Evropská liga - preview prvních zápasů skupinové fáze

22.10.2020, 09:01, aktualizováno 22.10.2020, 09:01
Previews
Trofej pro vítěze (© AFP)
Po Lize mistrů se rozeběhne rovněž skupinová fáze Evropské ligy a do akce dnes jde všech 48 účastníků. AC Milán cestuje do Glasgow k souboji s Celticem, AS Řím se zase představí v Bernu proti Young Boys. Neapol hostí Alkmaar, Rapid Vídeň se těší na Arsenal...
Skupina A
BSC Young Boys - AS Řím  (čtvrtek 18:55)
Skupina A má jednoho jasného lídra. Tím je římské AS, které ve své premiéře v letošním roce cestuje do Bernu. Na stadionu Wankdorf se utká s domácím celkem Young Boys, proti němuž italský celek ještě nikdy v historii nehrál.

Premiéra pro Young Boys v letošním ročníku Evropské ligy asi nemohla mít těžšího soupeře. Do Bernu totiž zavítá AS Řím, který je obecně považován za lídra skupiny a jasného favorita prakticky v každém utkání, do něhož ve skupinových bojích zasáhne. Přesto se ale domácí mohou radovat aspoň z něčeho. A to je trenér Římanů, Paulo Fonseca. S jeho Šachtarem, který trénoval před přesunem do Věčného města, mají totiž skvělé zážitky.

Psal se rok 2016 a hrálo se o postup do Ligy mistrů, konkrétně třetí předkolo. Šachtar byl samozřejmě favoritem, zvlášť poté, co doma vyhrál 2:0. Jenže v Bernu se mu absolutně nedařilo. Trenér Fonseca jen hodně nerad vzpomíná na to, jak jeho tým dostal dvě branky a nakonec vypadl, protože nezvládl penaltový rozstřel. Nyní se pokusí o revanš, ale nebude to zrovna jednoduché. Celek z Bernu totiž za pět posledních soutěžních utkání neprohrál ani jednou.

Na duel s AS se připravil remízou se Servette a aktuálně je na třetím místě desetičlenné tabulky první švýcarské ligy. A na duel s Římany se domácí Young Boys velmi těší. Což podpořil svým výrokem například zkušený útočník Jean Pierre Nsamé, autor čtyř letošních branek.

"Tohle bude skvělý duel a nás moc mrzí, že jej nemůže odehrát před plným stadionem, jak si tohle utkání zaslouží. Ale to neznamená, že bychom hráli jinak, naopak chceme našim fanouškům udělat radost dobrou hrou i výsledkem. Římané jsou zajímavý a velmi schopný tým, který nás určitě zaměstná. Ale my si věříme a pokud chceme postoupit ze skupiny, musíme uhrát dobrý výsledek i s těmi nejlepšími," dodal Nsamé.

Dobrou zprávou pro trenér Seoaneho by mohl být zdravotní stav soupeře, respektive množství jeho absencí. Pro karty nemůže nastoupit obránce Mancini a mimo hru pro zranění jsou také Pastore, Smalling nebo Zaniolo. Trenér Fonseca navíc nejspíš dá prostor hráčům, kteří se do hry zatím moc nedostávali. Od prvních minut by měli začít Carles Pérez, Pau López nebo Villar s Mayoralem.

A to i proto, že již o tomto víkendu čeká na Římany ligový šlágr kola s AC Milán, takže portugalský stratég bude chtít některé opory určitě šetřit.

Jeho týmu se aktuálně velmi daří a poprvé v sezoně zvítězili díky velmi jistému výkonu. S Beneventem se sice chvíli trápili, ale především druhý poločas vyšel Římanům náramně a nováčkovi soutěže nasázeli pět branek. Povedou si podobně i v pohárech s nesehraným kádrem?
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Von Ballmoos - Hefti, Camara, Lefort, Garcia - Fassnacht, Lustenberger, Sierro, Ngamaleu - Nsame, Meschack
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Peres, Ibañez, Kumbulla, Spinazzola - Villar, Cristante - Carles Pérez, Mchitarjan - Borja Mayoral
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.69 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Sofia - CFR Cluj  (čtvrtek 18:55)
Souboj týmů ze sousedních zemí, Bulharska a Rumunska, bude k vidění na úvod skupiny A Evropské ligy. V nabité konkurenci Young Boys a Římu se totiž o postup pokusí zabojovat CSKA Sofia a CFR Kluž.

Fotbalisté ze Sofie v dosavadním průběhu ligy vyhráli jen tři z devíti duelů, k tomu dalších pět zremizovali a v tabulce jim tak se čtrnácti body patří čtvrtá příčka. Naposledy v sobotu proti Beroe po přestávce inkasovali, díky Antovovi ale nakonec srovnali. Vzácností u bulharského týmu je to, že zatím nasázeli čtrnáct gólů, žádný z hráčů přesto nepřekonal dvoubrankovou metu.

Předkoly Evropské ligy se musel CSKA prodírat už od prvního. Postupně vyřadil Sirens, BATE, Torshavn a Basilej, což v žádném případě nebyli snadní soupeři a tato účast v základní skupině je více než zaslouženou. Kluž za sebou tak dobrá předkola nemá, v Lize mistrů nejprve vyřadila Florianu, pak ale nestačila na Záhřeb. Do EL se pak probojovala před Djurgarden a KuPS.

V lize se svěřenci trenéra Petresca drží na třetím místě, když sice drží neporazitelnost, avšak vinou tří remíz ze sedmi zápasů mají jen patnáct bodů. Hlavním problémem je ofenziva, osm gólů je řadí dokonce do horší poloviny z rumunských celků. Vše vylepšuje alespoň poctivá obrana, nejlepší v lize.

Zápas na stadionu Vasila Levského bude řídit turecký rozhodčí Meler, výkop je naplánován na 18:55.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.07 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)00000:00
 BSC Young Boys (SUI)00000:00
 CFR Cluj (ROU)00000:00
 CSKA Sofia (BUL)00000:00
Skupina B
Dundalk FC - Molde FK  (čtvrtek 18:55)
Nebývá zvykem, že by se hlavní fáze Evropské ligy zúčastnil celek z Irska. Číselně hovoříme o celkově třetí kvalifikaci z této země, Dundalk se přitom těší ze své druhé. Nemá postupové ambice. Je vlastně rád, že může být vůbec součástí tohoto koloritu, že jeho skromná pokladna se obohatila o necelé tři milióny liber. A míní alespoň potrápit nynějšího soupeře z Molde.

Pakliže se domácím podaří v následujících šesti zápasech uhrát jakýkoliv bod, nebudou se za něj v žádném případě zlobit. Nepředpokládá se, že by v konkurenci dalších dvou týmů, Rapidu Vídeň a londýnského giganta Arsenalu, míchali s kartami ohledně prvních dvou příček v tabulce. Molde přitom pro ně může představovat papírově nejpřívětivějšího soka.

Finanční injekce za případné další cenné rezultáty budou pro klub z pohraničí mezi Irskem a Severním Irskem bezpochyby příjemným bonusem. Už participací mezi osmačtyřicítkou evropských celků naplnil svůj rozpočet na několik sezón dopředu. Nutno podotknout, že mužstvo složené z většiny ostrovních hráčů patří mezi vůbec největší outsidery Evropské ligy.

V podstatě měl Dundalk velké štěstí, že v předkolech narazil na celky, které ani náhodou nehrají na evropské scéně žádný prim. Inter Club Escaldes z Andorry, Šeriff Tiraspol z Moldávie, KÍ Klaksvík z Faerských ostrovů. Svěřenci italského trenéra Filippa Giovagnoliho zvládli všechny tři duely a radovali se z postupu opětovně od roku 2016.

Za vlády kouče Stephena Kennyho, současného lodivoda irské reprezentace, patřili The Lilywhites k dominantní síle irské nejvyšší soutěže. Snad jen Cork City a Shamrock Rovers se pokoušely svého rivala zastavit. Marně. Jenže letos se zdá, že titul v domácí soutěži Dundalk neuzme. A tak američtí majitelé už v srpnu na nepříznivé výsledky zareagovali.

Odvolán byl z pozice hlavního šéfa lavičky Vinny Perth, dočasně se týmu ujal Alan Reynolds, aby u něj nakonec skončil méně známý Giovagnoli. A tenhle tah se ukázal jako správný. Střetnutí s Molde se mimochodem neuskuteční na dublinském Aviva Stadium, kde se připravují irští ragbisté na Six Nations, nýbrž na Tallaght Stadium, patřící Shamrocku Rovers.

Pakliže Molde hodlá bojovat o jarní play-off, nemělo by v tomto klání zkrátka zaváhat. Aktuální norský mistr se na tenhle zápas navnadil nejlépe, jak mohl, v lize doma skolil letošní norské vzezření Bodö/Glimt, které i přes svou porážku stejně asi směřuje za prvním místem. K dispozici však hostujícímu lodivodovi Erlingovi Moemu nebude elitní střelec Leke James.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.83 - 4.33 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rapid Vídeň - Arsenal FC  (čtvrtek 18:55)
Vídeňský Rapid se po roční odmlce vrátil do evropských pohárů a po vypadnutí z předkola Ligy mistrů stráví jejich základní fázi v Evropské lize. V té jej na úvod základních skupin čeká slavný Arsenal, ten se poháru "druhého sledu" účastní již počtvrté v řadě.

Rapid skončil v minulé sezóně rakouské Bundesligy na druhém místě za suverénním Salzburgem a zajistil si postup do druhého předkola Ligy mistrů. V tom potvrdil roli favorita a vyřadil Lokomotivu Záhřeb, nestačil ale v následujícím předkole na Gent a musí se spokojit s Evropskou ligou.

Bude se jednat již o sedmou účast vídeňského celku v základních skupinách a jeho bilance zatím není lichotivá, neboť zaznamenal pouhé dva postupy. Poslední vzpomínky na účast v Evropské lize jsou na Weststadionu šťastné. Rapid před dvěma lety dokázal postoupit z těžké skupiny s Villarrealem, Rangers a Spartakem Moskva a stopku mu vystavil až ve vyřazovací fázi Inter Milán.

To, že Arsenal nečeká jednoduchý zápas naznačují i dosavadní výsledky Rapidu v domácích soutěžích. Rakouský vicemistr v úvodních čtyřech ligových kolech neprohrál a pouze jednou remizoval a hladce zatím prochází i domácím pohárem.

K Arsenalu byl los základních skupin na začátku měsíce milostivý. Krom Rapidu do skupiny vyfasoval ještě úřadujícího norského šampióna Molde a irský Dundalk, který je jednoznačným outsiderem skupiny.

Současnou sezónu má Arsenal zatím slušně rozjetou oproti minulým ročníkům. Hned v úvodu opanoval Community Shield proti Liverpoolu a stejného soupeře vyřadil také v Ligovém poháru. Podobný kousek se mu již nepodařil v Premier League, ale i tam krom prohry se silným Manchester City a právě Liverpoolem pouze vyhrával a nachází se po těžkém losu na páté ligové pozici.

Gunners čeká nabitý zápasový program a trenér Mikel Arteta musí řešit pár problémů v sestavě. Ten největší je momentálně na pozici středního obránce. Marí, Chambers a zatím i Mustafi stále nejsou k dispozici, a k nim se na marodku nově přidal i Rob Holding.

Debut v základní sestavě by si naopak mohla připsat největší posila posledního přestupového období Thomas Partey. Ghanský středopolař již nastoupil na poslední minuty ve víkendovém utkání proti Manchesteru City a jeho start ve Vídni v základní sestavě začíná nabírat reálných obrysů.

V rámci úspor sil se dá očekávat, že šanci v základní sestavě dostanou i mladí odchovanci Nelson, Nketiah a Willock, kteří trpělivě sbírali minuty zejména v Ligovém poháru. Novou tváří v základní sestavě Artetova týmu by měl být i islandský brankář Rúnarsson, který do klubu přišel v září z francouzského Dijonu.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Strebinger; Stojkovic, Hofmann, Barac; Arase, Grahovac, Ljubicic, Ullmann; Murg, Kara, Fountas
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Runarsson; Luiz, Gabriel, Kolasinac; Cedric, Elneny, Partey, Maitland-Niles; Willock, Nketiah, Nelson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.38 - 4.32 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)00000:00
 Rapid Vídeň (AUT)00000:00
 Molde FK (NOR)00000:00
 Dundalk FC (IRL)00000:00
Skupina C
Bayer Leverkusen - OGC Nice  (čtvrtek 18:55)
Až deváté místo patří v současné bundesligové sezóně Leverkusenu, ten je přesto jedním ze čtyř týmů soutěže, který nezaznamenal porážku. Nyní jej čeká úvodní zápas Evropské ligy. Ve skupině C, kde působí i Slavia, přivítá Nice.

První soutěžní zápas přišel pro Bayer v polovině září. Pohárové klání s Norderstedtem ovládl díky sedmi vstřeleným gólům, v lize to ale směrem dopředu tak zářivé není. Ve čtyřech zápasech se prosadil jen třikrát, v žádném se pak netrefil více než jednou. Ve Wolfsburgu a Stuttgartu remizoval stejně jako doma s Lipskem, první vítězství oslavil až v sobotu v Mohuči, kde o vítězství rozhodl ve třicáté minutě Alario.

Leverkusen by zajisté rád ještě vylepšil loňské vcelku povedené tažení Evropskou ligou. V prvním kole play-off si poměrně s přehledem vyšlápl na Porto, poté bez problémů vyřadil i Rangers. Stopku mu vystavil až ve čtvrtfinále milánský Inter.

"Nice je velmi silný tým, dobrý soupeř. Ale my máme rovněž své kvality. Především jsme si dosud vedli výborně v obraně a dovolili protivníkům vystřelit na naši bránu jen párkrát. Chceme vykročit do této soutěže vítězně," tvrdí kouč Peter Bosz. Jeho svěřenec Moussa Diaby mu přizvukuje. "Na balónu jsou velmi dobří, mají dobrý styl hry, rádi útočí a snaží se dostat míč dopředu co nejrychleji," upozorňuje mladý křídelník.

Nice zatím hrálo zápasy pouze v Ligue 1, kde si vdeou veclku dobře a po sedmi kolech drží čtvrté místo. Naposledy si v neděli poradil ve venkovním zápase se Saint-Ettiéne, kde se o výhru 1:3 zasloužili Lees Melou, Gouiri a Maolida. Prostřední jmenovaný je také nejlepším střelcem svého týmu, když se prosadil už třikrát, k čemuž ještě přidal dvě asistence. Podílel se tak na polovině gólů.

Pro celek z francouzského přístavního města se jedná o návrat do pohárů po třech letech. Naposledy zakončil základní skupinu s devíti body, díky čemuž postoupil mezi dvaatřicítku nejlepších, kde už ale nestačil na Lokomotiv Moskva.

Trenér Peter Bosz bude postrádat zraněné Ariase, Paulinha a Schicka, v ohrožení je start Jedvaje. Hosté přijedou bez Reine-Adelaideho, nejistota panuje nad Atalem, Claude-Mauricem a Dolbergem.

Utkání, které bude mezi těmito dvěma mužstvy vůbec prvním, začíná v BayAreně ve čtvrtek pět minut před sedmou hodinou a řídit jej jako hlavní rozhodčí bude Chorvat Fran Jović.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, S. Bender, Tapsoba, Sinkgraven - Aranguiz - Bellarabi, Wirtz, Demirbay, Diaby - Alario
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benitez - Lotomba, Pelmard, Dante, Kamara - Thuram, Schneiderlin, Lees-Melou - Lopes, Ndoye, Gouiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.85 - 6.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hapoel Beer-Sheva - Slavia Praha  (čtvrtek 18:55)
Slávisté se v úvodním duelu základní skupiny Evropské ligy představí na hřišti Beer Ševy, která do hlavní fáze soutěže postoupila na úkor Plzně. Právě souboje s izraelským soupeřem považují Pražané ve skupině, v níž jsou i Leverkusen a Nice, za klíčové k postupu do jarní fáze. Utkání má výkop ve čtvrtek v 18:55.

"Když se na skupinu podíváme, tak je hodně silná. Jestli chceme postoupit, tak bychom měli s Beer Ševou udělat šest bodů. Rozhodně ji ale nepodceňujeme. Chceme vyhrát, protože víme, že je to klíč pro postup ze skupiny," řekl v nahrávce pro média asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Zatímco Beer Ševa na cestě do základní skupiny zvládla všechna čtyři předkola, úřadující český mistr Slavia přešla do soutěže po vyřazení ve 4. předkole Ligy mistrů s Midtjyllandem.

Hapoel se v základní skupině Evropské ligy představí potřetí. V obou předchozích případech narazil na české soupeře, s nimiž prohrál všechna čtyři utkání s celkovým skóre 1:8. V sezoně 2016/17 nestačil dvakrát na Spartu a o rok později na Plzeň. První vítězství proti českému týmu si Beer Ševa připsala právě proti Západočechům zkraje října díky triumfu 1:0.

"Mají kvalitu v ofenzivní části, jsou to techničtí, hodně rychlí hráči. Nemůžou nás ničím překvapit, máme je nastudované. My si na ně věříme, doufáme, že tam uděláme tři body, které nám pomůžou do další fáze Evropské ligy," uvedl Houštecký.

Jak izraelská, tak česká liga jsou kvůli opatřením v boji proti šíření koronaviru přerušené. Beer Ševa kvůli tomu odehrála poslední soutěžní duel proti Plzni 1. října, Pražané o tři dny později v lize v Ostravě.

Slavia navíc minulý týden kvůli výskytu koronaviru v týmu nemohla několik dnů trénovat a byla v izolaci. V karanténě zůstali dva hráči a dva členové širšího realizačního týmu.

"Kdyby to bylo něco nového, tak si myslím, že by to problém byl. Ale tahle doba to přináší, byli jsme na to připraveni. Jsme na to zvyklí, kluci jsou na to zvyklí. Dostali individuální plány, které vždy plní na 100 procent. Přesvědčili jsme se už v první vlně covidu na jaře, kdy kluci po té dlouhé přestávce přišli perfektně připravení," prohlásil Houštecký.

Zápas se uskuteční na stadionu Ha Mošava ve městě Petah Tikva. Aréna Turner Stadium v Beer Ševě byla v srpnu uzavřena kvůli konstrukčním problémům.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Levita - Dadia, Miguel Vítor, Taha, Goldberg - Bareiro, Kabha, Yosefi - Sallalich, Agudelo, Acolatse
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Kúdela, Hovorka, Zima - Provod, Ševčík, Stanciu, Bořil - Masopust, Tecl, Olayinka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.71 - 3.94 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)00000:00
 Slavia Praha (CZE)00000:00
 Hapoel Beer-Sheva (ISR)00000:00
 OGC Nice (FRA)00000:00
Skupina D
Standard Lutych - Rangers FC  (čtvrtek 18:55)
Standard je vůbec nejčastějším belgickým účastníkem Evropské ligy, do téhle soutěže se probojoval již posedmé v historii. A protože Benfica by měla mít ve skupině D, alespoň dle papírových předpokladů, největší šanci postoupit, bude pro něj důležité zvládnout právě zápasy s největším konkurentem s Rangers. Vypořádat se ale musí s nečekanými absencemi.

Na vině nemůže být nic jiného než obávaný virus COVID-19, který komplikuje život nejen fotbalovému prostředí. Úterní testy poodhalily, že Nicolas Raskin, Moussa Sissako i Michel Ange Balikwisha jsou pozitivní, a to včetně trenéra brankářů Jana van Steenbergheho, a ani jeden z nich se tak utkání neúčastní. V karanténě jsou i Damjan Pavlovič a Abdoul Tapsoba.

