Hlavní obsah

Výrobce návykového analgetika zaplatí osm miliard dolarů a skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, ve středu přiznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Podnik zaplatí přes osm miliard dolarů (183,4 miliardy Kč) a musí ukončit činnost, informovala agentura AP. Společnost mimo jiné přiznala, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové opiáty.

Foto: George Frey, Reuters

Krabička analgetika OxyContin

Článek

Urovnání sporu je dosud největším úspěchem federální vlády dovést farmaceutickou společnost k odpovědnosti za závislost na opiátech, která prostupuje celou americkou společností. Kvůli předávkování opiáty zemřelo v USA od roku 2000 přes 470 000 lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis.

Peníze budou mimo jiné směřovat na léčbu závislosti na opiátech. Společnost bude rozpuštěna a z jejich aktiv vznikne nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, jako je i OxyContin, ale stejně tak i léky na předávkování opiáty. Zisk bude určen k potírání opiátové krize.

Purdue Pharma v roce 2019 požádala o ochranu před věřiteli. Doufala, že se jí tak podaří donutit všechny státy k urovnání žalob. Na společnost a její majitele, rodinu Sacklerových, bylo v tu chvíli podáno více než 2600 žalob

Reklama

Výběr článků

Načítám