Novostavba víceúčelové sportovní haly (Opava, Malé Hoštice)

Celkový pohled na víceúčelovou sportovní halu TJ SLAVIA MALÉ HOŠTICE, z. s., po dokončení Celkový pohled na víceúčelovou sportovní halu TJ SLAVIA MALÉ HOŠTICE, z. s., po dokončení

„Novostavba víceúčelové sportovní haly pro investora díla TJ SLAVIA MALÉ HOŠTICE, z. s.“ – takto se jmenoval projekt, jehož realizace zabrala společnosti FEMONT OPAVA s. r. o. necelý rok do slavnostního předání a otevření provozu. Samotná realizace začala v srpnu 2019, a to pouhých 7 km od sídla naší společnosti v Opavě v Městské části Malé Hoštice.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

  • Investor: TJ SLAVIA MALÉ HOŠTICE, z. s.
  • Generální zhotovitel: FEMONT OPAVA s. r. o.
  • Rok realizace: 2019/2020
  • Doba realizace: 12 měsíců
  • Zastavěná plocha: 1 461 m2

V rámci generální dodávky celé stavby zajišťovala naše společnost kompletní výrobu, dodávku a montáž ocelového skeletu haly a dvoupodlažního administrativního zázemí, dále pak kompletní opláštění a výplně všech objektů, plošné založení stavby, sportovní podlahu, kompletní stavařské a řemeslné práce, venkovní terénní úpravy až po finální povrchové, klempířské, zámečnické práce a instalaci samotného sportovního vybavení haly.

Půdorys haly má základní rozměry 24 × 44,5 metru, navazující zázemí pak 10,8 × 30 metrů. Nosná ocelová konstrukce je řešena systémem vetknutých sloupů, vynášejících kloubově uložené příhradové vazníky, resp. trámy. Pro nosné konstrukce jsou použity oceli v jakosti S355J2 A S235JR. Konstrukce střechy je vaznicová z tenkostěnných pozinkovaných profilů METSEC.

Střešní plášť je z PUR panelu tloušťky 100 mm s folií, uložený na vaznicích vynášenými vazníky. Pro stěnové opláštění objektu byly použity IPN panely tloušťky 120 mm. Stěny objektu haly jsou ukončeny atikou ve výšce +10,200 metru. Atika v části administrativního zázemí je pak snížená na úroveň +7,500 metru.

Fasádní a střešní opláštění celé stavby bylo již od samotného architektonického návrhu kompletně řešeno sendvičovými panely od společnosti Kingspan.

PĚT ODSTÍNŮ BAREV

Zajímavostí u této stavby bylo, že na fasádní plášť bylo použito celkem pěti různých barevných odstínů. Pro samotnou fasádu sportovní haly došlo k využití kombinace stříbrné RAL 9006 s žlutou RAL 1018 a zelenou 6017. Pro fasádní plášť administrativního zázemí sportovní haly byly poté použity kombinace antracitového odstínu RAL 7016 s velmi originálním odstínem v efektu dřeva pro druhé nadzemní podlaží. Tato kombinace s použitím panelu s imitací dřeva dodává této novostavbě jedinečnost a moderní design.

Tuto stavbu řadíme do stále se rozšiřujícího portfolia sportovních hal. Dílo bylo úspěšně dokončeno a předáno investorovi. Začátkem července roku 2020 pak proběhlo slavnostní otevření této sportovní víceúčelové haly, a to za účasti široké veřejnosti, investora díla, zastupitelů obce Malé Hoštice a města Opava, regionálních politiků a dalších osobností. Všem bychom rádi poděkovali za vloženou důvěru v rámci tohoto krásného projektu.

Ing. Lukáš Churavý
FEMONT OPAVA s. r. o.