Podnikatelům, jimž činnost omezila nebo znemožnila aktuální proticovidová opatření, dá stát jednorázový příspěvek. Stejně jako na jaře dostanou 500 korun za každý den omezení. Vládní návrh včera [21.10.] ve zrychleném režimu přijala Sněmovna. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům. Určen je i společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva, případně půjde o členy jedné rodiny. Mohou jej získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech.

„Pro všechny OSVČ je zaktivován speciální kompenzační bonus podobný Pětadvacítce. Ten je určený pro všechny zasažené segmenty, které nemohou provozovat své činnosti a nepřímo zasažené OSVČ, kdy je jejich činnost z 50 procent závislá na provozovnách zavřených. Jde o 500 Kč na den,” potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Původně se měl příspěvek týkat pouze restaurací nebo fitness center. Po včerejším rozhodnutí vlády o uzavření dalších provozů, především služeb v provozovnách a maloobchodu, se rozsah zasažených podnikatelů rozšířil.

Karel Havlíček dále upozornil, že již nyní mohou podnikatelé v zasažených sektorech čerpat dotace na úhradu nájemného. Zároveň je aktivní program Antivirus.

„S okamžitou platností jsme aktivovali nástroje, které kompenzují veškeré náklady, tedy nájemné, osobní náklady a mzdy zaměstnanců,“ uvedl.

Přehledně a rychle: Daňové úlevy pro postižené podnikatele

Co podnikatelům přidali poslanci

Sněmovna na návrh Jana Volného [ANO] rozšířila okruh osob, které dostanou podporu. Měli by na ni dosáhnout například samostatně podnikající trenéři fitness, kteří nabízejí své služby zákazníkům v nyní uzavřených fitness centrech. Obecně má jít o osoby užívající prostory někoho jiného, které jsou nyní uzavřeny.

Vládní návrh kladl v předložené podobě jako jednu z podmínek pro výplatu bonusu společníkům s.r.o, aby obrat firmy v letošním roce překročil 180 000 korun. Sněmovna za podpory ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] přijala návrh Lucie Šafránkové [SPD], který snižuje nutný obrat na 120 000 korun.

Žádost bude možné podat stejně jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu [EPO], prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

O peníze bude možné žádat až dva měsíce po skončení bonusového období. Bonusové období, za které je možné o peníze žádat, má skončit s vyhlášeným nouzovým stavem. Pokud by ale vláda chtěla nouzový stav prodloužit, prodlouží se i bonusové období.

Komu vláda zavřela krám, komu nezavřela

Vláda včera [21.10.] schválila nová proticovidová opatření. Kvůli vývoji koronavirové epidemie se dnes od 06:00 do 3. listopadu zavírají maloobchody. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude zakázán prodej služeb v provozovnách. Bez omezení zůstává jen velkoobchodní prodej.

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje budou mít prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží. Výjimka dále platí pro lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

Jak jsou omezeny služby

Nařízení se nevztahuje dále na banky. V provozu zůstávají autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany. Dále i prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky a spotřební elektroniky. Dále pak pro zámečnictví, provozovny servisů, výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb, železářství, provozovny sběru a výkupu surovin a kompostárny.

Ve velkých nákupních centrech zůstávají otevřeny pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech se uzavírají s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okénkách. Z vládního usnesení vyplývá, že by v nákupních centrech s plochou nad 5 000 metrů čtverečních měly být stravovací služby zavřeny úplně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here