Za covidovými seniory do Hranic míří vojáci. Nakazil se i hejtman

  16:58,  aktualizováno  19:42
Doposud největší nárůst počtu nakažených koronavirem zaznamenali na počátku tohoto týdne hygienici v Olomouckém kraji. Situace způsobuje řadu problémů, nemalé potíže řeší mimo jiné třeba některé domovy pro seniory, kde se nákaza rozšířila. Například v Hranicích proto budou pomáhat vojáci. Kromě toho o své nákaze informoval i hejtman Ladislav Okleštěk.

Dosavadní hejtman a lídr ANO Ladislav Okleštěk při sledování sčítání výsledku krajských voleb ve volebním štábu v Olomouci. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

V úterý přibylo v kraji oproti pondělku 577 nakažených lidí, což byl vůbec nejvyšší mezidenní nárůst od začátku epidemie. Podle údajů krajské hygienické stanice vystoupal v úterý počet aktuálně nakažených v regionu na nové maximum 5 531 lidí. Celkově v kraji doposud onemocnělo 9 814 lidí, vyléčilo se 4 218 a 77 nakažených zemřelo.

Koronavirem nyní onemocněl i hejtman a šéf krajského krizového štábu Ladislav Okleštěk.

„Mám pozitivní test na covid-19. Průběh nemoci je zatím mírný. Horší rýma. Podnikl jsem všechny potřebné kroky, abych ochránil své okolí. Dodatečně jsem rád, že jsem se v minulých dnech choval zodpovědně, nosil jsem roušku. Snad jsem nikoho nenakazil. Pracuju na dálku, jsem online,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Nakažen je přitom i lídr dvojkoalice Pirátů a STAN Josef Suchánek, který má Oklešťka ve funkci vystřídat.

„Dnes mi covid potvrdili,“ řekl ve středu odpoledne pro MF DNES. Nemoc mu podle něj znemožní, aby se osobně zúčastnil ustanovujícího zastupitelstva příští pátek, na kterém měl být jmenován.

„Já sám bych tam na vlastní zodpovědnost nešel, zastupitelé myslím budou vyděšení jít do takového davu,“ doplnil. Jak přesně se bude situace řešit zatím není jasné, bude se o tom dál jednat.

Domovu pro seniory kvůli nákaze dochází personál

Velké potíže mají kvůli hromadným nákazám některé domovy pro seniory. Třeba v Sobotíně na Šumpersku už se nakazilo 31 klientů a 16 zaměstnanců. Osm klientů v souvislosti s onemocněním zemřelo, ve všech případech šlo o seniory s řadou dalších onemocnění, uvedlo vedení domova na svém webu.

Vážná situace panuje také v Hranicích v tamním domově s kapacitou více než dvou set seniorů.

„V tuto chvíli máme 45 nakažených klientů, kromě toho také další dva zemřeli v nemocnici a jeden přímo u nás. Pozitivně byly testovány rovněž tři desítky zaměstnanců, nyní čekáme na výsledky dalších testů, takže ta situace se bude nejspíš ještě dál zhoršovat. Personál už nám opravdu citelně chybí,“ nastínila v úterý odpoledne ředitelka Simona Hašová.

Zařízení proto vypomohou dvě desítky vojáků z tamní 7. mechanizované brigády.

„Nyní čekají na výsledky svých testů a poté dorazí. Budou nasazeni do provozu při péči o klienty, třeba při rozvážení jídla, kromě toho také do úklidu. Sháníme posily i jinde, oslovujeme dobrovolníky a máme přislíbenou pomoc ze střední zdravotnické školy, ze které tu budou studenti i pedagogové,“ popsala Hašová.

Olomoucká fakultní nemocnice kvůli zhoršující se situaci vyhlásila nábor dobrovolníků z řad zdravotníků a to lékařů i nelékařů. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím kontaktního formuláře dostupného na jejím webu.

Přerovská nemocnice pro změnu oznámila, že její odběrové místo pro testy na koronavirus bude nově otevřené také v sobotu od 8 do 13 hodin. Sloužit bude nicméně i nadále jen pacientům odeslaným na vyšetření lékařem či hygieniky a je nutné se předem telefonicky objednat na čísle 725 663 420 nebo 725 663 486.

Autor: