Arcizlo polykající světlo. O hardcoru a black metalu se členy Kronstadt a Nāv

21. říjen 2020

Ještě před pár lety bylo na domácí scéně spojení hardcoru a black metalu téměř kacířským počinem a mnohými je tak vnímáno i dnes. Přesto vznikají stále nové kapely a nahrávky, které čerpají z obou těchto inspiračních zdrojů zároveň a přináší tak další zajímavé a důležité úhly pohledu, které podrývají letitý status quo.

Zkostnatělý stav se daří velmi dobře narušovat zejména moravským Kronstadt, kteří před několika týdny vydali skvělé EP nazvané Polykat světlo. Jejich pojetí vychází ze striktně punkových kořenů, ale láska všech členů k metalu jim vtiskla unikátní punc špinavého hardcore blacku s jasným a nekompromisním politickým poselstvím. 

To jihočeské trio Nāv vystřelilo díky silnému debutu Smrtci, na který nyní navázali neméně intenzivní nahrávkou Arcizlo. Jak název napovídá, pohybujeme se na čistě žánrové půdě a samotná nahrávka to jenom potvrzuje. Stereotyp ale není všechno, co se jako stereotyp tváří. I v hudbě Nāv se totiž potkávají přímočaré blackové skladby s temnotou, jejíž kořeny vedou právě k hardcorové estetice.

Honza (Kronstadt) a Ivan (Náv)

Co víc se skrývá pod povrchem obou desek? Jakou symboliku nedávat na plakát v Srbsku, aby vám pravoslavná církev nezrušila koncert? Mají hosté z kapel Kronstadt a Nāv Honza a Ivan nějaké blackmetalové hrdiny? Odpovědi naleznete při poslechu celého dílu Modelářů.

PLAYLIST:

Nāv – Hang the Saints
Kronstadt – Karpaty
Today Is the Day – No Good to Anyone
Panopticon – Black Soot and Red Blood
Endform – Depart

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.