Hlavní obsah

Jak to bude s přezutím, mytím, opravou či koupí auta během lockdownu?

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život motoristův se od čtvrtka 22. října zásadně nemění, alespoň tedy co se služeb týče. Vláda do mimořádných opatření, která vstupují v platnost, zasadila výjimky pro autoopravny, myčky i pneuservisy. Prodejny však zavírají.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační foto

Článek

Vláda nezavřela autoopravny v rámci jarních opatření a nedochází k tomu ani v rámci říjnové „druhé vlny“. V provozu zůstávají totiž i návazné odtahové služby.

Masivní opatření stejně jako na jaře zasahují do sezóny pneuservisům. Tentokrát je navíc přezouvání na zimní obutí nepřímo vynuceno i zákonem č. 133/2011 Sb..

Od 1. listopadu je povinné mít zimní pneumatiky, které poznáte podle alpského symbolu s vločkou či podle písmen M+S na bočnici. Alespoň v případě souvislé vrstvy sněhu a ledu na vozovce či pokud lze takové podmínky předpokládat. S výjimkou silnic opatřených značkou povinná zimní výbava, kde od 1. 11. do 31. 3. zimní pryže musíte mít, i kdyby nastaly tropy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Značka přikazující povinnou zimní výbavu

Zatímco s kadeřníkem musíte počkat, váš vůz do myčky může. Omezení zveřejněná ve středu neplatí ani pro myčky automobilů.

Auto si ale nekoupíte – ať už ojeté, nebo nové. S tím, že online prodej vozů je v České republice stále spíše v plenkách a nabízejí jej pro omezené služby typu operativního leasingu jen některé značky, bude třeba s touto administrativou většinou počkat.

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Ekonomika

„Jsme rádi, že můžeme díky výjimce z opatření pokračovat v servisních službách a zajišťovat tak mobilitu všech našich zákazníků. Zákazníci mohou využít online platformu, kde je možné z pohodlí domova bez nutnosti navštívit fyzicky prodejce objednat vůz na operativní leasing,“ uvedl pro Novinky Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení automobilky Škoda Auto.

„Jsme připraveni respektovat všechna vládní opatření v zájmu zachování zdraví našich zaměstnanců i zákazníků. Přesto je nutné zdůraznit, že jarní zařazení showroomů do první vlny rozvolňování ukázalo, že právě prodejny nových vozidel nemají vliv na šíření koronaviru vzhledem k povaze tohoto podnikání a nízké koncentraci lidí v provozovnách. Proto o této záležitosti s vládou ČR jednáme,“ doplňuje Maláček.

Nové restrikce platí zatím do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám