Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslední závod běžel přes ženin zákaz, říká Kryštof Hádek o roli lyžaře Hanče. „Hranice komfortní zóny měli ti chlapi jinde“

Kryštof Hádek jako Bohumil Hanč v dobovém kostýmu na dobových lyžích. Foto: Punk Film
Kryštof Hádek jako Bohumil Hanč v dobovém kostýmu na dobových lyžích. Foto: Punk Film

Kryštofa Hádka čeká Poslední závod. Film o tragickém příběhu z roku 1913, ve kterém si zahraje lyžařského šampiona Bohumila Hanče. Sám je nadšený běžkař. „Ale tím kostýmem budu docela limitovanej,“ odkazuje k „nefunkční“ košili a primitivním lyžím. Nemůže hrát divadlo, vadí mu prezidentova slova o umělcích kšeftařích, ale těší se na nový přírůstek v rodině.

Patříte do „první linie“, které se zásadně dotkla současná opatření, zavřeli vám divadlo Studio DVA, kde jste v angažmá. Jak tohle období prožíváte?

Je to blbý jako v jiných oborech. Naše divadlo je zavřený a to je můj hlavní a pravidelný zdroj příjmu. Navíc jsme měli úplně nové představení Revizor.

Je mi to líto. Snad opatření zaberou a zase se bude zpívat a hrát.

A snad se na kulturu úplně nevyprdnou. Mám občas pocit, že kultura není pro vládu až tak důležitá. Navíc ohniska v divadlech nebyla.

V uměleckých souborech ohniska byla, máte přece jen dost kontaktní práci. Ale rozumím vám, že máte pocit, že zavřená divadla politiky netrápí tolik, jako by je trápily zavřené podniky. A chápu, že jsou umělci naštvaní, nešťastní, mají strach, mnohé to zasáhlo opravdu existenčně, na druhou stranu někteří měli a mají tendenci závažnost epidemie zlehčovat.

Situace není na zlehčování. Ke zlehčovačům určitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Film

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější