Ústecká zoo pod drobnohledem komise: Licenční kontrola dopadla na jedničku
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Každá zoologická zahrada musí splňovat velmi přísná kritéria v mnoha oblastech, která jsou definována Zákonem o zoologických zahradách č. 162/2003 Sb. Jedná se zejména o adekvátní péči o zvířata a vhodné chovatelské zázemí, vedení evidence chovaných zvířat, účast na ochranářských projektech in-situ, veterinární péči a vzdělávání veřejnosti k ochraně přírody.

Organizace musí každé dva roky projít licenční kontrolou, jejímž úkolem je posoudit dodržování veškerých daných podmínek. Ve středu 16. září sešla v ústecké zoo kontrolní komise, ve které byli přítomni zástupci Ministerstva životního prostředí, Komise pro zoologické zahrady, Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj i Státní veterinární správy, České inspekce životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Jednání doplnili zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje a Statutárního města Ústí nad Labem, zřizovatele zoo.

Kontrola začala v ranních hodinách v budově Zooškoly Heinricha Lumpeho, kde po administrativní části následovaly prezentace k jednotlivým kontrolovaným okruhům. Novinky za uplynulé dva roky představil ředitel zoo Roman Končel spolu se svými kolegy. Po úvodních slovech následovaly otázky jednotlivých členů komise k doplnění obrazu o chodu zoo. Po jednání komise navštívila areál zoo včetně provozních prostor, jako je přípravna krmiv, kafilérie nebo zimoviště. Představeny byly nové expozice v dolní části zoo – výběh pro vydry malé nebo tapíra čabrakového. Vyjma novinek došlo i na ukázku rekonstruované střechy u stájí zeber, oprav v pavilonu exotária či úpravy venkovního výběhu aligátorů amerických.

Kontrolní skupinou nebyly zjištěny nedostatky či pochybení v plnění zákonných povinností. Ústecká zoo splňuje všechny podmínky pro udělení licence na další dva roky. Zoo prošla ve všech aspektech kontrolou bez výhrad. V rámci setkání proběhla i přednáška Návrhu rozvoje zoo do roku 2035, podle kterého by se měla zoo rozvíjet dle finančních možností.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru