Hlavní obsah

Zahraniční redakce SZ za hranicemi: Evropa vs. druhá vlna koronaviru

Foto: Profimedia.cz

V Paříži platí zákaz vycházení po deváté večerní.

Reklama

Článek

Strmý nárůst případů a přísná pandemická opatření. Jak se s druhou vlnou koronavirové krize evropské země vyrovnávají, vyjely Seznam Zprávy zjistit přímo do některých z nich. Jak jsou na tom ve Francii, Itálii, Švédsku a Polsku?

Do Francie odcestovala v neděli na reportážní cestu redaktorka zahraniční redakce Seznam Zpráv Eva Soukeníková. „V Paříži a dalších velkých městech Francie jsou opatření nejpřísnější. Roušky se musí nosit po celý den a všude na veřejnosti. A je tu dost přísný zákaz vycházení od devíti večer do šesti ráno,“ popisuje v Checkpointu Eva.

Život v Paříži je podle ní teď velmi zvláštní. „Není to Paříž, kterou znáte, ale vlastně pořád tak trochu ano. Nejsou tu turisté, což je v centru u známých památek opravdové sci-fi. Před asi pěti lety, tedy těsně po útocích na redakci Charlie Hebdo, jsem do Paříže přijela na Erasmus. A zažila jsem náladu tak trochu podobnou té, která tu je dnes – lehký strach, divná atmosféra, ale zároveň jsou tu Pařížani, kteří si chtějí užívat běžný život v parku, kavárnách a v galeriích. To mimochodem pořád jde, ovšem s rouškou a za přísných bezpečnostních opatření,“ dodává Eva z hotelového pokoje nedaleko pařížské Opery.

Itálie platila na jaře za evropské epicentrum koronakrize – masivnímu šíření nákazy čelila na starém kontinentu jako první. A čísla v zemi, kterou v jeden moment sledovat celý svět, nyní stoupají i tam.

„Zákaz vycházení v Itálii na rozdíl od jara, kdy byla situace vážně kritická, zatím není. Ale opatření se týden od týdne zpřísňují – při mé cestě restaurace a bary zavíraly o půlnoci, před dvěma dny už dal premiér Giuseppe Conte pravomoci jednotlivým starostům a guvernérům, aby uplatnili zákaz vycházení po deváté večerní, bude-li to potřeba. A třeba kluby jsou tam zavřené už celé měsíce,“ popisuje Jolana Humpálová, která jako reportérka Seznam Zpráv zamířila do severoitalské Lombardie, tedy do oblasti nejvíce zasažené první vlnou pandemie, před týdnem.

Lidé v ulicích Milánu a Bergama, které Jolana navštívila, nosí roušky poctivě. Udržovat odstupy je ale pro Italy složité. „Nechci generalizovat, ale obecně jsou Italové kontaktnější, jsou hluční, rádi se objímají, dotýkají se jeden druhého. Podle toho, co říkali lidé, s nimiž jsem se bavila, je to v tomhle ohledu pro ně dost těžké – držet si distanc. To je prostě proti jejich povaze,“ podotýká redaktorka.

Foto: Jolana Humpálová

Nulové fronty u milánského dómu.

Švédové věří vládě, Poláci nosí plexištíty

Seznam Zprávy vyrazily také do Švédska, země, která se evropskému mainstreamu v přístupu ke koronakrizi vymyká. Redaktor Milan Rokos v Checkpointu přibližuje, jak to vypadá v praxi: „Švédsko si i nadále zachovává ten jarní liberální model. Na první pohled v Malmö nebo v Göteborgu, kde jsem byl, ani nepoznáte, že je pandemie. Lidé chodí do obchodů a do restaurací, roušky ve městě prakticky nevidíte. Švédové zachovávají tři doporučení od vlády – drží dvoumetrové rozestupy, používají dezinfekci a častěji si myjí ruce.“

Na Milana udělali Švédové se svým přístupem k pandemii dojem. „Zvlášť to, jak lidé důvěřují své vládě, která se řídí radami odborníků. A i když na jaře došlo k nějakým chybám, lidé chápou to, že nikdo není neomylný. Přijímají to. Je to obrovský rozdíl proti situaci u nás, z mého pohledu přistupují – zejména jejich vláda – k pandemii mnohem racionálněji než Češi,“ myslí si redaktor.

Do zahraničí vyjel i redaktor Filip Harzer, který autem projel Polsko od Varšavy až po Bělověžský prales u hranic s Běloruskem. V Checkpointu říká, že u našich sousedů platí podobná opatření jako v Česku: „Roušky se tu musí nosit ve vnitřních prostorách už od jara, to se za celou dobu nezrušilo. Teď se už druhý týden nosí i na ulicích a veřejných prostorách, ne ale v parcích a lesích. Nakažených přibývá – padají tu každý den rekordy.“

Namísto respirátorů a roušek, kterým říkají „maseczky“, nosí Poláci často plexištíty. „V restauracích, které jsou stále otevřené, teď platí limit v počtu zákazníků, stoly se tam pravidelně dezinfikují. Život jde nějakým způsobem zatím dál, i když existují omezení. A očekává se, že se opatření budou dále zpřísňovat,“ dodává Filip.

S kým mluvili reportéři a reportérky ve čtyřech zemích EU? Kdo šel na fotbal a kdo do sýrárny? Poslechněte si nový díl Checkpointu v přehrávači nad textem nebo ve vašich podcastových aplikacích.

Checkpoint

Čtvrthodinka o světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám pište na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované