Srdcebolné tracky vám připomenou, že ať už se cítíte jakkoliv, někdo je na tom vždycky hůř

22. říjen 2020

Nešťastně ukončené vztahy a zlomená srdce – to jsou asi ta nejvíc omílaná témata v hudbě, alespoň v souvislosti s texty a inspirací k tvorbě. Pokud srdcebol zrovna zažíváte nebo jen dokážete ocenit skvělý heartbreak song, následující seznam vám přijde vhod.

The 1975 – Somebody Else

Ódy na porozchodovou žárlivost mileniálů od britské popové kapely The 1975 mohou leckdy působit domýšlivě. Singl Somebody Else ale porozchodové pocity popisuje způsobem, kterému snadno podlehnete. Je o snaze přenést se přes bývalý vztah, kterou narušují představy, že člověk, kterého se to týká, je už s někým jiným. Videoklip sleduje příběh frontmana Matta Healyho a dvou žen, které se nakonec promění v něj. Předává poselství, že předtím, než se do někoho zamilujeme, bychom nejdřív měli milovat sami sebe.

ABBA The Winner Takes It All

The Winner Takes It All od legendární švédské skupiny ABBA reflektuje konec romance. Zpěvák a kytarista Björn Ulvaeus, který hit napsal, popřel domněnky, že by píseň byla o jeho rozvodu se spoluhráčkou a zpěvačkou Agnethou Fältskog. Základ textu prý sice souvisí se zkušeností s rozvodem, ale jde o fiktivní příběh. Slavnostní rozložené akordy na klavír, které baladu podepírají, jsou jako připomínka svatebního dne – ta šťastná vzpomínka, kterou nyní zkazil bolestivý rozvod.

Alanis Morissette You Oughta Know

Ultimátní track o špatném rozchodu má na svědomí kanadsko-americká zpěvačka Alanis Morissette, která, stejně jako další její kolegyně z devadesátek, zvolila o něco agresivnější přístup a v You Oughta Know vyjádřila ty nejsyrovější emoce. O tom, komu je píseň adresovaná, se často debatuje a v průběhu let se k ní přihlásilo více mužů. Alanis Morissette k tématu nikdy víc neprozradila. „Nevím, proč by se někdo měl chtít hlásit k tomu, že je člověkem z You Oughta Know,“ říká o písni, ve které se hněv postupně buduje. Začíná slovy „Chci, abys věděl, že jsem za tebe šťastná“ – potom se ale přidá kytara a s ní i nepříjemné otázky „Je stejně zvrhlá jako já? Udělala by ti to v divadle?“. Hodně rychle pak zjistíte, že naopak nikdy nikdo nebyl za někoho méně šťastný než ona.

Čáry života  10000

Jan Boroš, bývalý „třetí člen dua“ Fiordmoss hraje pomalé a smutné písničky o lásce pod jménem Čáry života. S první deskou Stínítko si dával načas, ale jeho delikátně zprodukované písně s českými texty patří k tomu nejlepšímu, co v roce 2018 vyšlo a za desku získal hudební cenu Apollo i nominaci na cenách Vinyla. Skladba 10000 je první, kterou pro svůj sólo projekt napsal a její temná instrumentace doplněná o abstraktní text v čele s pasáží „Za 10000 let všechno se proměnilo. Je to jen prach ve vzduchu tady všude okolo. Pořád to cejtím. Pořád to dejchám.“ z ní dělá perfektní srdcebolný track.

Robyn  Dancing On My Own

Ne všechny porozchodové písně v nás musí vyvolávat melancholii a pocit sklíčenosti. Minulý rok švédská zpěvačka a producentka Robyn, kterou můžete dobře znát z playlistu Radia Wave, vystoupila v Madison Square Garden. Po koncertě nadšení fanoušci v kolektivní euforii tančili ve stanici metra na její hit Dancing On My Own, který je oproti jiným srdcebolným písním vyloženě klubovou hymnou. Zároveň je ale příběhem o osamělosti a nacházení útěchy v davu.

Joji  Slow Dancing In The Dark

Bývalý youtuber Joji se vydal na hudební dráhu a hned po jeho první desce Ballads 1, na které najdeme i megahit Slow Dancing In The Dark, bylo jasné, že na to má. Pomalý tanec ve tmě zde používá jako metaforu k rozpadajícímu se vztahu. Stejně jako tanec, při kterém nevidíte svému partnerovi do obličeje, je vztah s tímto člověkem intimní, ale zcela neosobní.

No Doubt  Don't Speak

Stejně jako ABBA, i kapela No Doubt, v čele se zpěvačkou Gwen Stefani, má ve svém katalogu skladbu, která se dotýká ukončeného vztahu s jedním ze spoluhráčů. Singl Don't Speak z poloviny devadesátých let se stal jedním z jejich mezinárodně nejúspěšnějších singlů a je reakcí Stefani na její rozchod s basákem Tonym Kanalem. Úzkostlivá alt-rocková balada sleduje fázi popírání. Víme, co nám chce ten druhý říct, ale nechceme to slyšet.

Ariana Grande  thank u, next

O moderní hymnu o sebelásce a znovuzískávání duševní síly po rozchodu se postarala Ariana Grande. Hit singl thank u, next odkazuje na její romantické vztahy posledních let, které byly na očích veřejnosti. Děkuje v něm každému z partnerů za životní lekce, které díky nim získala, a je o znovuobjevení sebe.

Drake  Marvins Room

Kanadský rapper Drake je průkopníkem v mnoha ohledech, jeho track Marvins Room, jehož název odkazuje na studio Marvina Gaye, ale nasměroval žánr rapu novým, citlivějším směrem, se kterým se fanoušci dokázali propojit na osobní úrovni. Do na kost oholeného beatu, který byl v roce 2011 v rapu poměrně vzácný, vstupuje opilý Drake, telefonuje své ex a ventiluje frustraci a pocity samoty. Snaží se ji přimět, aby opustila svého nového muže, který podle něj není dost dobrý na to, aby nahradil, co spolu měli. Čím déle pokračuje, tím víc si uvědomujete, že víc než o ní, jde spíš o hrdost a emoce vyvolané jeho životními možnostmi.

Honza Nedvěd  Podvod

Málokdy vám bude něco tak líto, jako když se Honza Nedvěd v písničce Podvod zpovídá ze svých chyb.

Jaké album se pro Alanis Morissette stalo přelomovým? A kdo aktuálně drží rekord za nejsledovanější hudební videoklip? Pusťte si celý příspěvek!

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.