Přitom tenhle souboj může představovat klíčový postupový prvek. Tedy za předpokladu, že se domácí následně nenechají zbytečně zviklat outsiderem z Poznaně. "Jsme si vědomi toho, že se během posledního týdne zvýšil počet nakažených. A my nejsme výjimkou z pravidla. Bohužel. Přitom všichni hráči jsou vážně opatrní," hlesl lutyšský kouč Philippe Montanier.

Nemusí přitom zůstat jen u výše jmenovaného seznamu, co se týče dalších případů nemoci nového typu koronaviru. V kabině Standardu byl totiž mělo ještě proběhnout další zkoumání. "My jsme klidní. Podívejte se na Bruggy. Do Petrohradu odjely bez tří hráčů a stejně vyhrály. Jako vždy prostě chybějící hráče budou muset nahradit jiní," nestěžoval si nijak Montanier.

Ještě loni vedl domácí družstvo Michel Preud'homme, ten však po předčasně ukončené sezóně v Belgii mužstvo opustil, a převzal ho tak pětapadesátiletý Francouz. Pod jeho velením jsou Les Rouches zatím v lize na třetím místě jen o bod pozadu za vedoucí příčkou. Do hlavní fáze této soutěže prošli přes tři předkola, ve všech třech případech využívali domácí prostředí.

A ve své bilanci na evropské scéně hodlají pokračovat také kvůli tomu, že ani Rangers ve finále nebudou moci nasadit nejstabilnější možné složení. Nová posila Bongani Zungu i nadále zůstává v karanténě po prodělání nemoci COVID-19, dlouhodobě mimo hru je Nikola Katič, k dispozici pak nebudou ani George Edmundson, Jermain Defoe a Jordan Jones.

Evidentně je však již zdravý Kemar Roofe, jenž s týmem odcestoval do Lutychu, není však pravděpodobné, že by po zranění nastoupil hned od začátku. "Víme, že soupeř je doma v rámci evropských pohárů nesmírně silný," připomínal hostující manažer Steven Gerrard, jehož tým naposledy zvítězil v derby se Celticem. "Neděláme si iluze, čeká nás těžký mač."
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Fai, Vanheusden, Dussenne, Gavory - Cimirot, Bokadi, Bastien - Carcela-Gonzalez, Čop, Lestienne
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Helander, Barišič - Jack, Kamara - Barker, Hagi, Kent - Morelos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.53 - 2.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lech Poznań - SL Benfica  (čtvrtek 18:55)
Historicky třetí účast v základní skupině Evropské ligy před sebou mají fotbalisté Poznaně. Po vydařené pouti předkoly na něj čeká křest ohněm, na svém hřišti totiž přivítá slavnou Benficu.

Lech musel v předkolech začínat hned od toho prvního, los k němu ale byl přívětivý a poměrně suverénně tak dokráčel až do skupin. Shodnými výsledky 3:0 si poradil s lotyšskou Valmierou i švédským Hammarby, dokonce pětigólovým přídělem vyplenil kyperský Limassol. Výrazněji se nadřel až v posledním předkole, kdy musel vedení v belgickém Charleroi bránit do posledních vteřin.

Na úkor všech těchto úspěch padly výsledky v domácí soutěži. Poznaň v šesti kolech okusila dvakrát každý z výsledků a v tabulce jí tak patří až deváté místo ze šestnácti účastníků. Neúspěch zaznamenala i v generálce na tento mač, když v Bialystoku nestačila na tamní Jagelloniu. Porážku jen v závěru mírnil z penalty Moder, který je se třemi trefami druhým nejlepším ligovým střelcem týmu. Ještě o gól více má na kontě Ishak.

Benfica je na tom přesně opačně, než její nadcházející soupeř. Z Ligy mistrů vypadla už ve třetím předkole, pro ni úvodním, zato v domácí soutěži je ve čtyřech zápasech stoprocentní - navíc nasázela už třináct branek a opanuje tabulku. Dobře si vedou i její zástupci v pořadí střelců. Waldschmidt je se čtyřmi zásahy druhý, Seferović na čtvrté místě má o trefu méně.

Pro Benficu se jedná o nezvyklou situaci. Tým z portugalského hlavního města je zvyklý na podzim hrávat Champions League, v základní skupině Evropské ligy byl naposledy v roce 2009. Často ale z Ligy mistrů proklouzne do jarní fáze EL. Tak tomu bylo i loni, na což nebudou v Lisabonu mít dobré vzpomínky. Dvojzápas se Šachťarem totiž skončil neúspěchem.

Utkání, které bude mezi těmito dvěma mužstvy historicky prvním, začíná v Poznani pět minut před devatenáctou hodinou, řídit jej bude černohorský sudí Dabanović.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.71 - 4.68 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)00000:00
 Standard Lutych (BEL)00000:00
 Rangers FC (SCO)00000:00
 Lech Poznań (POL)00000:00
Skupina E
PSV Eindhoven - Granada CF  (čtvrtek 18:55)
Svou premiérovou účast v základní skupině Evropské ligy mají před sebou fotbalisté Granady. Sedmý tým uplynulé sezóny španělské nejvyšší soutěže čeká náročná skupina s vypadnuvšími z LM PAOKem a Omonií, k tomu ještě PSV. Právě v Eindhovenu jejich pouť začne.

PSV má za sebou nadmíru vydařený vstup do nové sezóny. V předkolech Evropské ligy nejprve vypráskal slovinskou Muru 1:5, s přehledem pak postoupil i v Trondheimu proti tamnímu Rosenborgu. Dobrou formu si drží i v Eredivisie, kterou po pěti kolech se ziskem třinácti bodů vede.

Naposledy si Eindhovenští v neděli poradili se Zwolle, přičemž všechny tři své branky vstřelili v prvním poločase. Jednu z nich měla na svědomí zvučná posila Mario Götze, další přidali Gakpo s Malenem, kteří se také společně drží na čtvrtém místě tabulky střelců nizozemské ligy.

"Těsíme se na tento náročný zápas. Proti Granadě se hraje těžko. Mají zápasové tempo a ve španělské Primera División si vedou dobře. Jsou takticky disciplinovaní a v defenzivě kompaktní. Musíme prokázat houževnatost a také disciplínu, abychom se jim dokázali vyrovnat," nabádá trenér Roger Schmidt.

Granada v závěru minulé sezóny předvedla výtečný finiš a v boji o poslední místo do evropských pohárů předehnala i Getafe s Valencií nebo Athletic. I v ročníku novém si vede velmi dobře, když drží šesté místo a má před sebou některé celky, na něž má zápas k dobru. Za celou sezónu zatím schytala jedinou porážku, zato pořádnou - 6:1 na hřišti Atlética Madrid. Jiného favorita ale dokázali svěřenci Diega Martíneze porazit - v andaluském derby proti Seville v sobotu uspěli 1:0 díky pozdní trefě Herrery.

Co se týče jejich cesty evropskými předkoly, museli si poradit se trojicí soupeřů. Vítězství s albánskou Teutou a gruzínským Locomotivem Tbilisi byla hračkou, na hřišti Malmö už se ale zapotili podstatně více a o postupu rozhodli definitivně až v závěru.

PSV bude postrádat zraněného Romera a nemocnou čtveřici Gakpo, Rosario, Teze a Zahavi, v ohrožení jsou navíc i starty Gutierreze, Obispa a van Ginkela. Hosté přijedou bez indisponovaných Azeeze, Duarteho, Lozana, Quiniho, Soldada a Valleja.

Premiéra Granady na evropské scéně začne na Philips Stadion ve čtvrtek v 18.55, hlavním sudím bude Němec Zwayer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.54 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PAOK Soluň - Omonia Nikósie  (čtvrtek 18:55)
PAOK letos prahlo po Lize mistrů a nakonec do ní neproklouzlo, teď se pokusí uspět v základní skupině Evropské ligy a opět ho nečeká nic jednoduchého. V úvodu narazí na papírově největšího outsidera skupiny, kyperská Omonia je jediným zástupcem své země v hlavní fázi evropských pohárů a rozhodně se nebude chtít smířit s koncem v podzimní části. Také celek z Nikósie až do poslední možné chvíle bojoval o milionářskou LM.

Soluňský klub loni skončil v řecké lize na druhé příčce o hrozivých osmnáct bodů za suverénním Olympiakosem, před třetím AEK s udržel čtyřbodový odstup. Ve 2. předkole nemistrovské části si trochu překvapivě poradil s tureckým Besiktasem (3:1), vzápětí naprosto šokoval portugalskou Benficu a zdolal ji 2:1. V závěrečném play-off však ani jednou nevyzrál na ruský Krasnodar a v obou případech mu podlehl po shodných výsledcích 1:2.

Letos se na ligové scéně pokouší zlomit dominanci rivala z Pireusu, ale v pěti střetnutích zvítězil jen dvakrát a i přes dosavadní neporazitelnost mu patří čtvrté místo. "Našim hlavním cílem je postoupit do vyřazovací fáze EL, i když v konkurenci PSV a Granady to může být poměrně tvrdý oříšek. Pakliže chceme postoupit, tak Omonii musíme porazit, na druhou stranu nás čeká kvalitní protivník a není radno ho podceňovat," řekl zkušený obránce PAOK Dimitros Giannoulis.

Hosté vyhráli loňský předčasně ukončený ročník kyperské ligy jen velmi těsně, druhou Famagustu za sebou nechali díky lepší bilanci vzájemných zápasů. Kvalifikaci o LM započali na půdě polské Legie Varšava a radovali se v prodloužení (2:0), poté zaskočili vysoce favorizovanou Crvenu Zvezdu a vyřadili ji po strhujícím penaltovém rozstřelu. Na závěr neměli příliš šanci s Olympiakosem a vypadli s ním po výsledcích 0:2, 0:0.

Nyní tak narazí na druhého řeckého rivala během krátké chvíle a určitě nechtějí prožít další zklamání. "Hru našeho konkurenta jsme samozřejmě studovali a rádi bychom využili jeho slabin. Omonia má skvěle secvičené standardní situace a navíc vyniká důrazem v pokutovém území, především při této činnosti si potřebujeme dát velký pozor. Jednoznačným cílem je vítězství, nicméně tři body nám zadarmo do klína nespadnou," myslí si portugalský manažer domácího výběru Abel Ferreira.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.91 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven (NED)00000:00
 PAOK Soluň (GRE)00000:00
 Granada CF (ESP)00000:00
 Omonia Nikósie (CYP)00000:00
Skupina F
SSC Neapol - AZ Alkmaar  (čtvrtek 18:55)
Nizozemský Alkmaar má před sebou hodně složitou cestu pod Vesuv. Kvůli pandemii koronaviru přišel až o devatenáct hráčů kádru a ve městě božského Diega Maradony vyrukuje s výrazným mládím. Neapol by byla i za normálních okolností favoritem, tohle ale její pozici ještě znásobuje. Gattusův tým je navíc v solidní formě a nic nenasvědčuje tomu, že by utkání snad neměl zvládnout.

Alkmaar dělal co mohl, aby do čtvrtečního utkání mohl nastoupit a v tuto chvíli to vypadá, že k zápasu skutečně dojde. Nizozemský klub do Neapole přicestoval ve středu odpoledne s převážně sedmnáctiletými mládenci.

"AZ je silný tým, s velmi mladými a talentovanými hráči a se skvělou budoucností. Pokud nebudete chytří, můžete ztratit a připustit jakýkoliv výsledek. My máme spoustu motivace," prohlásil před zápasem belgický reprezentant Dries Mertens, který stejně jako jeho spoluhráči odmítají jakékoliv řeči o podcenění. "V loňském roce bylo AZ nejlepším týmem v Holandsku společně s Ajaxem a v létě prodalo pouze jednoho hráče. Má problém "pouze" s covidem," varoval před soupeřem Gattuso.

Gennaro Gattuso se navíc nechal slyšet, že chce uspět v celé soutěži. "Víme, co všechno jsme museli v loňské sezoně udělat, abychom se do Evropské ligy kvalifikovali. Pro klub, zaměstnance i mě je to důležitá soutěž. My se musíme kvalifikovat do další fáze," řekl Gattuso. Neapol se s Alkmaarem utká poprvé v historii a zdá se, že je ve skvělé formě. V italské lize vyhrála všechny zápasy do kterých nastoupila a tabulku nevede jen díky tomu, že její zápas s Juventusem byl kontumován. Partenopei se sice odvolali, ale jak to celé dopadne je v tuto chvíli nejisté. Neapol demonstrovala svojí sílu o víkendu, když v prvním poločase nastřílela Atalantě čtyři góly!

Alkmaar o víkendu nastoupil k zápasu nizozemské ligy proti Venlo a znovu nevyhrál. Od začátku Eredivise na tři body čeká, ve čtyřech zápasech totiž čtyřikrát plichtil. Jedinou výhru v dosavadním průběhu sezony urval v prodloužení nad Viktorií Plzeň v předkole Ligy mistrů. Do základních skupin se ale probojovat nedokázal - ve třetím předkole totiž skončil na Dynamu Kyjev.

Neapoli bude chybět pouze Lorenzo Insigne, ale Gennaro Gattuso na tiskové konferenci avizoval, že udělá oproti ligovému zápasu alespoň čtyři změny. Situace Alkmaaru se propírala dlouho dopředu. Zraněný je sice pouze Jeremy Helmer, ale hned celá řada hráčů byla pozitivně testována na koronavirus. Je otázkou, zdali se stihnout dát do kupy Ron Vlaar, Jordy Clasie, Myron Boadu a další opory. Nizozemský celek tak přicestuje s celou řadou mladíků a finální podoba základní jedenáctky je obestřena tajemstvím.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Hysaj, Koulibaly, Manolas, Malcuit - Lobotka, Demme, Bakayoko - Lozano, Osimhen, Politano
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Bizot - Svensson, Leeuwin, Indi, Wijndal - Wit, Koopmeiners, Midtsjo - Stengs, Gudmundsson, Karlsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.12 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NK Rijeka - Real Sociedad  (čtvrtek 18:55)
Chorvatská Rijeka se letos musela vypořádat s velmi náročnou kvalifikací Evropské ligy, nakonec ji ale i s trochou štěstí zvládla a teď už může jen překvapit. Ve velmi těžké základní skupině se jí příliš šancí nedává, hned na úvod se střetne s prozatím vedoucím týmem španělské ligy. Real Sociedad totiž v dosavadních šesti duelech vybojoval úctyhodných jedenáct bodů a před druhým Villarrealem je díky lepšímu skóre.

Domácí celek již loni sahal po hlavní fázi druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, jenomže v závěrečném play-off nestačil na belgický Gent (1:2 a 1:1). Mezi osmačtyřicítku nejlepších se naposledy dostal v sezóně 2017/2018 a nevedl si vůbec špatně, se sedmi body těsně obsadil třetí nepostupové místo za druhým AEK Atény a vítězným AC Milán. V tomto ročníku musel projít dvěma předkoly, nejprve po prodloužení udolal ukrajinský Kolos (2:0).

Následně se mu nedávalo příliš šancí v Kodani, jenomže favorizovaného dánského rivala dokázal překvapit a zdolal ho nejtěsnějším poměrem 1:0. "Skupina je opravdu hodně těžká a všichni víme, že postup se nezdá být příliš reálný. My si však hodláme užít každý jednotlivý zápas a pevně věříme, že budeme konkurenceschopní," reaguje slovinský trenér Simon Rožman na silné obsazení skupiny F, ve které se ještě nacházejí Neapol s Alkmaarem.

Rožman od úvodního duelu očekává velký ofenzivní tlak protivníka. "Ve španělské lize rozhodně nemůžete být první jen tak náhodou, skrývají se za tím obrovské kvality. Útočné schopnosti Realu Sociedad jsou enormní. Pokud chceme být úspěšní, tak musíme předvést výkon na hranici možností," dodal domácí stratég s pokorou. Celek ze San Sebastiánu loni obsadil šestou příčku a díky tomu si o chlup rovnou zajistil skupinovou část EL.

V dosavadním ročníku nestačil jen na Valencii, v posledních dvou střetnutích hravě přehrál Getafe a také Real Betis (v obou případech 3:0). "Samozřejmě bychom si přáli postoupit, já osobně považuji za největšího favorita Neapol. Rijeka letos několikrát prokázala, že doma umí být hodně nepříjemná a dokáže potrápit leckoho. Čekám od ní zodpovědný a koncentrovaný výkon v defenzivě, proto musíme být trpěliví," prohlásil opatrně kouč Sociedadu Imanol Alguacil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.86 - 4.30 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)00000:00
 Real Sociedad (ESP)00000:00
 AZ Alkmaar (NED)00000:00
 NK Rijeka (CRO)00000:00
Skupina G
SC Braga - AEK Atény  (čtvrtek 21:00)
Braga v minulé sezóně opět potvrdila svou silnou pozici na domácí fotbalové scéně a letošní účast v Evropské lize je pro ní již pátou v řadě. V druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěži přivítá na úvod základních skupin AEK Atény, které je také pravidelným pohárovým účastníkem.

Portugalský celek má za sebou nepříliš oslnivý začátek sezóny. Arsenalistas pod novým trenérem Carlosem Carvalhalem i přes aktivní a atraktivní herní projev prohráli úvodní dva ligové duely a plný bodový zisk zaznamenali až v následujících dvou utkáních.

Hlavní problémem Carvalhalovy družiny je neproměňování šancí. Útočníci Bragy se kromě utkání na hřišti Tondely (0:4) ve finální fázi vždy trápili a potřebovali na jeden gól mnoho šancí. Góly zatím chybí hlavně od Ricarda Horty a Paulinha, kteří byli nejpilnějšími střelci klubu v minulé sezóně, zatímco v té letošní jejich střely létají hlavně mimo bránu.

Kádr Bragy v uplynulém přestupovém období neproběhl mnoha změnami a jádro týmu si ještě dobře pamatuje úspěšnou loňskou jízdu základní skupinou Evropské ligy. V té ji čekal Wolverhampton, Slovan Bratislava a Besiktas a v náročné skupině obstála. Ani jednou neprohrála a po dvou remízách a čtyřech výhrách postoupila z těžké skupiny z prvního místa.

Letos na Bragu čekají kvalitativně podobní soupeř. S AEK má ve skupině ještě ukrajinskou Zarju Luhansk a stejně jako před rokem anglický klub, tentokrát Leicester City. Minimálním cílem portugalského týmu je zopakování loňského postupu.

V tom jim bude chtít zabránit AEK Atény, které by podle předpokladů mělo být hlavním konkurentem Leicesteru a Bragy v boji o postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Slavný řecký celek se po letech sportovních i finančních potížích vrátil mezi elitní řecké týmy, a tím i do evropských pohárů.

V těch se objevil po třech letech, ve kterých zažil i sezónu v druhé lize, poprvé v roce 2016 a od té doby je opět pravidelným pohárovým účastníkem. Do jarní vyřazovací fáze se ale AEK povedlo postoupit pouze jednou před třemi lety, a tam mu hned vystavilo stopku Dynamo Kyjev.

Sezónu zahájilo AEK bez většího vzrušení. Po dvou úvodních očekávaných ligových výhrách nad papírově slabšími celky prohrálo na hřišti Atromitosu a v posledním utkání o právě uplynulém víkendu uhrálo cennou remízu s řeckým vicemistrem PAOK Soluň.

