PrahaDnes.info
PrahaDnes.info » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Předseda Cechu podlahářů ČR Josef Voborník: Řemeslo je životní styl

22.10.2020
Ze škol vycházejí desítky i stovky nových instalatérů, truhlářů nebo elektrikářů. Noví podlaháři se ale rodí v řádu jednotek, konstatuje předseda Cechu podlahářů ČR Josef Voborník. Sehnat opravdu dobrého řemeslníka je ale podle něj problém bez ohledu na odbornost.
Foto: spindoctors.cz
"Největší počet řemeslníků je podle statistik živnostenských oprávnění, které zveřejňuje MPO, ve věkové skupině 41-45 let, pak ve skupině 46-50 let. Ani podlaháři nejsou výjimka," říká Voborník.

Najít dobrého podlaháře ve věku 20-30 let je podle něj téměř zázrak. "Tedy takového, který je šikovný a samostatný, doporučí vhodnou podlahu, zvládne zaměření zakázky, navržení správného technologického postupu, nacení materiál a práci, aby mu to vyšlo, komunikuje se zákazníkem, vše správně časově naplánuje, aby dodržel termíny, a provede dílo minimálně na standardní úrovni," upřesňuje.

Zároveň připouští, že jako OSVČ bez zaměstnanců může zručný řemeslník na konci měsíce disponovat částkou 100 tisíc korun a více. Ovšem pod podmínkou, že je ochoten práci věnovat více než 8 hodin denně.

"Každý řemeslník si rozhoduje sám, zda a kdy upřednostní firmu a kdy sebe," tvrdí Voborník a vysvětluje: "Pokud je podlahář živnostníkem, OSVČ bez zaměstnanců a pracuje běžné hodiny v týdnu, tak na konci měsíce může disponovat 60-80 tisíci korunami. Pak záleží na něm, kolik z toho investuje zpět do rozvoje firmy, nářadí, dalšího vzdělávání, a jakou si pro sebe stanoví odměnu. Z té ovšem musí ještě uhradit daň, zdravotní a sociální pojištění, popřípadě nájem provozovny a úvěry na firemní auta."

Někdo podle něj volí 40 % do firmy a 60 % pro sebe, někdo 20/80, jiný 50/50 nebo 70/30.

Velkou investici mohou představovat například digitální pomůcky, jejichž pořizovací cena se podle Voborníka pohybuje v řádech do 100 tisíc korun.

"Používáme měřáky na vlhkost v podkladu, vzduchu nebo digitální měřiče nerovnosti podkladu," vypočítává. "Existuje také přístroj, který postavíte doprostřed místnosti, on ji celou oskenuje, data pak odešlete výrobci, ten vyrobí podlahu přesně na míru a vy ji položíte, aniž byste do ní museli řezat," líčí Voborník.

"Řemeslo je životní styl, který můžete neustále posouvat dopředu, stále se zlepšovat. Je to proces, který když budete chtít, nikdy nekončí. Každý rok je spousta inovací a novinek. Čím jste šikovnější, tím roste přirozeně vaše cena. Děláte zajímavější zakázky a vaše odbornost jde vpřed," dodává Josef Voborník.

Autor: Mgr. Petr Kotek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest mi ...

Finanční správa: Blíží se termín pro elektronické podání, datovou schránku si neaktivovalo dosud 30 tisíc podnikatelů

Na základě údajů ze svých informačních systémů oslovila finanční správa prostřednictvím emailu nebo SMS celkem 30 794 aktivně podnikajících fyzických ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Velkoobchodní řetězec Makro otevírá v Česku síť drobných prodejen pod značkou Bonveno

Jen pár minut na bleskový nákup cestou za dalšími povinnostmi či zábavou. Každodenní realita tisíců lidí v uspěchaných českých městech dosud obvykle z ...





Čtvrtek 28.3.2024
Praha
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes