Karel Gott byl hladové prase, Hřibe? udeřil Hrad. 28. říjen se ruší. A je zle

22.10.2020 11:50

Ceremoniál udílení státních vyznamenání se neuskuteční ani v omezeném formátu. Prezident rozhodl, že bude odložen na příští rok. Informoval o tom hradní kancléř Vratislav Mynář. Vyznamenaným se omluvil za výroky pražského primátora Hřiba o „hladových prasatech“.

Karel Gott byl hladové prase, Hřibe? udeřil Hrad. 28. říjen se ruší. A je zle
Foto: Reprofoto ČT24
Popisek: Vratislav Mynář oznamuje rozhodnutí prezidenta

Na Pražském hradě se letos 28. října žádný slavnostní akt neuskuteční. Ani v omezené míře. Podle slov vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře o tom rozhodl prezident Miloš Zeman. Dal tak prý na doporučení ministra Romana Prymuly.

Kancléř na úvod zdůraznil, že 28. říjen je jedním z řádových dnů, kdy prezident republiky podle Ústavy ČR, článek 63, bod 1, písmeno H, uděluje a propůjčuje státní vyznamenání. „Hned na začátku bych rád uvedl některé věci na pravou míru. Jde o dezinformace, které se objevují v médiích a které podporují někteří z politiků. Od samého začátku jsme neplánovali a nikdy nebylo myšleno, že po ústavním aktu, který se bude konat ve Vladislavském sále, by byl naplánován raut, recepce nebo chcete-li party. Ústavní akt předávání a udělování státních vyznamenání byl vždy plánován pouze ve Vladislavském sále za dodržení hygienických předpisů a nařízení v souladu s rozhodnutím vlády,“ uvedl. 

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

„Pozváni pouze vyznamenaní, účast pana prezidenta a nejnutnějšího personálu. Rád bych uvedl, že nebyli pozváni žádní politici, ústavní činitelé, žádní senátoři, poslanci, církevní hodnostáři, diplomatický sbor, žádní soudci, rektoři a další vzácní hosté. Jen pan prezident a vyznamenaní. Mělo to proběhnout za výjimečných hygienických podmínek. To znamená, všichni vyznamenaní měli mít negativní test na covid ne starší 24 hodin, všichni měli mít roušky a dodržet bezpečné vzdálenosti minimálně dva metry od sebe,“ popsal původní plány Mynář. 

Konečné rozhodnutí podle jeho slov prezident Zeman učinil na základě doporučení ministra zdravotnictví. „Pan prezident rozhodl, že ústavní akt předávání státních vyznamenání bude odsunut a bude se konat 28. října 2021. Seznam těch, kterým v letošním roce bylo vyznamenání uděleno nebo propůjčeno, se objeví na stránkách Pražského hradu 28. října ve 20 hodin. Chtěl bych všem vyznamenaným v letošním roce poděkovat za to, že chtěli osobně přijet a převzít vyznamenání z rukou pana prezidenta. V této těžké době jde o kus osobní statečnosti, která si zaslouží úctu a obdiv,“ řekl během tiskového brífinku na třetím hradním nádvoří. 

„Dále bych se chtěl všem vyznamenaným omluvit za slova primátora Hřiba, který slavnostní akt předávání vyznamenání nazval ‚party na Hradě pro papalášskou smetánku‘. I v letošním roce jsou mezi vyznamenanými veteráni druhé světové války, kteří bojovali za naše životy, budoucnost, za vlast, za národ. Mezi vyznamenanými jsou lidé, kteří denně bojují za naše životy s epidemií. Mezi vyznamenanými je i mistr Karel Gott. A všechny tyhle pan primátor Hřib nazval hladovými prasaty. Je to nejstrašnější urážka všech vyznamenaných v téměř stoleté historii udělování státních vyznamenání. Kdyby pan primátor Hřib měl v sobě aspoň trošku slušnosti, tak se všem omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje. Vážení spoluobčané, nechám jenom na vás, abyste si udělali obrázek, co je tohle za člověka,“ pokračoval kancléř. 

Co ho tak rozčílilo? Jde o zhruba týden starý příspěvek pražského primátora Zdeňka Hřiba na sociálních sítích. „Další ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu. Přestože pro dolních 10 milionů bude všude všechno zavřené, tak na Hradě bude party pro papalášskou smetánku. Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová,“ napsal Hřib.

Hrad v letošním roce uctí státní svátek a výročí vzniku republiky aspoň symbolicky. „28. říjen si na Pražském hradě připomeneme symbolicky a pro povzbuzení nás všech slavnostním střídání hradních stráží, které proběhne v pravé poledne a na konci tohoto střídání zazní hymna České republiky. Ve večerních hodinách 28. října bude první nádvoří Pražského hradu slavnostně nasvíceno v barvách české trikolóry,“ dodal Vratislav Mynář.

Tweet pražského primátora, na který reagoval hradní kancléř:

 
Kritické reakce na vystoupení hradního kancléře na sebe nenechaly dlouho čekat. Prakticky ihned skončení brífinku začaly na Mynářovo vystoupení na sociálních sítích reagovat komentátoři. "Ten Mynář je teda formát. Vynadat v přímém přenostu Zdeňku Hřibovi a utýct před otázkama, to je chování vesnickýho raťafáka," napsal na Twitteru Petr Honzejk z Bakalova vydavatelství Economia. Dlužno dodat, že mluvčí Jiří Ovčáček ještě před Mynářovým projevem upozornil média, že brífink bude bez otázek.
 
"Když na pražského primátora Zdeňka Hřiba zaútočí v přímém přenosu kancléř Mynář, s mluvčím Ovčáčkem po boku, je to obrovská neplacená reklama. MUDr. Hřib pomáhá v nemocnici, takže asi nemá čas slavit," poznamenal zase politolog Jiří Pehe.
 
Pozadu nezůstal ani brněnský politolog Miloš Gregor. "Zatímco etalon slušnosti a morální integrity Mynář si v přímém přenosu hulvátsky vyřizuje účty se Zdeňkem Hřibem, ten na Twitteru oznamuje, že od příštího týdne bude jako dobrovolník pomáhat v nemocnici," uvedl Gregor.
 
Své řekl i známý politický marketér Jakub Horák. "Ty si hlavně, Vráťo, hlídej, ať ti neonemocní prase. Protože to by byla tvoje konečná, což je ti doufám jasný...," napsal na Facebooku.
 
 
 
 

Na Mynářovo osočení reagoval už i primátor Hřib. "Můj výrok o hladovém praseti se rozhodně netýkal vyznamenaných osobností, ale jarní nelegální zabijačky pana Mynáře. Ten má slova nepravdivě překroutil. Původně plánované oslavy 28. října jsem označil za ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu. Pro smetánku z Hradu by neměla platit jiná pravidla než pro tzv. dolních 10 milionů ve zbytku celé republiky. Na tom si stále trvám a takhle by se to opravdu dělat nemělo. Jsem rád, že došlo k odsunutí konání této akce, která byla plánována v naprostém rozporu se současnou epidemickou situací," napsal na Twitteru.

Kritické reakce přicházejí dál: "Mimo všeho jiného, oni ani neumí rozumný (byť vynucený) krok - odklad slavnostního aktu - podat rozumně a na úrovni. Vymést odtamtud koštětem," přeje si bývalý europoslanec ANO Petr Ježek.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…