postech,“ popisuje.

Současně přiznává, že v jeho týmu nepřijali novinku všichni svěřenci automaticky. „Někteří hráči s tím vnitřně malinko bojují. Koneckonců má asi každý na ledě nějaké oblíbené místo. Ten rád brání, ten je zase střelec. Ale je to o tom, jak to nastaví trenér a jak to hráčům vysvětlí. Já jsem klukům řekl, za jakým účelem to děláme, a oni to přijali,“ vypráví Jech.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Hráče současně vede k samostatnosti, takže rotaci nechává z velké části na nich. A co se týče nasazování formací, u mladších žáků ještě nehodlá žádné hokejisty upřednostňovat před jinými. Všichni si tak pod ním zahrají zhruba stejnou časovou porci.

To u Jecha koresponduje s celkovým náhledem na mládežnický hokej.

„Já zastávám tvrzení, že první mistrák hráči absolvují až v chlapech. Do té doby je vše příprava. My jako mládežničtí trenéři můžeme experimentovat a přemýšlet, jak přípravu hráčů pro další kariéru co nejvíce zdokonalit. Chci všechny poprosit, aby se změn nebáli, konzultovali je s kolegy a nepodléhali tlaku rodičů, že to musí být takhle a takhle,“ dotýká se častého problému.

„Musíme rozbourat určité stereotypy a myslet progresivně.“

„Musíme rozbourat určité stereotypy a myslet progresivně. Jestliže má trenér v týmu talentovaného hráče, kterého staví pořád jen na jeden post, upozadí jeho kreativitu,“ říká Ctibor Jech přesvědčeně.

A k tomu na webu hcbilitygri.cz přidává i apel na rodiče: „Mnoho rodičů má zažito, že jejich syn je křídlo, nebo obránce. To je ale nesmysl, vždyť je teprve na samotném začátku své kariéry! V šesté i sedmé třídě se hráči hokej pořád učí, nikdo nemá ortodoxně daný post. Chtěl bych rodiče požádat, aby trenérům důvěřovali,“ dodává kouč libereckých mladších žáků.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz