Finální specifikace AMD Radeon RX 6900 XT, 6800 XT a 6800? – nereference budou hodně rychlé! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 21 October 2020
altNěkolik spolehlivých zdrojů přináší informace o nových kartách, tak jak je prý AMD brzy oznámí.

 

 

 

 

Jak se ukazuje, AMD mělo velmi dobrý důvod, proč se až do poslední chvíle nepodělilo o informace o nových grafikách s výrobci grafik. Aktuálně to totiž v minulých dnech udělalo, a hlavně karty jsou ve výrobě a probíhá i distribuce finálních BIOSů, a je to jak otevřít stavidla. Prakticky všechny informace co měly zůstat pod pokličkou, tak spolehlivě okamžitě „unikají“. Několik nejspolehlivějších zdrojů „zákulisních drbů“, tak přináší údajně finální parametry nových referenčních karet, tak jak prý budou 28.10.2020 představeny. Informace pocházejí přímo z BIOSů referenčních karet.

Jsou velmi podobné těm rámcovým údajům, které už nějakou dobu zaznívaly, a o kterých jsme vás informovali jako o pravděpodobných specifikacích. S aktuálním upřesněním to tak vypadá následovně:

(zdroj: videocardz.com)

Nevím, zda je to skutečně % finální verze parametrů, ale protože to říká více než jeden spolehlivý zdroj, považoval bych je za velmi pravděpodobné. Tím spíše že víceméně odpovídají tomu, co se uvádělo poslední týdny.

Poznámka: Pár lidí se mě v poslední době ptalo, zda AMD nějak odlišuje značením čipů parametry karet, jak to dělá NVIDIA, kde máte třeba GA102 ve verzi GA102-300 (RTX 3090) nebo GA 102-200 (RTX 3080). Odpověď je ano. Pro aktuální Radeon karty používá název generační rodiny grafik (v tomto případě je to NAVI). Velikost jádra, a tedy konkrétní model, pak označuje číselně. V případě nového největšího jádra je to NAVI 21. Menší jádro se pak jmenuje NAVI 22 a nejmenší o kterém se zatím ví, je NAVI 23. No a protože samozřejmě každé z těch jader bude existovat v různých specifikacích lišícími se hlavně počtem aktivních jednotek, tak pro odlišení používá AMD označení XTX, XT, XL a další.

  • Radeon RX 6900 XT (Navi 21 XTX)

Vlajkový model, o jehož definitivním vydání na trh se AMD rozhodlo teprve před několika málo týdny. Z toho důvodu má být jeho dostupnost z počátku limitována jen na referenční verzi přímo od AMD a tedy dostupnost samotné karty v obchodech tím bude limitována, protože výrobci neradi vlastně jen pře-prodávají referenční edice s referenčním chlazením a jen vlastní samolepkou. Nicméně má se dostat do ruky i výrobcům karet, a tedy v dalších měsících dorazí na trh také v nereferenčních modelech.

Bude disponovat 7nm jádrem NAVI 21 XTX (RDNA 2), tedy plně aktivní verzí s 80CU (asi 5120 výpočetních jednotek), bude mít také nejvyšší takty. 2040Hz v gaming taktu a v maximech v boostu neuvěřitelných 2330MHz. Jde tak o frekvenčně nejrychlejší referenční velké GPU, které se kdy na trhu objevilo. Je to o 425MHz (o 22%) více než má v boostu Radeon RX 5700XT s NAVI 10 (RDNA 1) s polovičním počtem jednotek (40CU tedy 2560 jednotek). Můžeme tak od této varianty očekávat velké věci, si myslím. Ostatně AMD mu říká „BIG NAVI“ :).

  • Radeon RX 6800 XT (Navi 21 XT)

Osekaná varianta jinak stejného jádra NAVI 21, ponese 72 CU (asi 4608 výpočetních jednotek). Na rozdíl od RX 6900 XT by tohle měl být běžně dostupný na trhu okamžitě, a to v referenčních, a hlavně také velmi rychle i v nereferenčních variantách. V případě základních referenčních parametrů má tento model běhat na 2015MHz v game taktu a v maximech může jít na 2250MHz.

To je o 18% více než má RX 5700 XT při současném 1,8x větším počtu výpočetních jednotek a architektuře RDNA 2. Tento model by měl být zajímavější také cenově proti nepochybně drahé TOP verzi 6900 XT, a tak by měl být důležitějším produktem s výrazně většími prodeji a zájmem reálných zákazníků.

  • Radeon RX 6800 (Navi 21 XL)

Třetím modelem, který AMD představí, bude nejosekanější verze, a také současně nejníže taktovaná. Dá se tedy očekávat asi o dost nižší spotřeba proti oběma vyšším modelům. NAVI 21 jádro má mít v jejím případě „jen“ 64CU (4096 výpočetních jednotek). To už je poměrně výrazný ořez na 80% z plné verze. Takty jsou také o poznání níže. Game takt má „jen“ 1815MHz a BOOST takt je 2105MHz. I tato karta bude na trhu prakticky ihned v nereferenčních edicích. Samozřejmě bude také nejlevnější z celé trojice. Proti současnému Radeon RX 5700 XT má pořád 1,6x více výpočetních jednotek a je o 10% rychleji taktovaná. Jak moc se cenově přiblíží původně 399 dolarovému Radeon RX 5700 XT, je samozřejmě otázka, která nás hodně zajímá :).

Nemyslím si, že za těch 399 dolarů bude, pokud ano, byla by to samozřejmě absolutní bomba. Ale myslím si, že ji AMD nacpe spíše někam kolem 499 dolarů, a tedy pošle přímo proti RTX 3070. Ale bohužel jen hádám, ceny je to poslední, co si AMD kolem novinek opravdu maximálně tají a hlídá. Pokud se ale RX 6800 vydá proti RTX 3070, řekl bych že NVIDIA může mít dost velký problém … zato jako zákazníci můžeme mít dost velkou radost ;). Uvidíme, všechno je teď otevřené a následující týden bude velmi velmi velmi velmi velmi zajímavý :). AMD už natáčí celé představení:

  • A pár dalších věcí na závěr …

Co je zajímavé, tak podle leakerů mají všechny tři verze stejných 16GB GDDR6 pamětí. Ano, 16GB! A to je nejen marketingově velká výhoda proti pouze 10GB u RTX 3080 a jen 8GB u RTX 3070. Nejde navíc o GDDR6X, které jsou sice rychlejší 19GHz (RTX 3070 má ovšem zase jen GDDR6 16GHz) jsou ovšem výrazně energeticky náročnější a výhřevnější. V tomto případě AMD vsadilo údajně výhradně na 16GB GDDR6 moduly, které jsou sice pomalejší než GDDR6X ale mají výrazně lepší výtěžnost, jsou znatelně levnější a méně žerou. Takže AMD si může dovolit jich osadit hned 16GB. Co je prý také realitou, že všechny tři NAVI 21 karty mají skutečně „jen“ 256-bit sběrnici. AMD tento „deficit“ kdy konkurenční NVIDIA používá až 384-bit v kombinaci s 19,5GHz GDDR6X, musí někde nahánět :). Údajně jde opravdu o obří superrychlou cache, která je součástí NAVI 21 GPU samotného.

Referenční a nereferenční varianty pak budou mít oddělené uvedení recenzí. Jako první samozřejmě přijdou referenční karty. Dostupnost všech tří RX 6000 NAVI 21 modelů na trhu má být v druhé polovině listopadu. RX 6800XT/6800 rovnou v nereferenčních variantách. Na RX 6900 XT si v těch luxusních variantách počkáme déle. Pokud jde o ty ne-reference v případě RX 6800 XT série, tak některé OC modely budou hodně rychlé. Jedna z TOP variant nejmenovaného významného partnera AMD má na svém RX 6800 mít posunutý boost takt na neuvěřitelných 2577MHz! To je hodnota, kterou jsme na GPU bez chlazení dusíkem, ještě neviděli. Takže osobně neuvěřím, dokud to neuvidím :).

Je nicméně otázkou, jak ty BOOST takty vlastně fungují, protože předpokládáme, že AMD neuvádí ten nižší střední GAME takt jen tak, pro srandu králíkům. Osobně předpokládám, že to bude fungovat podobně jako u NVIDIA, která vlastně jen ten maximální BOOST takt, kam se ty takty samy vyženou, prostě neuvádí (nemusí pak řešit karty, co ho nezvládnou, protože mezi jednotlivými kusy může být až desítky MHz rozdíl v praxi). Ale normálně to až k nějaké té hodnotě blízko 2GHz boostuje (a k tomu NV vztahuje také uváděný a prezentovaný herní výkon), pokud to chlazení a napájení dovolí. NVIDIA ale uvádí jen ten „boost takt“, který je o 250MHz nižší než ty neuváděné maximální takty s tím, že ta střední hodnota je takt, kde se karty zaručeně pohybují v trvalejší zátěži (obvykle většina modelů jede i tak rychleji). Osobně si prostě myslím, že AMD bude používat velmi podobný systém boostování s tím rozdílem, že na rozdíl od NVIDIA uvede ten maximální takt, kam se to GPU může ve špičkách dostat (jestli musí a bude dostávat, je otázka). Uvidíme, všechno samozřejmě zjistíme pro recenzi. Což vzhledem k předpokládanému uvedení karet v polovině listopadu, bude ještě chvíli trvat.

  • Ceny karet!

Tohle bude velmi zajímavé téma je to něco, o čem se hodně mluví, ale něco, co si AMD nechává pro sebe. O tom, na jaké ceny nové NAVI 21 vlastně míří, ví velmi málo lidí :). Je to samozřejmě zásadní informace. Kromě tedy výkonu, kdy jsem si mimochodem prakticky jistý, že to, co AMD nedávno při představení RYZEN 5000 procesorů krátce demonstrovalo výkonově ve 4K rozlišení, byl právě Radeon RX 6800 XT. Kolik ale bude stát, je stále záhada i když nějaké náznaky mám :). Co také vím, že AMD chce hodně pokazit, nebo minimálně výrazně narušit, vydání konkurenční RTX 3070, na kterou NVIDIA za oznámených 499 dolarů s údajně výkonem RTX 2080 Ti, opravdu hodně hodně spoléhá. Každopádně po tom, za jaké ceny hodlá tyhle nové karty AMD vlastně prodávat, pase hodně lidí, je ale pravděpodobné, že tahle jediná informace se udrží v tajnosti až do toho 28.10. Vše ostatní včetně výkonu nejspíše unikne v dalších dnech. Ty karty jsou prakticky venku a přístup k nim má stále více nenechavých rukou :).    

  • Radeon RX 6700 XT/6700 (NAVI 22 XT a NAVI 22XL)

A pokud se ptáte po levnějších kartách, ty dorazí s tím menším NAVI 22 jádrem, které má mít stejně jako současné NAVI 10 jen 40CU. Samozřejmě v tomto případě novější RDNA 2 architektury. Půjde tedy o nástupce RX 5700 XT, 5700 a pravděpodobně později i RX 5600 XT série RDNA 1 modelů. Jak jsem si myslel a říkal jsem vám, těchto karet se dočkáme až začátkem příštího roku. Potvrzují to právě i nejaktuálnější informace, které konkrétně hovoří o již stanoveném vydání v lednu 2021. AMD tedy o těchto modelech příští týden 28.10.2020, hovořit téměř určitě nebude. Ale vezte, že dorazí ve velmi dohledné době. AMD chce evidentně nahradit většinu své grafické nabídky novými RDNA 2 modely poměrně rychle …

No, nudit se určitě nebudeme ... já tedy určitě ne, mám tu teď produktů na 2 recenze denně do konce roku, a další na cestě ...