Oběma trenérům do výběru sestavy pro úvodní duel základních skupin promluvilo zranění. Domácí trenér Carvalhal stále nemá k dispozici od úvodu sezóny zraněného útočníka Fonteho, ani zvučnou letní posilu Nicolase Gaitána. Na druhé straně italský trenér Massimo Carrera nebude moci nasadit portugalského středopolaře a stabilního člena základní sestavy Andreho Simoese, který se zranil před reprezentační pauzou a stále není v pořádku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.59 - 4.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Zarja Luhansk  (čtvrtek 21:00)
Leicester City se po čtyřleté pauze vrací do evropských pohárů a hned v úvodním utkání základních skupin Evropské ligy bude v roli favorita. Na svém stadiónu totiž přivítá ukrajinskou Zarju Luhansk, která na výraznější úspěch na evropské půdě stále čeká.

Po historicky první účasti v evropských pohárech před čtyřmi lety, kdy se probojoval až do čtvrtfinále Ligy mistrů, čeká Leicester City druhá evropská účast v Evropské lize. V té je ve skupině s Bragou, AEK Atény a právě Zarjou Luhansk největším favoritem na postup do další fáze.

Přesto se Leicesteru v poslední zápasech moc nedařilo. Po senzačním vítězství 2:5 z konce září na stadiónu Manchesteru City nestačil doma na West Ham, kterému podlehl 0:3, ani na Aston Villu, jejíž vítězství zařídil gólem v nastaveném čase Ross Barkley.

"Lišky" mají navíc před sebou náročný program. V neděli hrají na Emirates Stadium důležité ligové utkání proti Arsenalu, trenér Rodgers již prozradil, že proti Luhansku nenasadí svou největší ofenzivní hvězdu Jamieho Vardyho, který má drobné zdravotní potíže. Následující čtvrtek navíc tým čeká přesun do Atén na další zápas Evropské ligy.

Vardy není jediným hráčem, který proti Luhansku nenastoupí. Ke zraněnému africkému duu Amartey - Ndidi a dlouhodobě indisponovanému Pereirovi se přidal i turecký obránce Soyuncu, který si ve víkendovém zápase s Aston Villou poranil tříslo a týmu může chybět až tři měsíce. I přes všechny komplikace se od Leicesteru očekává, že utkání proti Zarje, která do sezóny vůbec nevstoupila dobře, zvládne.

Ukrajinský celek si v posledních sezónách vypracoval silnou pozici v domácí lize a pravidelně se umisťuje mezi nejlepšími týmy hned závěsu za Šachťarem a Dynamem. Letošní účast v Evropské lize je pro Zarju už sedmou v řadě, ale žádný významnější úspěch v této soutěži nezaznamenala.

Letošní sezóna navíc zatím neprobíhá dobře ani v domácí Premier Lize. Zarja zaspala ligový úvod, kdy hned prohrála dvě utkání, ze kterých se očekával před těžkým losem šestibodový zisk, a cenné remízy se Šachťarem a Dynamem Kyjev již nenapravily trpké pocity z úvodu sezóny a nelichotivé deváté místo po šesti ligových kolech.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel; Castagne, Morgan, Evans, Justin; Mendy; Albrighton, Tielemans, Maddison, Perez; Iheanacho
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Shevchenko; Favorov, Vernydub, Abu Hanna, Leovigildo; Cvek; Kochergin, Nazaryna, Kabaev, Ciganiks; Sayyadmanesh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.23 - 9.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)00000:00
 Leicester City (ENG)00000:00
 AEK Atény (GRE)00000:00
 Zarja Luhansk (UKR)00000:00
Skupina H
Sparta Praha - Lille OSC  (čtvrtek 21:00)
Sparťané se ve čtvrtek po tříleté pauze představí v základní skupině Evropské ligy. V Praze od 21 hodin přivítají Lille a letenský celek nečeká úplně snadný návrat, protože po přerušení české nejvyšší soutěže kvůli koronaviru odehrál poslední zápas před téměř třemi týdny.

Sparta si naposledy zahrála ve skupině evropských pohárů v ročníku 2016/17, kdy obsadila první místo v tabulce před Beer Ševou, Southamptonem a Interem Milán. V prvním kole play off pak letenský celek vypadl s Rostovem, ale v následujících třech sezonách skončil pokaždé už v předkolech.

Ani návrat Sparty do skupiny Evropské ligy, ve které vedle Lille narazí také na AC Milán a Celtic, se ale neobešel bez potíží. Pražané od začátku října po přerušení české nejvyšší soutěže, kterou vedou s plným počtem 18 bodů, v rámci opatření proti šíření koronaviru neodehráli soutěžní zápas.

"Situace není jednoduchá pro všechny. Musíme dodržovat hygienická pravidla a to není snadné. O to víc jsme rádi, že můžeme hrát mezinárodní utkání, protože to lidi alespoň trochu odvede od problémů, které tady máme," řekl při dnešní videokonferenci trenér Václav Kotal.

K tréninku v plném počtu museli Letenští stejně jako k pořádání pohárových duelů, které se odehrají bez diváků, dostat výjimku. "Nemohli jsme trénovat společně a dodržujeme pravidla, která byla určena. Ale hlavně jsme měli hráče pryč v reprezentacích. Co to s námi udělá, ukáže až zápas, ale všichni se těšíme a chceme podat co nejlepší výkon," dodal.

Trenér Lille Christophe Galtier předpokládá, že se pauza na soupeři příliš neprojeví. "Bude záležet na tom, jak budou rychlí a jestli budou mít stejný rytmus jako před tím. A předpokládám, že ano, protože někteří hráči byli v národním týmu," uvedl Galtier. "Kdyby mohli hrát přípravné zápasy, bylo by to jiné. Takhle budou silní a odpočatí," přidal kapitán José Fonte.

Spartu ale také trápí poměrně rozsáhlá marodka. Mimo hru je dlouhodobě zraněný stoper Lukáš Štetina a nejistý je také start Ondřeje Čelůstky. Zdravotní potíže z reprezentace si přivezli také Bořek Dočkal s Adamem Hložkem, ale minimálně kapitán Dočkal by měl být připraven nastoupit.

"S Čelůstkou počkáme do poslední chvíle," řekl Kotal. "Těžko se to počítá. Těch hráčů, co jsou z různých důvodů mimo, je tolik... Musíme vzít situaci tak, jak je. Hráči, kteří jsou nominovaní, udělají pro úspěch maximum," přidal osmašedesátiletý trenér.

Lille naopak na Letnou přijede ve skvělé formě. V dosavadních sedmi kolech francouzské ligy neprohrálo a vede tabulku o dva body před mistrovským Paris St. Germain. Galtierův výběr navíc ve třech posledních zápas nejvyšší soutěže neinkasoval.

"Líbí se mi jejich způsoby hry, mají konsolidované mužstvo a všichni hráči vědí, co dělat. Bude to kvalitní konfrontace a uvidíme, jak to dopadne," řekl Kotal. "Musíme se s tou nepříjemnou situací vypořádat, protože pořád reprezentujeme český fotbal a chceme být úspěšní," dodal.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Plechatý, Lischka, Ladislav Krejčí II - Ladislav Krejčí I, Sáček, Trávník, Dočkal, Hanousek - Hložek, Juliš.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Botman, Bradarič - Araújo, André, Sanches, Bamba - David, Yilmaz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 3.58 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - AC Milán  (čtvrtek 21:00)
Sedm let uplynulo od posledního vzájemného zápasu Celticu s Milánem, tehdy ještě v milionářské soutěži zvané Liga mistrů. Rossoneri ho zvládli lépe, ale v následujících sedmi letech zažili obrovský propad a odchod ze scény nehodný slavného jména. AC se letos vrátilo do pohárů po roční pauze a má velký hlad po úspěchu. Ve skupině H, kde je i pražská Sparta, jde o vrcholné střetnutí.

Celtic se rok co rok drží na špici skotské nejvyšší soutěže, i když o víkendu musel spolknout hodně hořkou pilulku v podobě prohraného derby s Rangers. "Jezdci" zvítězili v Celtic Parku 2:0 a ujali se vedení v tabulce. V letošní sezoně to nebylo první zklamání, které museli jinak fantastičtí fanoušci Celticu přijmout. Také absence Ligy mistrů je pro skotského šampiona nesplněným cílem a tak nezbývá, než uspět v Evropské lize. Až do porážky s Rangers však byla forma zelenobílých dobrá, v předkolech Evropské ligy i v zápasech skotské Premiership zvítězili dohromady osmkrát v řadě.

Los základních skupin nebyl ke Skotům zrovna příznivý. Celtic se ocitl ve společnosti AC Milán, silného Lille a pražské Sparty, všichni tři soupeři vévodí svým soutěžím, což v posledních letech nebývalo zvykem ani u jednoho z nich. Zejména u Milána byl výkonnostní propad za ta léta výrazný. Rossoneri se chtějí vydrápat zpátky na vrchol a letos se snad už konečně blýská na lepší časy. Americká společnost Elliot a vedení v čele s Ivanem Gazidisem a Paulem Maldinim přivedlo zajímavé posily a vyhlásilo za cíl vrátit se do Ligy mistrů. Také AC Milán měl o víkendu na programu městské derby a na rozdíl do Celticu ho zvládl vítězně. Po čtyřech porážkách v řadě Inter konečně porazil 2:1 a jako jediný v Serii A ještě neztratili ani bod.

Velice zvláštní čtvrteční večer prožije ve čtvrtek Diego Laxalt. Uruguayský krajní obránce je v Celticu na hostování právě z AC Milán a tým velmi dobře zná. "Znám je, byl jsem s nimi. Milán teď prochází velice pozitivním obdobím a budeme muset udělat maximum, abychom zvítězili. Připravuji se na to jako na normální zápas a až potom budu moci odhalit jaké byly moje emoce," prozradil Diego Laxalt, který přišel do města módy v roce 2018 z janovského CFC.

Celtic doma hostil AC Milán několikrát v historii. Památné je utkání z roku 2007, které jednak skotský šampion výsledkově zvládl (2:1) a jednak se zapsalo do povědomí tehdejší simulací brankáře Didy. Naposledy se tyto týmy utkaly v roce 2013 a bylo to rovněž v základní skupině Ligy mistrů. Úspěšnější byl AC Milán, který vyhrál na San Siru 2:0 a v Celtic Parku dokonce 3:0.

Milán se bude muset obejít bez svého playmakera Hakana Çalhanoğlua, který si poranil kotník. Je otázkou, které jedenáctce dá Stefano Pioli přednost, protože o víkendu čeká Rossoneri další těžký zápas s AS Řím. Poměrně pravděpodobné je nasazení nově příchozích Sandra Tonaliho, Dioga Dalota, Jense Petera Haugeho nebo Brahíma Díaze.

Domácí manažer Neil Lennon nemůže počítat Jamese Fosterem a Michaelem Johnstonem, oba laborují se zraněním. U trojice hráčů pak visí otazník, jedná se o Bittona, Christieho a Elhameda.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Barkas -Ajer, Duffy, Jullien - Laxalt, McGregor, Ntcham, Brown, Frimpong - Ajeti, Griffiths
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Conti, Kjaer, Romagnoli, Dalot - Tonali, Krunić, Díaz - Hauge, Colombo, Castillejo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.66 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Celtic FC (SCO)00000:00
 Sparta Praha (CZE)00000:00
 AC Milán (ITA)00000:00
 Lille OSC (FRA)00000:00
Skupina I
Maccabi Tel-Aviv - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Největším favoritem skupiny I je rozhodně španělský Villareal, který by si dle papírových předpokladů měl zajistit postup, a o druhé kvalifikační místo se zřejmě poperou zbývající tři celky. I proto může být pro úřadujícího izraelského a ázerbájdžánského mistra vzájemný duel vážně velmi důležitý. Maccabi proti Karabachu navíc nebude mít jednoduchou úlohu.

Už v září totiž vláda v Izraeli kvůli sílící pandemii koronaviru přerušila nejvyšší domácí soutěž, a tak svěřenci trenéra Giorgose Donise nejenže sehráli naposledy soutěžní utkání před třemi týdny, zároveň měli výrazně slabší podmínky pro trénink. Hosté alespoň mohli absolvovat před tímto kláním ligovou generálku proti Gabale, v níž zvítězili hned o tři branky.

Oba mančafty jakožto aktuální šampióni měly možnost usilovat o účast v nablýskané Lize mistrů, ani jeden z nich však svou pouť nedotáhl do povedeného konce. Karabach vypadl už ve třetím předkole s Molde, přičemž do hlavní fáze Evropské ligy musel následně projít přes Legii, Maccabi se nepodařilo překonat v závěrečných kolech play-off ostřílený Salcburk.

Nutno podotknout, že výkony tel avivského klubu notně ovlivnilo právě onemocnění COVID-19. Před souboji s rakouským soupeřem se nakazilo až šest hráčů z kádru, bez nichž se urodily jen dvě porážky. Mimochodem právě odveta se Salcburkem byla pro Donisovo mužstvo vůbec tím posledním zápasem, který až do těchto chvil stačilo ještě podstoupit.

Ačkoli Karabach bude plnit v Tel Avivu roli mírného outsidera, patří mezi již protřelé týmy evropskými poháry. A hlavní fáze Ligy mistrů či Evropské ligy se účastní už posedmé v řadě. Od roku 2014 tedy nikdy nechyběl v základních skupinách. "Byli jsme nalosováni do kvalitního uskupení. Čekají nás zajímaví protivníci," říkal hostující kouč Gurban Gurbanov.

Hned na úvod jeho družstvo čeká bezpochyby poctivé měření sil, které ozkouší naplno jeho připravenost. "Maccabi je jedním z nejlepších v zemi. Už několikrát získalo titul," připomínal Gurbanov, který v Karabachu působí nepřetržitě od roku 2008. "Víme, že budeme hrát skoro vždy každé tři nebo čtyři dny. Ale pokusíme se udělat pro úspěch úplné maximum," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.22 - 3.89
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Villarreal CF - Sivasspor  (čtvrtek 21:00)
Španělský Villarreal se po roční odmlce vrací do evropských pohárů a znovu si zahraje v hlavní fázi Evropské ligy. Ve skupině I bude považován za největšího favorita na postup do další fáze, na úvod se střetne s papírově největším konkurentem z tureckého Sivasu. Čtvrteční soupeři mají ve skupině ještě podceňovaný izraelský klub Maccabi Tel-Aviv a také ázerbájdžánský Karabach, oba dva tak jistě touží po účasti mezi dvaatřicítkou nejlepších.

"Žlutá ponorka" v sezóně 2018/2019 předváděla solidní výkony, díky kterým prošla ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži do čtvrtfinále a neuspěla až s ligovým rivalem z Valencie, jemuž podlehla v obou případech (1:3 a 0:2). Domácím se loni mezi španělskou smetánkou poměrně dařilo, neboť hlavně díky povedenému vstupu do druhé poloviny udrželi páté místo se šedesáti body a vyhnuli se tak obávaným předkolům.

Hostující výběr je na evropské scéně prakticky nováček a jen těžko se dá odhadovat, co od něj čekat. V hlavní fázi EL ještě nikdy nestartoval, ale v roce 2009 se představil ve 4. předkole a neměl příliš šancí s vysoce favorizovaným ukrajinským Šachtarem Doněck (0:2, 0:3). V uplynulém ročníku turecké ligy skončil čtvrtý a kvůli zákazu činnosti Trabzonsporu se posunul přímo do základní skupiny, za třetím Beşiktaşem navíc zaostal jen o dva body.

Ani letos zatím nehraje druhé housle, po čtyřech odehraných zápasech má na kontě sedm bodů. K tomu zvládl generálku na tento důležitý souboj, když si poradil s Kayserisporem. Hostující kouč Riza Çalımbay bude postrádat Marcela Goiana s Aaronem Appindangoyem, jeho protějšek Unai Emery se musí vypořádat s ještě mnohem početnější marodkou. Na ní se totiž nacházejí Estupiñán, Chakla, Parejo, Alberto Moreno i Gerard Moreno.

"Chceme naplno ukázat svůj potenciál. Našim cílem je dojít tak daleko, jak jen to půjde a to klidně až do finále. Sivasspor praktikuje prvky evropského fotbalu, na druhou stranu se však řídí strukturovanou herní strategií a v tomto ohledu se přeci jen trochu liší. Hlavně proto musíme vyvíjet neustálý tlak a soupeři se pokusíme nenabízet žádné příležitosti. V týmu bychom rádi zvedli konkurenci, proto v celém průběhu EL budou dostávat šanci také hráči, kteří pravidelně nenastupují," řekl s jasným plánem osmačtyřicetiletý Emery.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Gaspar, Albiol, Torres, Pedraza - Chukwueze, Trigueros, Iborra, Coquelin, M. Gómez - Alcácer
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Samassa - Yesilyurt, Osmanpaşa, Camara, Erdal - Arslan, Fajr - Öztekin, Gradel, Ninga - Yatabaré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.19 - 8.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)00000:00
 Qarabağ Ağdam (AZE)00000:00
 Maccabi Tel-Aviv (ISR)00000:00
 Sivasspor (TUR)00000:00
Skupina J
Tottenham Hotspur - LASK Linz  (čtvrtek 21:00)
V loňském ročníku se Tottenhamu účast v Lize mistrů nevydařila asi dle potřebných očekávání. Sice proklouzl ze skupiny dál, v osmifinále však překvapivě jasně nestačil na nepříliš zkušené Lipsko. Zavděk přitom letos musí vzít jen Evropskou ligu, poněvadž v Premier League obsadil až šestou příčku. Prvním soupeřem v hlavní fázi mu bude LASK.

Že plahočit se nevyzpytatelnými předkoly může mít neblahé dopady, se u londýnského klubu potvrdilo hned na samotném úvodu. Ačkoli na půdě bulharského Lokomotivu Plovdiv plnil roli jasného favorita, měl hodně namále. Nakonec až dvěma góly v poslední desetiminutovce otočil vývoj utkání na svou stranu. A v dalších dvou zápasech si již přece postupy pohlídal.

Není pochyb o tom, že domácí jsou v konkurenci skupiny J největším adeptem na proklouznutí do jarní fáze, které je neodmyslitelnou samozřejmostí. Tottenhamský lodivod José Mourinho však ambici posunul ještě na jinou úroveň. Rád by totiž po konci skupinové části získal se svým týmem stoprocentní počet bodů. "Pokusíme se o to," sliboval fanouškům.

Nutno podotknout, že portugalskému stratégovi působení ve druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy docela sedí. V roce 2003 urval cennou trofej během svých trenérských začátků s Portem, tehdy ještě pod hlavičkou Poháru UEFA, v roce 2017 v ní triumfoval s Manchesterem United. Určitě by se nezlobil, kdyby s Tottenhamem zvítězil napotřetí.

Sedmapadesátiletý trenér si trochu postěžoval na systém, který panuje mezi Evropskou ligou a Ligou mistrů v jarním play-off. "Když postoupíte ze skupiny, můžete pak narazit na týmy, co vypadnou z Ligy mistrů. To mi přijde nespravedlivé," mínil. "A přitom když v Evropské lize skončíte na třetím místě, můžete balit kufry. Žádná další soutěž už na vás nečeká," dodal.

Jeho mužstvo jinak prožilo poměrně slušný start do sezóny. Až na úvodní porážku s Evertonem neprohrálo už devětkrát v řadě, sedmkrát napříč tímto obdobím zvítězilo. Je nakonec otázkou, koho José Mourinho do hry nasadí, zda kvůli náročnému programu nepošetří některé své opory. Každopádně celý tým bude chtít napravit poslední ligovou ztrátu.

Ještě osm minut před koncem Spurs vedli nad West Hamem o tři branky, přesto stejně získali jenom bod. Nejlepší vzpomínky si tak z tohoto zápasu neodnesl ani Gareth Bale, staronová posila, jenž poprvé od přestupu z Realu Madrid vběhl na trávníky jako náhradník. Domácí šéf lavičky mimo jiné nepotvrdil, že by se velšský reprezentant měl proti Linci objevit v sestavě.

Jedinou skutečnost, kterou José Mourinho prozradil, byl jistojistý nástup Davinsona Sáncheze, ovšem k dispozici mu nebudou zranění Eric Dier a Japhet Tanganga. Zpátky na plac by naopak mohli Giovani Lo Celso i Erik Lamela. Hosté by rovněž neměli mít výraznější potíže s absencemi, na marodce se nachází pouze dlouhodobě zraněný Dominik Reiter.

LASK, vedený koučem Dominikem Thalhammerem, se loni překvapivě účastnil osmifinále Evropské ligy. A její hlavní fázi bude hrát, podruhé v historii, taktéž letos, protože ve čtvrtém předkole vyřadil slovutný lisabonský Sporting, který porazil hned o tři góly. Nutno ale říci, že portugalský výběr byl postižený mnohačetnými absencemi, způsobenými nemocí COVID-19.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Hart - Doherty, Alderweireld, Sánchez, Davies - Höjbjerg, Winks - Bale, Alli, Son - Carlos Vinícius
LASK Linz - pravděpodobná sestava:
Schlager - Ramsebner, Filipovič, Wiesinger - Ranftl, Michorl, Holland, Renner - Gruber, Raguz, Balic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.14 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ludogorec Razgrad - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 21:00)
Když se loni před vánoci kouč Pavel Vrba dostal ke kormidlu nejúspěšnějšího bulharského klubu posledních několik let, čekala ho v únoru následujícího roku ostrá premiéra. V play-off Evropské ligy totiž narazil na milánský Inter, pozdějšího finalistu soutěže. Teď se chce s Ludogorcem na evropské scéně lépe prezentovat. A na úvod přivítá jeho mužstvo Antverpy.

Klub z Razgradu je již pravidelným účastníkem hlavní fáze evropských pohárů. Jeho maximem se stal postup do osmifinále, a to v roce 2014, dál se Orli nepropracovali. Právě Vrba by velmi rád změnil statistiky ještě k lepšímu. A zapsal se tak do historie. "První zápas je vždy velmi důležitý. A my plně respektujeme našeho protivníka," povídal český rodák.

Tottenham je ve skupině J jednoznačným favoritem, o druhém kandidátovi na proklouznutí do jarní části už však tak jasno není. Antverpy jsou každopádně úplným nováčkem základních skupin této soutěže, a i proto jim bookmakeři věří vůbec nejméně. O to větší váhu může mít tenhle zápas právě pro Ludogorec, jehož následně čekají další klíčové zápasy s Lincem.

Ligový titul se Vrbovu týmu loni podařilo získat. Taková ambice je pro něj v podstatě automatickou povinností. Na působení v evropských pohárech se ale klade možná ještě větší důraz. Umístění v tabulce na prvních dvou místech je zásadním cílem. "A je zřejmé, že jestli chceme mezi třicet dva nejlepších, musíme bodovat s každým," dodával český lodivod.

Generálka na tenhle mač se Ludogorci výsledkově nevydařila, v domácím prostředí jen remizoval s Carskem Selem Sofia. "Nepodali jsme dobrý výkon. Nicméně naše sestava nyní bude úplně jiná," prozradil Vrba, že udělá zásadní změny ve svém složení. "Máme v kabině spoustu reprezentantů. A bylo rozumnější, aby si odpočinuli. Teď ovšem budou připraveni."

Antverpy se kvalifikovaly do Evropské ligy jakožto trochu překvapivý vítěz domácího poháru, cennou trofej přitom zkraje srpna uložily do své vitríny po zhruba třiceti dlouhých letech. Byť z minulosti nemusejí mít zkušenosti se zápasy s ostřílenými evropskými soky jako například Ludogorec, určitě chtějí dokázat, že do téhle soutěže nepostoupily vlivem náhody.

V belgické Jupiler Pro League v úvodních kolech naznačily, že se hodlají zapojit do hlavního dění, a nacházejí se aktuálně na slušném pátém místě průběžného pořadí. V uplynulých pěti duelech čtyřikrát vyhrály a jednou remizovaly. Hostující trenér Ivan Leko se hlavně potřebuje vypořádat s absencí elitního útočníka Dieumerciho Mbokaniho, jenž je teď vykartovaný.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.46 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)00000:00
 Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
 LASK Linz (AUT)00000:00
 Royal Antverpy FC (BEL)00000:00
Skupina K
Dinamo Záhřeb - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Vyřazení od Ferencvárose poslalo Dinamo Záhřeb do základní skupiny Evropské ligy a dá se předpokládat, že si to Chorvaté rozdají o postup s dvojicí CSKA Moskva, Feyenoord Rotterdam. Utkání s Holanďany na Maksimiru je na programu už v prvním kole. Kvůli opatření proti šíření koronaviru bude v ochozech Maksimiru jen omezený počet diváků.

V domácí lize to Dinamu šlape, po sedmi kolech má v tabulce tamní soutěže devatenáct bodů, což znamená, že šest z nich vyhrál a v jednom případě remizoval. Přesto stále doznívá zklamání z nepostupu do Ligy mistrů. Osudným se Dinamu stal maďarský mistr Ferencváros, který ve 3. předkole zvítězil 2:1.

Dinamo Záhřeb hrálo Evropskou ligu několikrát. V sezoně 2018/2019 dokonce postoupilo až do osmifinále, kde nestačilo na portugalskou Benficu. Loni hráli v Záhřebu základní skupinu Ligy mistrů, ale ve společnosti Manchesteru City, Atalanty Bergamo a Šachtaru Doněck skončili na posledním místě. Chorvatský šampion si je důležitosti zápasu s Feyenoordem dobře vědom a doufá, že se mu podaří navázat na výkony z domácí soutěže. O víkendu zdolal Goricu 3:2, když všechny branky vsítil Mario Gavranović.

V dobré formě je i Feyenoord, který sice v derby o víkendu nedokázal porazit Spartu a přenechal vedoucí příčku Ajaxu, ale v soutěži ještě neprohrál. Vedle tří výher dvakrát remizoval. Feyenoord si nemusel klestit cestu přes předkola a do základní skupiny se kvalifikoval přímo z ligy. S evropskými poháry má velké zkušenosti a vždy patří mezi tradiční zástupce holandské kopané. Loni ale v základní skupině neprorazil, s jednou výhrou na kontě obsadil poslední čtvrté místo.

Feyenoordu se vyhne pekelná atmosféra stadionu Maksimir, důvodem jsou opatření proti šíření koronaviru a naopak opřít se může o dobrou formu i velezkušeného kouče Dicka Advocaata. V letošní sezoně nastoupil k venkovnímu utkání dvakrát a pokaždé zvítězil.

Dinamo se s Feyenoordem ještě nikdy neutkalo. Oba celky už několikrát nastoupily proti týmům z Chorvatska respektive Nizozemska, ale na vzájemný souboj dojde ve čtvrtek poprvé a bude se na co těšit. Zápas vypukne na Maksimiru ve 21:00 hodin a řídit jej budou finští sudí v čele s Mattiasem Gestraniusem.
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livaković - Stojanovic, Theophille- Caterine, Gvardiol, Leovać - Jakić, Majer, Ademi - Gavranović, Oršić, Pektović
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Berghuiis - Bijlow, Diemers, Fer - Haps, Linseen, Nieuvkoop, Senesi, Spaijc - Teiexeira, Toornstra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.61 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolfsberger AC - CSKA Moskva  (čtvrtek 21:00)
Rakouský Wolfsberger si podruhé za sebou zahraje základní skupinu Evropské Ligy a tentokráte hodlá být úspěšnější než v loňské sezóně. Na úvod tohoto ročníku přivítá ruský celek CSKA Moskva a bude plnit úlohu mírného outsidera, ovšem bez šance na bodový zisk rozhodně není. Hosté se loni taktéž zúčastnili hlavní fáze EL a stejně jako jeho čtvrteční rival obsadili poslední čtvrté místo s pěti body.

Zatímco od domácího celku se dalo vyřazení čekat, tak věhlasný ruský gigant naprosto vyhořel a papírové předpoklady nenaplnil, neboť vedle španělského Espanyolu zaostal taktéž za bulharským Ludogorcem či dokonce maďarským Ferencvárošem. Letos si rozhodně chce svou reputaci napravit, jenomže v konkurenci chorvatského Dinama Záhřeb a nizozemského Feyenoordu to nebude mít vůbec jednoduché.

V letošním ročníku Premier Ligy si zatím nevede vůbec špatně, po jedenácti kolech má na kontě dvaadvacet bodů a je třetí, za vedoucím Zenitem zaostává o pouhé body dva. Generálku na tento souboj zvládl, jelikož si dokázal poradit v derby s Dinamem po výsledku 3:1. AC se naopak na domácí scéně příliš nedaří. Minule sice skončilo na skvělé třetí pozici a díky tomu se přímo probojovalo mezi osmačtyřicítku nejlepších v EL, teď je tomu ale jinak.

Ve čtyřech ligových duelech zvítězilo jen jednou nad předposledním Hartbergem (2:0), jinak zaznamenalo hned tři porážky a v tabulce mu proto patří až dělená devátá pozice se třemi body. S CSKA navíc nebude hrát na vlastním stadionu, kvůli nevyhovujícímu stadionu se představí v azylu v Klagenfurtu. Oba dva nadcházející soupeři na sebe ještě nikdy v historii nenarazili a čeká je proto vzájemná premiéra.

Hostující manažer Viktor Gončarenko nabádá své svěřence ke stoprocentní koncentraci. "Evropská liga je pro nás stejně důležitá jako ta ruská, nechceme mezi nimi dělat rozdíly. Oproti minulé sezóně jsme o rok starší, přišli k nám noví hráči a kádr se rozšířil. S Wolfsbergerem se musí počítat, má sehraný tým a umí hrozit ze standardních situací," varuje Gončarenko se zdviženým prstem. Tomu budou scházet důležití obránci Fernandes a Karpov, kvůli poraněnému kotníku nenastoupí ani islandský záložník Sigurdsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.33 - 3.69 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.CSKA Moskva (RUS)00000:00
 Dinamo Záhřeb (CRO)00000:00
 Feyenoord Rotterdam (NED)00000:00
 Wolfsberger AC (AUT)00000:00
Skupina L
TSG Hoffenheim - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 21:00)
V loňském ročníku Bundesligy musel Hoffenheim v závěrečných kolech tvrdě bojovat o končenou šestou příčku tabulky proto, aby jednoduše nemusel o svou celkovou druhou účast v základních skupinách Evropské ligy bojovat v nevyzpytatelných předkolech. Na úvod nového ročníku druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy přivítá Crvenu Zvezdu.

V roce 2017 si klub z Bádenska-Württemberska zahrál hlavní fázi Evropské ligy, o rok později dokonce působil v Lize mistrů. Jenže v obou případech skončil v tabulce vždy až jako poslední. V nynějším případě, ještě v konkurenci Gentu a Liberce, hodlá měnit svou nelichotivou bilanci. A vlastně v tomto čtyřčlenném uskupení bude plnit roli jasného favorita.

Na úvod ho každopádně čeká poměrně nepříjemná zkouška. Hosté se dvakrát po sobě dokázali v uplynulých dvou sezónách dostat mezi třicet dva vyvolených v Lize mistrů, rok předtím v konkurenci Arsenalu, Kolínu nad Rýnem a BATE Borisovu proklouzli do jarního play-off Evropské ligy. Platí prostě za zkušené, ostřílené a otrkané evropskými zápasy.

Crveno-beli uzmuli v uplynulých třech ročnících tři ligové tituly a v současné chvíli hrají prim v Bělehradě právě oni na úkor svého největšího rivala z Partizanu. "Hráčsky mají velmi dobře postavený kádr," uvědomoval si domácí stratég Sebastian Hoeness. "My víme, jak dobře působili na evropské scéně v předchozích letech. A musíme být maximálně připraveni."

Hoffenheim vstoupil do nové sezóny raketově, připsal si dokonce i skalp aktuálního šampióna Ligy mistrů z Bayernu. Jenže v posledních dvou zápasech se mu nezadařilo. Před reprezentační přestávkou padl ve Frankfurtu, minulou sobotu nestačil doma na Dortmund. Duel se srbským výběrem tak představuje parádní možnost, jak si napravit svou reputaci.

Postup ze skupiny do další fáze, to je jednoznačný cíl německého celku. "Všichni cítíme napětí," přiznával Hoeness. "Hrát na mezinárodní úrovni je jednou z nejkrásnějších záležitostí. Prakticky jsme od všech střetnutí na evropském levelu měli rok pokoj, ale jsme znovu nažhaveni. A chceme být teď daleko lepší," burcoval domácí gólman Oliver Baumann.

Zvezda si nemohla přát na tento duel lepší generálku, o minulém víkendu sehrála derby s Partizanem, které ve finále dopadlo konečnou remízou. V lize tak po šňůře deseti vítězství v řadě vůbec poprvé ztratila své první body. Svěřenci trenéra Dejana Stankoviče ovšem jinak zkrátka v Srbsku znovu dokazují, že právě oni jsou aktuálně neoddiskutovatelnými vládci.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.38 - 6.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Liberec ve čtvrtek domácím zápasem 1. kola s Gentem vstoupí do skupiny Evropské ligy, kde se představí po čtyřech letech. Mírným favoritem je belgický soupeř i proto, že Slovan kvůli přerušení české ligy z důvodu koronavirové krize nehrál soutěžní zápas od 4. října. Severočeši se však pokusí překvapit a ve skupině, kde jsou ještě Hoffenheim a Crvena zvezda Bělehrad, se vzepřít roli outsidera.

Liberec postoupil do skupiny přes tři předkola - vyřadil Riteriai, FCSB a doma APOEL Nikósie. Gent přešel do Evropské ligy poté, co neuspěl v kvalifikaci Ligy mistrů, kde nejprve vyřadil Rapid Vídeň, ale poté dvakrát prohrál s Dynamem Kyjev.

Severočeši si zahrají skupinu pohárů popáté v historii, do vyřazovací fáze z ní prošli jen v sezoně 2013/14. "Když to vezmu i na rozpočet těch tří klubů, jaké mají hráčské možnosti, jaké mají jejich hráči transferové hodnoty, potenciál, tak prostě outsideři skupiny jsme. Ale to nám vyhovuje. Jsme strašně rádi, že jsme ve skupině, že jsme se přes tři předkola dostali, což se málokterému českému týmu povede. Porveme se i s rolí outsidera," řekl v nahrávce pro média trenér Pavel Hoftych.

Jeho svěřenci jsou kvůli vládnímu zákazu sportovních soutěží v zemi oproti soupeři v nevýhodě. Soutěžní zápas naposledy hráli 4. října, kdy porazili Příbram 3:0. O pět dní později stejným výsledkem v přípravě zdolali druholigovou Duklu Praha. Gent o víkendu v belgické lize hrál a na půdě Cercle Bruggy utrpěl debakl 2:5.

"Nikdo neví, v jakém to bude rozpoložení. Oni prohráli 2:5, my zase tři týdny nehráli, hodně hráčů bylo na reprezentaci. Ale kvalitně jsme potrénovali. Na začátku může být určitá nervozitka, protože pro všechny hráče až na Ramba (Rabušice) to bude první zápas ve skupině pohárů. Ale nemyslím si, že by se to mělo projevit na kvalitě utkání," uvedl kouč.

Vzhledem k tomu, že jde o mezinárodní zápas, dostal Liberec stejně jako Sparta od hygieny výjimku a utkání může odehrát doma. Kvůli opatřením proti koronaviru v zemi se ale Severočeši budou muset obejít bez diváků.

"Kdyby tady bylo za optimálních podmínek devět tisíc diváků, všichni se na zápas těšíme několikanásobně víc. Přece jen před prázdnými tribunami je to, jak když to hrajete jen pro sebe. Víme, že nám bude spousta lidí držet palce ve městě, tentokrát už bohužel ani ne v hospodách, které jsou taky zavřené," podotkl Hoftych.

Gent figuroval na druhém místě v nedokončené minulé sezoně belgické ligy, která se nedohrála kvůli koronaviru. V novém ročníku se mu ale nedaří a z posledních pěti zápasů čtyřikrát prohrál.

"Mají šikovné hráče dopředu, schopné jít do kombinace, jeden na jednoho, do zakončení. Zároveň víme, že mají určité problémy v defenzivní činnosti. Dokázali dostat i více branek. Chceme využít, že nejsou v takové pohodě jako minulou sezonu," uvedl Hoftych, který na Gent už narazil před 15 lety v Poháru Intertoto coby asistent trenéra ve Zlíně.

V Gentu působí obránce Michael Ngadeu, který do belgického klubu přestoupili vloni ze Slavie. Kamerunský reprezentant byl dokonce v několika zápasech kapitánem, v posledním ligovém duelu ale scházel i na lavičce. "Viděli jsme ho v několika utkáních. Když hrál ve Slavii ve dvojici s Delim, působil na mě lépe. Zdál se mi takový silnější, dynamičtější. Ale neřešíme jednotlivce, spíš celkově tým," uvedl Hoftych.

Severočeši v úterý prošli s negativními výsledky povinnými testy na koronavirus ze strany UEFA a mohou nastoupit. Hoftych řeší, zda hned od začátku postavit posilu Michala Sadílka, který s Libercem zatím neodehrál ani zápas.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Pešek, Hromada, Mara, Beran, Mosquera - Hilál
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Castro-Montes, Plastun, Ngadeu, Fortuna - Owusu, Dorsch - Bezus, Jaremčuk, Bukari - Depoitre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.29 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)00000:00
 FK Crvena Zvezda (SRB)00000:00
 TSG Hoffenheim (GER)00000:00
 Slovan Liberec (CZE)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Han střelil první

PSV - Granada nebo Leverkusen - Nice? Oba zápasy můžou být dobré.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal vole jasná volba

Reagovat
montaigne33

Trenér Gentu: Slovan hraje typický východoevropský fotbal... / Nevím, co přesně to může znamenat, každopádně nás podceňují... Důležité je, aby Slovan bodoval! (např Doněck hraje spíš brazilský fotbal atd.), mají nás ve škatulce: CZ= VÝCHODNÍ EVROPA... Tak nás nahlíží i UEFA MAFIA...

Reagovat
smazaný uživatel

Slovan by nedokázal bodovat ani v šipkách na tož proti takovému galaktickému soupeři plném super hvězd

Reagovat
Largo

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Kumbulla, Fazio, Juan Jesus; Karsdorp, Villar, Cristante, Peres; Pedro, Perez; Mayoral.

Jeste Boera do brany, Pastoreho do stredu a je to suverenne nejhorsi sestava AS, co jsem za posledni rok videl.

Reagovat
smazaný uživatel

S tuto sestavou jsou bez šance.

Reagovat
smazaný uživatel

V Liège trošku prší. Prihrávka po zemi je veľký problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadí i v řece se dá hrát fotbal, bro.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele