Do dluhů mohou spadnout desítky tisíc lidí, varují poradny

Publikováno: 21. 10. 2020 Doba čtení: 2 minuty
Do dluhů mohou spadnout desítky tisíc lidí, varují poradny
© Foto: Stefan Fussan (CC BY-SA 3.0)

Seznam Zprávy: Objevují se případy lidí, kteří kvůli koronakrizi skončili na ulici. Zároveň však některé dluhové poradny hlásí, že zájem lidí o radu v těžké finanční situaci klesl.

Už na jaře odborníci na dluhovou problematiku mluvili o tom, že kvůli krizi vyvolané epidemií koronaviru bude mít řada Čechů finanční problémy a skončí v dluzích. V ohrožení měli být především ti, kteří museli požádat o odklad splátek - lidé, co přišli o práci, nebo živnostníci, na něž dopadla vládní opatření a úbytek zákazníků.

S druhou vlnou epidemie a s tím spojenými novými restrikcemi se očekává, že se situace ještě zhorší.

„Je zjevné, že lidí, co budou mít problémy, přibyde,“ říká analytik organizace Člověk v tísni David Borges. Odhadovat čísla je podle něho těžké, ale myslí si, že se bude jednat nově o desítky tisíc lidí v celé České republice, kteří nebudou mít na splátky. „A nebavíme se jen o úvěrech, ale i o účtech za služby, za nájemné a podobně,“ připomíná analytik.

Například Česká národní banka eviduje v součtu téměř 380 tisíc domácností, které kvůli krizi o odklad splátek požádaly.

Kvůli očekávaným potížím spolupracuje s Člověkem v tísni pražský magistrát. Výsledkem by mělo být například to, že se od ledna bude na reklamních plochách, které má město k dispozici, objevovat informace o dluhové lince.

„Situace je velmi vážná. Někteří lidé už nemají dost peněz na potraviny, mám zprávy, že potravinová banka přestává mít dostatek potravin na rozdělování,“ uvedla pražská radní Milena Johnová. „Lidé se dostávají doslova na ulici, právě kvůli tomu, že ztratili práci,“ dodala.

Zatímco na jedné straně už v Praze podle radní Johnové pociťují nárůst počtu lidí bez domova, hlásí některé dluhové poradny, že zájem o jejich služby navzdory složité ekonomické době opadl.

„Naopak teď se dostáváme do stejné situace jako na jaře. Klientů je méně. Vysvětlujeme si to tím, že klienti spíše řeší nemoc a zdraví rodiny než finanční problémy,“ říká ředitel Poraden při finanční tísni David Šmejkal.

Připomíná, že když lidé řešení finančních problémů odloží, potíže budou eskalovat - rostou nedoplatky a naskakují penále za pozdní platby.

Celý článek najdete na serveru Seznam Zprávy

*autor fotografie: Stefan Fussan (CC BY-SA 3.0)

Autor: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Související články