 


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 00:02:05

Karta s 72CU by mohla být skvělá volba, snad AMD nepřepálí cenu.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 05:20:33
avatar
Taky jsem zvědav na cenu, po delší době bych rád koupil grafiku v rozmezí 15 - 20 tis.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 07:15:46

Súhlas 6800XT znie pre Quad HD hranie so 144HZ/FPS ako cukrík.
saracenka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 07:13:16

Nvidia to očividne u Samsungu vzdala, teraz dokonca zrušili aj 3080 20G, 3070 16G očividne ani navýšenie RAM im nepomohlo proti AMD a kým výroba Nvidie u TSMC nabehne...
Vizera to tak že jedinou prekážkou AMD sú vyrobme kapacity TSMC.
Osobne som zvedaví na ten pamäťovy zázrak, ktorý popiera fyzikálne zákony
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 08:16:33
avatar
Jo tak to já taky. Pokud v AMD dokázali podle dosud platných pravidel tu nedostatečnou sběrnici a paměti vykompenzovat, tak je to na medaili. Pokud jde o GK NV, tak možná je důvodem konkurence schopnost. Více VRAM znamená zdražit GK s neblahou skutečností dalšího navýšení spotřeby GK. Což by nemuselo při srovnávání proti Radeonům vypadat dobře. Ale je to jen taková má úvaha.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 09:40:49
avatar
Doufejme, že to NV neodpískala kvůli tomu, že nebudou potřeba.
Majklos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 08:26:42

Pokud budou vydávat (reálně) navi22 až na nový rok, tak to budou Mkové modely tak někdy v Q2 2021. Nvidia by ntbk modely měla ukázat už na CES2021 a v prodeji budou Q1. Akorát u nvidie se bojím těch šidítek "Max-Q" verzí. Těm se raději vyhnu.

Osobně se těším na Q2, s čím přijdou OEM. A doufám, že kombinace AMD CPU + GPU nebude končit jako dnes na úrovni RTX 2060S.
LubiQus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 09:10:25

Chtel jsem tech plnych 80CU, ale jestli bude 6900XT brutalne draha (nad 25k Kc) a jeste k tomu jen v referencnim provedeni jako Radeon VII, tak nevim jestli se mi chce do osekane 6800XT. Treba to bude bomba. Uvidime. Nejhorsi je pocitat kazdou minutu, kazdy den, nez bude 28.10.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3440*1440 144Hz 2020-10-22 09:59:19

Podľa aktuálnych informácií, tak mi na plné detaily môže stačiť 6800XT. Zaujíma ma však výkonnostný rozdiel medzi 6800XT a 6900XT. Takisto ma zaujíma, či AMD bude tlačiť karty vysoko nad limit a kvalita chladenia, lebo nechcem, aby sa opakovala situácia s Radeon VII. Proste jednoducho kartu zapojiť nainštalovať drivere a ide sa hrať.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 10:17:12

AMEN, ja zase už chcem test na YT ako sa niekto hra a monitor ma rozdeleny na 3 casti a testuje karty. Podla toho si vyberiem aj ked som si isty, ze 6900XT to urcite nebude.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 12:50:03
avatar
hledám něco taky na 3440x1440 ale stačí mě jen 75Hz, tzn. 6800xt nebo ideálně 6800. Ideální kdyby ty výsledky co ukazovali na launchi Ryzenu patřili právě té nejslabší verzi. Ale i pokud to byla 6800XT, tak se možná s 6800 spokojím. Teď otázka jestli je k tomu pořád ok Ryzen 3600, protože jsem držgrešle a nechce se mi přecházet na drahý Ryzen 5xxx
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 11:00:47

Jaký je rozdíl mezi GDDR6 a X verzemi?
Výrobce je stejný, jen ty chipy dosahují nižších frekvencí?
Zajímala by mě kvalita a ani ne tak rychlost. Trochu mám pocit, že ty GDDR6 jsou B třída.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 11:23:46

GDDR6 nie je "B trieda" len maju nižšiu priepustnost a spotrebu ako X verzia. AMD pouzilo GDDR6 ale zato ma novu technologiu "cache" scim sa vyrovnaju GDDR6X verziam. Teda nejako takto to chapem ja.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 11:29:03
avatar
GDDR6 a GDDR6X nejsou to samé ....

