Hlavní obsah

PayPal bude podporovat kryptoměny, platit bitcoiny půjde i v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americká platforma pro digitální převody peněz PayPal Holdings umožní svým klientům kupovat, prodávat a držet bitcoiny a další virtuální měny. Klienti PayPalu také budou moci od příštího roku platit kryptoměnami při nakupování v 26 milionech obchodů, ve kterých se dá platit přes PayPal. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Cena bitcoinu v reakci na zprávu začala výrazně růst a překonala letošní maximum.

PayPal doufá, že novou službou podpoří globální používání virtuálních měn a připraví svoji síť na nové digitální měny, které by mohly vyvíjet centrální banky a firmy, uvedl prezident a generální ředitel PayPalu Dan Schulman.

„Spolupracujeme s centrálními bankami a přemýšlíme o všech formách digitálních měn a o tom, jakou roli by mohl PayPal hrát,” prohlásil Schulman.

Majitelé účtů v USA budou moci nakupovat, prodávat a uchovávat měny ve svých peněženkách na platformě PayPal už v následujících týdnech. Do dalších zemí a do své aplikace Venmo plánuje firma expanzi v první polovině příštího roku.

Další rekord pokořen, bitcoin se vyšplhal nad 300 000 korun

Internet a PC

Kryptoměny podpoří další finančně technologické firmy

Další přední finančně technologické firmy, jako je poskytovatel mobilních plateb Square či aplikace pro obchody s akciemi Robinhood Markets, svým uživatelům také umožňují nakupovat a prodávat kryptoměny.

Zapojení PayPalu je však vzhledem k jeho dosahu významnou událostí. PayPal má po celém světě 346 milionů aktivních účtů a ve druhém čtvrtletí zpracoval platby za 222 miliard USD (5,1 bilionu Kč).

„Začlenění kryptoměn v čele s bitcoinem do platebního systému PayPal zvýší oblibu využívání těchto měn zejména mezi běžnými spotřebiteli, kteří budou mít o důvod víc do těchto alternativních nástrojů investovat. Kryptoměny v současnosti nabízí zajímavé zhodnocení v řádu desítek procent a poptávka po nich v Česku se letos zvýšila zhruba o pětinu. Jsou také do jisté míry imunní vůči současnému vlivu pandemie, která se odráží na poklesu kapitálových trhů,” řekl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Bitcoin překonal rekord

Na oznámení PayPalu reagoval bitcoin výrazným růstem. Prakticky poslední dva týdny kolísal kurz neznámější kyberměny na světě okolo 11 500 dolarů (263 670 Kč), v září to bylo dokonce ještě o tisíc dolarů méně (22 930 Kč). Jedna mince se zkraje nového školního roku obchodovala tedy okolo 10 500 dolarů (240 770 Kč).

Už ve středu – tedy krátce po oznámení PayPalu – se však kurz vyhoupl na 12 280 dolarů (281 530 Kč), krátce po půlnoci se však kurz vyšplhal nad pomyslnou hranici 13 tisíc dolarů, konkrétně se jedna mince obchodovala za 13 190 dolarů, což odpovídá 303 370 Kč.

Vyšší hodnotu nejznámější kyberměna na světě letos ještě neměla. Kurz sice během čtvrtečního dopoledne mírně klesl, to ale na překonání rekordu nic nemění. Aktuální hodnota je 12 776 dolarů (294 040 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na...

Výběr článků

Načítám