Čeká nás konec úvěrového moratoria. Kam se situace bude ubírat nadále?

Prezentace klienta

Odložení splátek úvěrů, na které měli lidé od letošního dubna zákonný nárok, se pomalu schyluje ke konci. Lidé v rámci moratoria mohli ulevit svému rozpočtu v době, kdy se vzpamatovávali z poměrně drastických opatření, která nás provázela během jarních měsíců a mnoha lidem vypálila pořádnou díru do kapsy.

Počet případů koronaviru bohužel opět stoupá, avšak odklad platí pouze do konce tohoto měsíce. Od listopadu už budou muset opět poslat řádnou splátku a takto pokračovat i v následujících měsících. Úvěrové společnosti, banky ani samotná vláda v tomto ohledu žádné úlevy zatím nechystá. Finanční situace domácností by totiž neměla být tak hrozivá, aby tyto závazky nedokázaly splácet.

Individuální řešení podle potřeby

Případnému odkladu splátek či jinému řešení se však banky a nebankovní společnosti úplně neuzavírají. Jen nevidí důvod v tom, aby zavedly nějaká plošná opatření, když situace zatím není tak děsivá jako na jaře. Lidé navíc měli několikaměsíční příležitost se opět postavit na nohy.

Faktorem, který v tomto ohledu hraje velkou roli, je vyšší nezaměstnanost, která v tomto období bývá přirozená, jelikož končí práce lidem se sezonním zaměstnáním. Z toho důvodu banky nepřestávají aktuální okolnosti bedlivě sledovat a jsou připravené v případě potřeby zakročit. 

Pozitivním ukazatelem je také to, že velká část lidí odklad splátek sama ukončila předčasně - u České spořitelny šlo o více než třetinu. Určitá část z nich se tak rozhodla s největší pravděpodobností také proto, že se jim i během splátkové pauzy načítaly úroky. Navzdory kladným vyhlídkám jsou však společnosti připraveny na nejhorší a tím pádem i ochotné lidem v nouzi podat pomocnou ruku.

O odklad zažádalo skoro půl milionu lidí

Celkový počet žádostí o odklad splátek v bankovním sektoru přesáhl 400 tisíc, z čehož banky schválily zhruba 359 tisíc. Ostatní úvěrové společnosti, které jsou součástí České leasingové a finanční asociaci (ČLFA), daly zelenou splátkovému moratoriu u více než osmdesáti tisíc půjček, což tvoří zhruba 7 % celkového objemu poskytnutých úvěrů.

Česko však nebylo jediným státem, který během první vlny pandemie bojoval. Odklady splátek a rozvolňování insolvencí proběhlo i v našich sousedních státech, jako je Německo, Polsko, Slovensko a z těch vzdálenějších také Maďarsko a Rumunsko. 

Zodpovědné půjčování je nyní nutnější než dříve

Situaci, která u nás nastala v souvislosti s pandemií, pochopitelně nebylo možné předvídat. Jak se ale ukázalo, právě na takové situace je třeba při sjednávání půjčky myslet. Kdykoliv vám může vypadnout příjem a vy najednou nebudete mít z čeho poskládat splátky, natož pak další výdaje spojené s chodem domácnosti.

Je sice pravda, že o půjčku většinou žádáme v nejistých chvílích, určitě by však neměly být natolik nejisté, že byste se při sebemenších komplikacích do svých splátek úplně zamotali. Z toho důvodu se vždy vyplatí půjčku vybírat nejen na základě RPSN, které vypovídá o její výhodnosti, ale také na základě výše splátek a doby splatnosti. Proto byste si měli v první řadě udělat pořádek ve svých financích a na základě toho si vybrat tu pravou půjčku pro vás. 

Nesmírně důležité je také porovnání jednotlivých nabídek, k čemuž doporučujeme využít portál Ferovepujcky.cz. Zde na vás čekají úvěry od nejrůznějších nebankovních společností v přehledném seznamu, kde jsou krásně ukázané ty nejdůležitější parametry, podle kterých byste se měli rozhodovat. Když tento krok nepodceníte, tak se vám jen tak nestane, že byste se upsali k produktu, který by vám v budoucnu nevyhovoval.

sinfin.digital