Hlavní obsah

Vrtulník bude muset na Děvín přepravit až 62 tun materiálu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost E.ON Distribuce zahájila práce na přeložení elektrického vedení vedoucího na vrchol Děvína na Pálavě na Břeclavsku pod zem.

Článek

„Materiál včetně stavebních buněk bude muset na vrchol Děvína dopravit vrtulník, celkem půjde o 62 tun,“ řekla mluvčí společnosti Božena Herodesová. Vlastní práce potrvají několik měsíců, investice je za 9,5 milionu korun.

Dráty jsou natažené k vysílači na vrcholu, sloupy z padesátých let minulého století ale narušují krajinnou scenérii. Dělníci položí vedení do země podél červené turistické trasy od současných sloupů nad Soutěskou až po odbočku k vysílači. Půjde o 1,2 kilometru, na kterém je třeba zdolat převýšení 140 metrů, skalnatou stěnu, trasu v zarostlém terénu i zvětralé skalnaté svahy, to vše v chráněné krajinné oblasti.

„Jde o technicky a logisticky náročnou akci. Samotné výkopové a demontážní práce budou prováděny s maximální pečlivostí a opatrností pod odborným dohledem pracovníků CHKO. V rámci montážních prací a přepravy materiálu je počítáno s využitím vrtulníku,“ uvedl vedoucí Regionální správy Hodonín E.ON Distribuce Radek Slatinský.

Vrtulník měl být v akci dnes odpoledne, kvůli silnému větru ale v předpokládaném čase nevzlétl. Herodesová řekla, že na vrchol musí přepravit asi 62 tun materiálu, který tam není jak jinak dostat. „Jde o stavební buňky, kabely, techniku, to vše musí dopravit nahoru k vysílači. Půjde asi o 20 až 30 letů. Jinak než vrtulníkem to nejde, těžká technika se nahoru nedostane,“ uvedla mluvčí.

Vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet už dříve uvedl, že obnova elektrického vedení bude mít své klady. Zmizí nevzhledné sloupy, rušící panorama děvínských skal, sloupy a dráty samotné jsou navíc smrtící pastí pro ptáky.

Nejvyšší vrch Pálavy Děvín ročně přiláká více než 150 000 návštěvníků. Většina z nich dosud byla nucena při výstupu projít právě kolem zastaralého elektrického vedení.

Reklama

Doporučované