Touchdown ve vesmíru! Sonda při něm odebírala půdu z asteroidu

21. 10. 2020 – 2:12 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Touchdown ve vesmíru! Sonda při něm odebírala půdu z asteroidu
Obrázek sondy Osiris-REx přibližující se k asteroidu Bennu. | zdroj: NASA

Sonda OSIRIS-REx americké vesmírné agentury NASA odebírala vzorky půdy z planetky Bennu, aniž by na ní přistála. Byl to první fotbalový touchdown ve vesmíru, stovky milionů kilometrů od Země.

Sonda, kterou zkonstruovala a vyrobila firma Lockheed Martin, sestoupila ve středu krátce po půlnoci SELČ k asteroidu, kolem kterého obíhá téměř dva roky, a ramenem se sběrnou hubicí nabírala vzorky půdy, aniž by přistála

Řídící centrum přirovnalo manévr k fotbalovému touchdownu: Hubice se jen lehce dotkla kamenitého povrchu a vystřelila stlačený dusík. Tím zvířila usazeniny na povrchu horniny. Vzápětí je zavřela do kapsle.

Samotný odběr trval pět sekund. Po nich se sonda opět vznesla na oběžnou dráhu planetky, kterou astronomové NASA přirovnávají k asfaltové silnici za horkého dne. Je tmavá a pohltí většinu světla, které mění na teplo.

Odběr byl úspěšný. Sonda nabrala nejméně 400 gramů materiálu, což je víc, než v co řídící mise doufali. Za dobrý výsledek by považovali aspoň 60 gramů.

Nasbírané kameny sice zablokovaly uzavírací mechanismus kontejneru a část vzorků vypadával do vesmírného prostoru. Brzy se však kontejner podařilo uzavřít.

„Musíme vzorky co nejopatrněji zajistit, abychom minimalizovali další ztrátu,“ řekl šéf mise Dante Lauretta. 

Snímek obrazovky (834) Mechanické rameno sondy Osiris-REx se sběrnou hubicí nad povrchem Bennu. | zdroj: NASA

Se vzorky půdy by pak sonda měla přistát v roce 2023 v utažské poušti.

Planetka, která může ohrozit Zemi

Bennu je asteroid o průměru pěti fotbalových hřišť, jehož dráha protíná oběžnou dráhu Země. Patří mezi jedenáct planetek, které mohou ohrozit naši planetu.

Astronomové spočítali, že v září 2135 by Bennu mohl zasáhnout Zemi. Pravděpodobnost odhadli na 1 ku 2700. Vypadá to jako mizivé riziko, jenže v kategorii vesmírných kolizí platí za nezanedbatelné.

Náraz půlkilometrového a na Zemi 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vyhladit veškerý život. Jeho dopad by se svou silou rovnal explozi 80 tisíc atomových bomb svržených na Hirošimu.

1165751-aaa-720x405 Kolos Bennu ve srovnání s ikonickými stavbami západní civilizace. | zdroj: NASA

Vědci z NASA a Národního úřadu pro jadernou bezpečnost předložili plán na projekt s názvem HAMMER. Jeho cílem je v případě reálné hrozby nasměrovat na asteroid plavidlo naložené jadernou municí. Její výbuch by měl těleso rozmetat.

Hledáme stopy vzniku života

Pro astrovědce je asteroid Bennu zajímavý především tím, že je bohatý na uhlík. Dá se proto předpokládat, že se na něm dají najít stopy, které leccos napoví o vzniku života.

Přístroje sondy už na Bennu objevily molekuly obsahující atomy kyslíku a vodíku ve formě hydroxylů. To jsou skupiny atomu vodíku s atomem kyslíku.

Vědci se domnívají, že tyto skupiny jsou přítomny v jílových horninách – to znamená, že planetka Bennu kdysi byla v kontaktu s vodou. Voda byla na mateřském tělese, z něhož asteroid pochází.

Nakonec krátký přehled mise OSIRIS-Rex ve videu:

zdroj: YouTube

A ještě přidáváme bonus od NASA. Pro vás – děti od 3 do 99 let – připravila agentura vystřihovánku sondy OSIRIS-REx. Stáhnout si ji můžete tady v PDF: OSIRIS-REx Paper Spacecraft Model (12,4 MB). Za chystaného lockdownu se taková věcička může hodit.

Zdroje:

Nejnovější články