Na Netflixu bodovali Attenborough i Ratchedová. Přesto ale růst streamovací služby znatelně zpomalil

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

attenborough

Foto: Netflix

David Attenborough

0Zobrazit komentáře

Jelikož už od letošního března lidé tráví doma více času než normálně, Netflix měl být jednou z firem, které ze situace těžily. Streamovací služba v prvních měsících pandemie skutečně zaznamenala mnohem větší nárůst počtu předplatitelů oproti dřívější době, zároveň ale upozorňovala, že se bude jednat spíše o krátkodobý fenomén. Výsledky třetího čtvrtletí tyto předpovědi potvrzují. Přesto by Netflix mohl do konce roku pokořit hranici 200 milionů uživatelů.

Revoluční platforma umožňující za nepříliš vysoké předplatné sledovat tisíce televizních i filmových titulů z pohodlí domova se počátkem letošního roku stala ideálním únikem ze světa sužovaného pandemií. Pořady jako Pán tygrů nebo Jednotky vesmírného nasazení umožnily sdílet s miliony diváků po celém světě také něco jiného než jen obavy z neznámé nemoci. V minulém čtvrtletí se tak Netflixu podařilo nabrat přes deset milionů nových předplatitelů.

Pro vedení firmy to sice znamenalo pozitivní zprávy, ale bylo si zároveň dobře vědomo, že je to jen dočasné. Na trhu je totiž jen omezené množství potenciálních zákazníků a mnoho z těch, kteří by předplatné Netflixu zvažovali později, své rozhodnutí jen posunulo. V důsledku toho společnost pro další čtvrtletí očekávala poměrně výrazný propad růstu nejen oproti předchozím měsícům, ale také oproti stejnému období loni.

tiger-king-netflix-3

Foto: Netflix

Dokumentární série Netflixu Pán tygrů měla větší úspěch než druhá řada Stranger Things

Skutečnost se naneštěstí ukázala ještě o něco horší než projekce a Netflix od července do září získal pouze 2,2 milionu nových uživatelů. Jelikož jeho vlastní odhady směřovaly k 2,5 milionu – a odhady analytiků dokonce k hranici tří milionů –, hodnota akcií firmy se propadla takřka o šest procent.

Už v našem velkém profilu firmy ze začátku roku bylo zmíněno postupné zpomalování růstu uživatelské základny. Největší televizní streamovací služba na světě na svých hlavních trzích zkrátka začíná narážet na limity. To se snaží řešit jak dalšími vysokými investicemi do široké nabídky obsahu, tak expanzí na nové trhy.

Tento postup, zejména v rovině obsahu, znamená poměrně nekoncepční plánování a rušení seriálů, které dostatečně rychle nezískaly dostatečně velké publikum. Mezi příklady z nedávné miunlosti patří Glow, Lidská společnost nebo I am Not Okay with This. Pouhý měsíc po premiéře první řady bylo zrušeno také ambiciózní vesmírné drama Away.

Naopak uspěla například druhá řada hororové antologie The Haunting: Záhadné sídlo Bly, dokumentární film David Attenborough: Život na naší planetě a Ratchedová. Seriál sledující počátky sestry Ratchedové známé z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem se pak stal vůbec nejúspěšnější letošní novinkou na Netflixu. Od premiéry 18. září mu mělo čas věnovat až 48 milionů lidí.

Netflix se snaží hledat neustále nové a potenciálně zajímavé tituly, ale zároveň není příliš milosrdný k těm, které hned nezaujmou. Na jednu stranu tak může lákat diváky na další obsah, na stranu druhou pak mnohé z nich frustruje zrušení toho, co je zaujalo. Z čistě byznysového směru nicméně prozatím platí, že se taková strategie službě vyplácí.

Čtvrtletní výsledky totiž kromě propadu růstu předplatitelů zároveň obsahují pozitivní zprávy z hlediska zisků ve výši 6,4 miliardy dolarů, což je téměř o čtvrtinu lepší výsledek než vloni. U počtu uživatelů pak Netflix předpokládá, že se jedná spíše o krátkodobý problém způsobený opravdu masivním zájmem diváků v první polovině roku.

„Odhady jsou kvůli pokračující pandemické situaci a jejím dopadům velmi nejisté, ale s tím, jak se bude svět v roce 2021 zotavovat, očekáváme návrat růstu do doby před covidem,“ stojí v dopise akcionářům. V současnosti má platforma kolem 195 milionů předplatitelů a podle projekcí na závěr roku by mohla ještě letos překonat hranici 200 milionů.

David Attenborough: A Life On Our Planet

Foto: Netflix

K nejsledovanějším pořadům Netflixu posledních týdnů patří i nový film Davida Attenborougha

Dalším problémem, s nímž se Netflix bude v blízké době dost možná potýkat, je nedostatek obsahu. Letošní rok měla služba oproti velké části konkurence výhodu, protože samotné natáčení mnoha titulů dokončila před vypuknutím pandemie. Výpadek produkce ho ale dříve nebo později dost možná dožene. Spekuluje se tak o opožděných premiérách velkých seriálů jako Stranger Things, Koruna i Zaklínač.

Firma přesto ujišťuje, že s většími problémy nepočítá a hlavně bude mít v každém případě širší nabídku než prakticky všichni ostatní. Zasaženy totiž pochopitelně byly všechny streamovací služby. I když tak například Disney nedávno ohlásilo větší zaměření na tento trh, v blízké době bude Netflixu v originálním obsahu výrazněji konkurovat snad jen Mandalorianem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym