Hlavní navigace

Sněmovna schválila paušální daň, vyjde na 5469 Kč měsíčně

21. 10. 2020

Sdílet

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh paušální daně. OSVČ s tak budou moci platit jednotnou daň. Přihlásit se k ní budou moci dobrovolně, podmínkou je, aby jejich roční příjem z podnikání nepřesáhl částku j milión korun. Cílem paušální daně je zjednodušení odvodové a daňové povinnosti živnostníků a snížení potřeby papírování. Její zavedení ještě musí schválit Senát, předpokládá se, že platit začne od 1. ledna 2021.

Jedním formulářem a jednou platbou vyřešíte vše. Nebudete muset podávat žádná daňová přiznání, ani žádné přehledy pojistného. O nic dalšího se už nestaráte. Paušální daň tak živnostníkům ušetří nejen peníze, ale především čas, říká k tomu Alena Schillerová, ministryně financí.

Na příští rok vychází paušální daň na 5469 korun měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2393 Kč a daň z příjmů ve výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 %. Jenž pro příští rok odpovídá částce 2976 Kč. Jestli se vám paušální daň finančně skutečně vyplatí, si můžete spočítat v kalkulačce, kterou Ministerstvo financí zveřejnilo na svých stránkách.

Hospodářská komora oceňuje, že poslanci schválili zavedení paušální daně pro živnostníky. Tím, že vyhověli také požadavku Hospodářské komory zvýšit limit pro vstup do paušálního režimu z 800 tisíc na 1 milion korun tržeb ročně, dosáhne na paušální daň větší skupina živnostníků z řad neplátců DPH, říká Miroslav Diro, tiskový mluvčí  Hospodářské komory ČR.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).