GDDR6X je zcela separátní technologie vyvinutá NVIDIA a Micron, nikdo jiný ji nevyrábí, cena je tak výrazně vyšší .... je sice rychlejší (19GHz proti 16GHz), ale dosahuje mizerné výtěžnosti a ta rychlost si žádá více energie ... NV a Micron se prostě snažili vyřešit a obejít některé věci, proč nejdou vyrábět běžné GDDR6 rychlejší než 16GHz v rozumných množstvích. Příliš se jim to nepovedlo, protože prý jeden z důvodů, proč RTX 3000 je velmi málo, souvisí právě s nízkou výtěžností GDDR6X a nikdo kormě Micron je nevyrábí ...

nejsou tedy nutně lepší. Pokud chceš rychlé paměti, použiješ HBM ...

GDDR6 jinak vyrábí HYNIX, SAMSUNG i Micron a výtěžnost i cena jsou tak výrazně lepší. 16GHz navíc není zase takový rozdíl proti 19GHz speciálně když ta vyšší frekvnece si žádá slušnou porci energie navíc a víc to pak topí.
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GDDR6 2020-10-22 12:17:26

GDDR6 je štandard
GDDR6X nie je štandard ale niečo, čo má vyšší výkon ako GDDR6
fotoba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-22 11:35:35

Oni všetci vlastne "varia z vody" o RDNA2

1. Upcoming Event
Oct 27, 2020 • 20 pm PDT
Q3 2020 AMD Earnings Call
Odkaz/

2.
Zen 3: 8. října, RDNA2: 28. října
10. 9. 2020
Odkaz

3. Ak AMD prezentovalo 7 dní pred ohlásením výsledkov za kvartál viac poztívnych správ, bol ekonomický výsledok zlý, Ak správy neboli žiadne, bol výsledok veľmi dobrý

4. Pri odhadoch rastu AMD si skoro nikto ("okrem Obra" a jemu podobných) nevie predstaviť, že by tie výsledky mohli byť zlé. A teda uvedenie RDNA2 musí byť dobrou správou.. Je len otázka ako dobrou? A tie články sú odhadom, ako dobrá správa to bude, aby nezapadla do tieňa hospodárskych výsledkov AMD.

AMD Earnings: What to Look For
Updated Oct 21, 2020
Analysts expect adjusted EPS(obrat na účastinu resp. germanizmom akciu) for Q3 FY 2020 to rise 94.1% YOY (medziročne),

Revenue, on the other hand, will grow an estimated 42.4%, faster than the YOY growth rates posted in each of the first two quarters of the year.

For full-year 2020, revenue is expected to rise 32.3%,
the fastest pace in at least five years, as adjusted EPS rises 73.0%.

Obrat
Q3 2020 2,6 mld USD
Q3 2019 1,8 mld USD
Q3 2018 1,7mld USD
Odkaz
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - HBM 2020-10-22 23:22:18

A co nakonec s HBM? Jen pro profi karty?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 12:05:19
avatar
zatím to tak vypadá ...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 06:16:09
avatar
Je škoda, jestli ta nejvýkonnější karta nedostane HBM paměti, jak se tady psalo. Takhle by to AMD mělo aspoň kompenzovat dobrou cenou.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 11:57:00
avatar
https://pbs.twimg.com/media/ElAO8LvWAAI7OSj?format=jpg&name=medium

Tak nejak dle ocekavani, velice dobrej rasterizacni vykon, slabsi RT. Pokud budou realne dostupny a nebudou mit zase polorozbity ovladace.. mohl bych mit po skoro dekade mit zase full amd pc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 12:12:35
avatar
sakra proč lidi neudrží jazyk za zuby, tohle mohlo být tak hezké překvapení ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 12:16:02

Ale překvapení přichází vždycky poprvé Jen je to trochu dřív.
Funin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 12:58:39

moc pekne, tak jeste za kolko budou a zda budou k sehnani. A jsem zvedavej na 6900
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 13:18:13
avatar
Výkon v syntetických benchmarkoch 3%-10% nad 3080 https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6800-xt-big-navi-gpu-3dmark-benchmarks-leaked-faster-than-geforce-rtx-3080-at-4k/ teraz už len cena
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-23 13:23:24
avatar
klid klid, není to s finálními ovladači a je to na ES vzorku ;)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 584x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1535x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1230x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1913x
Komentářů: 3