Zešílela žalem, teď děsí noční poutníky. Tajemný příběh jeskyně Blázenka a její obyvatelky v lesích na Kokořínsku

22. říjen 2020

Stráně Kokořínského dolu skrývají jeskyni, kterou na konci druhé světové války využívali jako úkryt partyzáni. Vážou se k ní strašidelné i dobrodružné příběhy o bojích posledních dní války a o osudech lidí, kteří ve skalách kdysi našli úkryt. Jedním z nich je i příběh „bláznivé učitelky“. Co je na tajemných zvěstech pravdy, se vydaly v úvodu podzimní edice podcastové série Bludičky zjišťovat Jana Římanová a Hana Veljačiková.

Když byla Jana malá, vyprávěla jí babička příběh o ženě, která se během druhé světové války zamilovala do partyzána a odešla za ním bydlet do lesa. Poté co ho při jedné z lesních přestřelek zabili, prý v lese žalem zešílela a nikdy už se nevrátila mezi lidi. Zbytek života strávila v jeskyni, kterou partyzáni využívali jako úkryt, a děsila noční kolemjdoucí.

V podcastu Bludičky se Jana s Hanou rozhodly vydat právě do jeskyně, ke které se historka váže. Jana si totiž dlouho myslela, že se příběh vypráví jen v její rodině a nezakládá se na pravdě. Pak ale jednoho dne nad vchodem do jeskyně objevila nápis Blázenka. Že by si babička příběh přeci jen nevymyslela?

Hana Veljačiková a Jana Římanová v jeskyni Blázenka

Co Jana s Hankou objevily při pátrání po dívce, o které se v historce mluvilo jako o bláznivé učitelce? A co našly při své noční výpravě do jeskyně? Poslechněte si celý díl Bludiček.

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Hanka Veljačiková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.