Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Netflix pro česká divadelní představení. Služba Dramox pomůže kultuře zasažené koronavirem

Inscenace Komplic (2020). Režie: David Šiktanc. foto: Dejvické divadlo

PRAHA - Kvůli koronavirovým opatřením musela zavřít dveře divadla po celé České republice. Milovníci inscenací si mohou předplatit novou službu Dramox, jež funguje jako online videotéka toho nejlepšího, co česká divadla nabízejí. Výtěžek z předplatného navíc poputuje samotným divadlům.
  17:20

Ambiciózní služba Dramox zatím nabízí zhruba čtyřicet her od třiceti různých scén. Poskytuje inscenace od Jihočeského divadla, Divadla Bez zábradlí, Klicperova divadla nebo například i rozsáhlou nabídku představení Dejvického divadla, kam je pověstně těžké se dostat. Většina inscenací je zachycená kamerou České televize, ale tvůrci projektu by později chtěli pořizovat i záznamy vlastní.

Měsíční předplatné Dramoxu stojí 299 korun. Službu je ale možné si na sedm dní vyzkoušet zdarma. Tvůrci uvádějí, že 55 % peněz z předplatných půjde samotným divadlům, které kvůli koronaviru nemají tržby. Diváci prostřednictvím služby mohou poslat divadlům i finanční dar. Ten scény pochopitelně dostanou celý.

Dramox bude ale také uvádět archivní inscenace i ty, které už mají po derniéře. Diváci se také mohou dostat k představení, jež je běžně zcela vyprodané. Jednat musejí lidé z Dramoxu se všemi držiteli autorských práv, ve středu však uvedli, že v době koronaviru jsou tito většinou vstřícní, před několika dny získali třeba práva ke dvěma inscenacím od Milana Kundery.

„Chceme dostat divadlo blíž lidem a umožnit jim trávit s ním víc času, než mohli doposud,“ uvedl Zavadil. „Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu. Stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo poslechu hudby,“ doplnil. Zakladateli Dramoxu jsou vedle Zavadila ještě Radim Horák a Martin Hájek - internetový podnikatel a majitel značky Livesport.

Podle Hájka má každé živé představení jen omezené publikum, které může oslovit. Dramox jej ale rozšiřuje o potenciálně všechny diváky v celém Česku. Jeden ze zakladatelů portálu Radim Horák dříve pomáhal spustit videoportál voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl. To by se mohlo podle zakladatelů dít i prostřednictvím Dramoxu.

Autoři: ,