Stát proplatí zavřeným firmám mzdy i s odvody. Podnikatelé mohou žádat také o příspěvek na nájemné

Události ČT: Stát uhradí firmám náklady, podnikatelům dá 500 korun denně (zdroj: ČT24)

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus. Program Covid -–nájemné mohou také od středy využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala. Po mimořádném jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zasažené obory mohou dále odložit některé platby daní, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou žádat o kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Návrh ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna.

Z programu Antivirus se vyplácejí dva druhy příspěvků. Pro uzavřené provozy je příspěvek A. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že stát proplatí celé mzdy i s odvody do padesáti tisíce korun. Tuto podporu bude zatím poskytovat do konce roku. 

„Okamžitě, to znamená již v závislosti na následujících hodinách a dnech, kdy budou provozovny uzavřeny, mohou kompenzovat všechny firmy sto procent svých osobních nákladů a nákladů na své zaměstnance, čili sto procent mzdy plus odvody,“ uvedl na tiskové konferenci Havlíček.

Tisková konference po jednání vlády 21. října (zdroj: ČT24)

Současně pro všechny podnikatele v režimu OSVČ byl ministerstvem financí zaktivován speciální kompenzační bonus. „Je podobný takzvané pětadvacítce, nicméně tento bonus bude platit pro všechny zasažené segmenty, čili pro všechny ty, kteří nemohou v dané chvíli provozovat svoje prodejny a provozovny,“ doplnil Havlíček. 

Bonus se týká i těch segmentů, které jsou zasaženy nepřímo a jejich činnost je závislá na uzavřených provozech. „Jde o pět set korun na den a může být zaktivován ve velmi brzké době. Odpovídá to návrhu, který je nyní ve sněmovně,“ uvedl ministr.

Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům, a společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva. Ministerstvo financí už dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu také ve středu ráno otevřelo příjem žádostí o příspěvek na komerční nájem z programu Covid - nájemné. Nově mohou dotaci ve výši padesát procent na nájem za července, srpen a září získat i podnikatelé z odvětví, která budou muset provoz přerušit od čtvrtka.

Havlíček: Jde o okamžitou finanční podporu

„Fakticky tím dostávají jeden a půl měsíce plného nájemného, protože dostanou padesát procent. Toto mohou obdržet v následujících dnech,“ řekl Havlíček s tím, že se tak jedná o okamžitou finanční podporu. Podpora bude pro maloobchodníky a podnikatele ve službách. Netýká se to potravin, lékáren, drogerií, květinářství a dalších vybraných prodejen.

V programu COVID - nájemné mohou lidé dostat až deset milionů korun. Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu za první den pokračování programu COVID - nájemné eviduje už 1302 žádostí za 87,6 milionu korun. Většina žádostí je zatím rozpracovaná, podnikatelé jich dokončili jen 27, uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Příjem žádostí resort spustil v 09:00, zájemci mohou o peníze žádat do 21. ledna, připraveno je 1,2 miliardy korun.

Objem podaných 27 žádostí činí podle Filipové přibližně 7,2 milionu korun. Úředníci je začali hned hodnotit, jednu vrátili k dopracování. 

„Je dobře, že jsou (kompenzační opatření) přijímána hned s těmi opatřeními pro ochranu zdraví občanů. Myslím si, že pan vicepremiér Havlíček a jeho tým se snaží okamžitě na tu situaci reagovat,“ řekl v ČT prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. 

Jednat se má ještě o prodloužení programu Antivirus B a také o odškodnění dodavatelských řetězců. Prodloužení tohoto programu je podle Hanáka naprosto zásadní. „Těch lidí v karanténě bude dramaticky narůstat, takže tam, kromě Antiviru A, je nutné, aby vláda okamžitě reagovala,“ dodal. 

O kompenzacích bude Hanák ještě s Havlíčkem jednat. Uvedl však, že současná opatření budou mít velký vliv na českou ekonomiku. „Ještě do minulého měsíce jsme měli představu, že ekonomika se propadne asi o osm procent. Dneska jsme se o tom s našimi experty radili, a jestli to bude pokračovat do Vánoc, ta ekonomika se může dostat do propadu deseti až dvanácti procent,“ řekl Hanák. 

Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Zároveň od čtvrtka do konce nouzového stavu bude uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách.

Pomoc musí směřovat i dodavatelům, je třeba moratorium, zdůraznil Svaz

„Jsem rád, že vláda většinu opatření v podstatě zkopírovala z jara, protože firmy mají tyto postupy nacvičené a budou je moci rychle zavést,“ řekl v reakci na nové restrikce prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Na druhou stranu také uvedl, že narůstající nervozita je znát. 

„Když se dívám na čísla nákupu potravin, z analýz věrnostních programů vidíte, že rodina, která roky nakupuje plus minus stejné množství potravin, tak začíná z nákupního košíku některé produkty vyřazovat, případně sahá po levnějších variantách. Je vidět, že nervozita roste. A lidé odkládají také řadu větších investic, to může ekonomiku výrazně zpomalit,“ uvedl v České televizi.

Studio ČT24: Tomáš Prouza k novým opatřením vlády (zdroj: ČT24)

Zdůraznil také, že pomoc státu musí směřovat nejen k zasaženým odvětvím, ale i k dodavatelům. „Pomoc musí jít celému dodavatelskému řetězci, tedy například nejen uzavřené restauraci, ale i dodavateli potravin nebo prádelně,“ řekl Prouza. Dosavadní vládou přijatá opatření jsou podle něj nedostatečná v tom, že nepostihují celý dodavatelský řetězec.  „A jarní rezervy už jsou vyčerpány, vidíme i rostoucí druhotnou platební neschopnost,“ varuje. 

Okamžitě by mělo být tak podle něj zavedené úvěrové a insolvenční moratorium, tedy odklad splátek. Banky samy podle Prouzy totiž nebudou chtít problémy zasažených oborů řešit.

Chceme rychlé kompenzace, tvrdí opozice

Opoziční politici ve středu uvedli, že budou podporovat zavedení rychlých kompenzací. „Je nyní bezpodmínečně nutné, aby vláda jasně komunikovala, jakým způsobem je podpoří a jak bude kompenzovat výpadek v příjmech,“ uvedl na Twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podobně se vyjádřil také předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Chci všechny ujistit, že ODS bude prosazovat adekvátní kompenzace a dělat vše pro zvládnutí situace,“ uvedl. „Nesmíme ztrácet ani vteřinu a poslanci SPD jsou připraveni zasedat každý den klidně nonstop, abychom pomohli lidem,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura.