Bruselský chlapeček byl poprvé vyčuraný po česku, oblékl se do modrotisku

Události: Čůrající chlapeček poprvé v českém (zdroj: ČT24)

Více než čtyři sta let stará bruselská soška čurajícího chlapečka si ve středu vůbec poprvé navlékla oblek pocházející z Česka. Pro zemi je to příležitost, jak v Bruselu připomenout výročí vzniku samostatného Československa.

Malá bronzová soška, na kterou každý den v centru Bruselu jen pár ulic od náměstí Grand-Place míří tisíce fotoaparátů, nemůže chybět v žádné turistické publikaci z belgické metropole. Manneken Pis symbolizuje hlavní město více než cokoliv jiného.

Se soškou čurajícího chlapečka je spojena tradice jeho oblékání. Manneken Pis se pravidelně navléká do roztodivných oblečků, které mu věnují různé země již od 17. století. Historicky první český kostým si soška oblékla ve středu.

„Český obleček ještě neměl, a proto jsme se rozhodli vstoupit do procesu a nabídnout městu Brusel český kostým letos,“ popisuje ředitelka Českého centra v Bruselu Jitka Pánek Jurková.

Pro kostým, který má pořadové číslo 1053, vybrala česká strana modrotisk, tedy metodu, která je zapsaná na seznamu UNESCO. Podle autorky kostýmu Alice Klouzkové bylo šití oblečku velmi složité: „Je tam třeba hrozně složité zapínání na suché zipy, aby panáček mohl dělat všechno, co dělá.“

Bruselané jsou na svůj symbol hrdí. Kromě chlapečka tady proto mají také holčičku, a dokonce i psa. Tedy nejen jeden čurající hrdina – ale doslova celá bruselská čurající rodina.