Helena Bušová: Meziválečná filmová hvězda první velikosti, kterou zničil její židovský původ i komunistický režim

Helena Bušová: Meziválečná filmová hvězda první velikosti, kterou zničil její židovský původ i komunistický režim
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Helena Bušová byla filmová a divadelní herečka, jenž zažila největší období slávy v meziválečném období. V jakých filmech jsme ji mohli vidět? Hej-rup!, kde si zahrála po boku Wericha a Voskovce.Uličnice: Filmová verze lidové operety Járy Beneše.Ryba na suchu: Komedie s Vlastou Burianem a Jaroslavem Marvanem.Počestné paní pardubické: Závistivé paničky, zločinné úmysly a láska dvou mladých lidí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Helena Bušová patří spíše mezi zapomenuté hvězdy československé kinematografie. Rozhodně ji zastiňují jména jako Adina Madlová či Nataša Gollová. Přitom byla ve své době skutečnou hvězdou. Její filmografie čítá čtyři desítky snímků. Pojďme na ni zavzpomínat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 10. 2020 13:00

Helena Buschová (Bušová) se narodila 21. října 1911 v Praze. Začínala v divadle, před kamerou se poprvé ukázala v roce 1932. V době rozkvětu Barrandova a filmové Lucerny se z ní stala hvězda první velikosti. Pak ale přišly potíže s nacistickým, a posléze komunistickým režimem. To ji nakonec donutilo až k emigraci.

Nedostudovala, ale přesto hrála

Helena Bušová se vyučila švadlenou, ale táhlo ji to k herectví. Ve dvaceti nastoupila na Státní konzervatoř, kterou však nedokončila. To ale vůbec nevadilo. Díky své kráse zaujala režiséra Vladimíra Slavínského, který jí nabídl roli ve filmu Právo na hřích. Nejvíce však na sebe upozornila ve snímku Hej-rup, kde si zahrála spolu s Voskovcem a Werichem.

Ale to nebylo zdaleka všechno. Následovaly filmy jako Barbora řádí, Řeka čaruje či O ševci Matoušovi. Značnou popularitu získala i rolí ve Švandovi dudákovi, kde si zahrála Dorotku. Vše krásné ale jednou končí a nejinak tomu bylo s příchodem druhé světové války.

Koncentrační tábor

Jelikož měla být Helena Bušová židovského původu, hrozil jí během okupace pobyt v koncentračním táboře. Po zevrubném vyšetření se však prokázalo, že jejím skutečným otcem byl strýc. Tím se potvrdilo, že je ve skutečnosti Árijka. Nic jí tak nebránilo v tom, aby pokračovala ve své kariéře. Po válce se seznámila s pilotem RAF, Karlem Kasalem. Svatba byla do půl roku.

Přestože byl Kasal válečným hrdinou, putoval za mříže. Na svobodu ho dostal až Jan Masaryk. Jakmile získala herečka povolení k natáčení v Anglii, zůstala tam se svým manželem až do narození jediného syna Charlieho. O něco později se celá rodina odstěhovala do Kanady, kde se Bušová vrátila ke svému povolání.

Exil

Když se chtěla Helena Bušová vrátit se svou rodinou zpět do Československa, čekalo ji nemilé překvapení. Jelikož odmítla spolupráci se Státní bezpečností, musela do dvou dnů zemi opustit. Stejně pochodila i v osmdesátých letech. Kdo byl před válkou v zahraničí úspěšný, neměl zde co pohledávat.

Nezbývalo jí tak nic jiného než se vrátit zpět do Kanady. Zemřela v roce 1986. Pochována je však, spolu se svým manželem, na Olšanském hřbitově. Její syn Charlie se nakonec do Čech vrátil.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Helena Bušová

Česká televize: Helena Bušová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články