The Capitals: Bývalá firma komisaře Bretona vyhrála tendr na superpočítače. Na rozhodování se podle EK nepodílel

© EPA/ FRANCISCO SECO

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


ZÁPAD

INSTITUCE EU

Francouzský eurokomisař Thierry Breton se nepodílel na rozhodování o tendru na dodání evropských superpočítačů, ve kterém zvítězila jeho bývalá společnost Atos. Mluvčí Evropské komise to uvedl na dotaz redakce EURACTIV.com, kterou zajímalo, zda jsou podle Komise okolnosti tendru a jmenování Bretona politicky přijatelné.

Breton působil jako ředitel společnosti Atos od listopadu 2008 až do konce října 2019. O pouhý měsíc později se stal evropským komisařem pro vnitřní trh. Evropská komise mezitím, přesně 28. listopadu, zahájila tendr na dodání evropských superpočítačů. V pondělí 19. října 2020 informovala Komise o tom, že zakázku vyhrála právě Bretonova bývalá společnost Atos. „Technické posouzení nabídek zajišťovala EuroHPC JU (Evropský společný podnik pro vysoce výkonné výpočty – pozn. red.) spolu s externími odborníky,“ dodal mluvčí Komise. Další zdroje redakci sdělily, že tendry byly připravené týdny před jejich spuštěním, tedy ještě za předešlé Evropské komise pod vedením Jeana-Claudea Junckera. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

BERLÍN

Ministr zdravotnictví má koronavirus. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) byl ve středu pozitivně testován na koronavirus. Odebral se proto do karantény. Podle mluvčího ministerstva má jen mírné příznaky.

Spahn se ještě ve středu ráno účastnil vládního zasedání, podle fotografií měl roušku. Právě díky přísným hygienickým opatřením včetně dodržování povinných rozestupů podle mluvčího vlády do karantény žádný další člen vlády nenastoupil. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Rozšíření restriktivních opatření. V několika francouzských departmentech, které se potýkají s vysokými počty nakažených, začnou platit nová omezení proti šíření koronaviru, a to včetně omezení pohybu. Ve středu to oznámil mluvčí vlády Gabriel Attal. „Jen za poslední týden přibylo na jednotkách intenzivní péče 1500 lidí,“ uvedl mluvčí s tím, že lůžka na těchto odděleních jsou nyní obsazena ze 40 % pacienty s onemocněním covid-19.

Přísná opatření nyní platí již v Paříži a dalších osmi městech.

Nynější nouzový stav, který byl vyhlášen 17. října, má trvat měsíc. Během nadcházejícího víkendu bude Národní shromáždění jednat o jeho prodloužení. (Louise Rozès Moscovenko | EURACTIV.FR)

VÍDEŇ

Nový denní rekord v počtech nakažených. Během úterý a středy přibylo 1985 nových případů nákazy koronavirem. To je vůbec největší nárůst za posledních 24 hodin, který byl v Rakousku registrován od počátku pandemie. Nejvíce případů (514) zaznamenala Vídeň. V současné době se tak s nákazou potýká 21 385 lidí. Dnes by měla být oznámena nová restriktivní opatření, včetně omezení počtu lidí ve vnitřních veřejných prostorách na 6 a ve vnějších prostorách na 12. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)


SEVER

STOCKHOLM

Reforma pracovního práva ohrožuje budoucnost vlády. Dohoda menšinové vlády švédských sociálních demokratů a zelených o podpoře ze strany liberálů a centristů z roku 2018 se otřásá v základech. Menšinová vláda totiž výměnou za podporu od středopravicových stran přislíbila reformu švédského zákona, který se týká zachování pracovních míst. Budoucnost reformy je ale nejistá, což by mohlo ohrozit i budoucnost celé vlády. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Další omezující opatření. Region Lazio omezuje noční pohyb venku. Lidé budou moci opustit své domovy po 23 hodině pouze za předpokladu, že k tomu budou mít relevantní důvod. Ti, co opatření poruší, čekají pokuty. Omezení budou účinná od dnešní půlnoci. Podobná opatření zavedla od včerejšího večera také Lombardie, od zítřka budou platit rovněž v regionu Kampánie. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

MADRID

Ve hře je omezení nočního vycházení. Španělsko ve středu překročilo hranici jednoho milionu případů nákazy koronavirem. Denní počty nakažených nadále rostou, španělská vláda proto uvažuje nad omezením nočního vycházení v nejzasaženějších regionech. (EUROEFE)


VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ

Ze stážistky konzulkou za dva roky. Lenke Szászfalvi-Farkasová se stala konzulkou nově otevřeného maďarského konzulátu v Ženevě, a to přesto, že nemá dostatečnou kvalifikaci. Informoval o tom Telex. Szászfalvi-Farkasová je podle médií dcerou poslance Szászfalvi Lászla a ještě v roce 2018 působila jako stážistka u europoslance Andora Deliho (Fidesz).

Maďarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Szászfalvi-Farkasová „vystudovala na Korvínově univerzitě v Budapešti obor Komunikace a mediální studia a mluví perfektně anglicky a francouzsky, což její pozice vyžaduje“. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Protipotratový zákon neprošel. Návrh zákona, který by slovenským ženám značně omezil možnost jít na potrat, nezískal v úterý v parlamentu dostatečnou podporu. Hlasovalo pro něj 58 poslanců, tedy o jednoho méně, než bylo ke schválení potřeba. Poslankyně Anna Záborská, která je autorkou zákona, uvedla, že jej hodlá za půl roku předložit znovu. Podle ní zákon „pomůže těhotným ženám“. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

BUKUREŠŤ

Lockdown nechceme. Rumunsko zažívá v posledních dnech prudký nárůst počtu nově nakažených osob. Ve středu bylo pozitivně testováno 4 848 lidí, což je dvakrát více, než v úterý. Vláda nyní připravuje nové restrikce, podle prezidente Klause Iohannise by ale další lockdown již nastat neměl. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Nedostatek léků v nemocnicích. Největší velkoobchodní společnosti omezují dodávky léků do chorvatských nemocnic 75 %. Vláda jim totiž dluží kolem 700 milionů eur.

Výhody eura. Chorvaté považují za největší výhodu zavedení eura v zemi vyrovnání se ostatním členským státům a jednodušší platby. Vyplývá to ze studie portálu MojPosao. Naopak největší obavy vzbuzuje zdražování a ztráta měnové suverenity. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Parlament odmítl nominanty Ústavního soudu a národní banky. Anžemu Erbežnikovi ke zvolení soudcem slovinského Ústavního soudu chyběly dva hlasy. Stejně dopadla i kandidátka na viceguvernérku národní banky Arjana Brezigar Mastenová. Je to již podruhé, co nominant na soudce Ústavního soudu neprošel hlasováním v parlamentu. Prezident Borut Pahor tak bude muset přijít s novými návrhy. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Priština oklamala Srbsko a EU, tvrdí ministr zahraničí. Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić obvinil Prištinu z toho, že oklamala Srbsko i Evropskou unii, protože ani po sedmi letech neimplementovala Bruselskou dohodu a odmítla vytvořit Sdružení srbských obcí. Ministr to uvedl včera na videokonferenci Rady bezpečnosti OSN. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář