Afrika ve středu Evropy

22. 10. 2020 12:51:05
Jsme tři týdny od situace, kdy se personál nemocnic bude dívat do očí dusícím se pacientům, kterým nebude moci poskytnout pomoc. A musím říci, že to věru není pěkný pohled. Zůstává zarytý v mysli už napořád.

Podle údajů z vládní tiskové konference 21.10.2020 (záznam od 12:20) jsme necelé tři týdny od kolapsu zdravotnictví (při zachování R = 1,4). Jsme tři týdny od situace, kdy se personál nemocnic bude dívat do očí dusícím se pacientům, kterým nebude moci poskytnout pomoc. A musím říci, že to věru není pěkný pohled a zůstane zarytý v mysli už napořád.

Dnes v Hospodářských novinách Petr Honzejk napsal výborný komentář, s názvem začínajícím To já ne, to oni... . Odhaduje další marketingovou strategii Andreje Babiše:

1) může za to opozice, chtěla uvolnění (no jo, vládne ale vláda),

2) mohou za to lidi (neposlouchají plantážníci jedni),

3) okolo nás mají také problémy (zatím jsem ale celosvětově "best in covid"),

4) může za to moje dobrota, (lidi chtěli uvolnění ....zde je vidět, že se zde vládne pomocí peoplemetru),

5) mohou za to ti, co "nepřišli" (na jaře prý Česko zachránil nějaký člověk z ulice, který poslal předsedovi vlády chmurnou predikci šíření čínské smrti; no ale on přišel i v květnu s tím, co se má dělat, ale nějak už nebyl vyslyšen, neboť se blížili volby -zde je popis této historky). Doslovný přepis vyjádření Andreje Babiše, jak "nepřišli", je zde.

Já dodávám bod 6 popření vlastní viny. I kdybychom to opravdu dělali blbě, opozice je ještě neschopnější.

Tak znovu. 8.-10. listopadu dojde k překročení kapacity 15 500 lůžek. Nějaká pražská polní nemocnice o 500 lůžkách je o ničem. Jde jen o marketingové oblbování veřejnosti, které tříští zdravotní kapacity. Při současném trendu bude naplněna během 12 hodin, pokud by byl pro její obsluhu dostatek personálu. Jako že není. Ti co zde budou pracovat, pravda na viditelném místě, budou chybět jinde. Pochybuji, že armáda má ve skladech robotické lékaře a sestry.

Adam Vojtěch navrhl od 1.9. roušky ve školách, Andrej Babiš povinnost zrušil. Roman Prymula navrhl registraci hostů v hospodách jako v Německu. Andrej Babiš řekl blbost. Tak se od 21.10. zavřelo všechno, samozřejmě bez znalosti rizik, co jaká služba nebo činnost obnáší. Neschopnost státu pracovat s daty a chovat se jako křupani dokazuje případ okopírované tabulky rizik od Texaské lékařské asociace, kterou naši úředničtí „mágové“ zveřejnili, pouze v opačném pořadí grafiky. A nikdo z nich neletěl na dlažbu.

Roman Prymula tvrdil 20. října v parlamentu, že R dosahuje 1,37 - 1,47. Z čehopak vycházel? Kde jsou podklady, výpočty? Navrhoval také otestovat 6 milionů obyvatel Česka. Potom od toho couval s tím, že se musí ověřit chybovost testů. Něco vypustí z úst a přitom neví čím by se testovalo, kdo by to dělal, kolik by to stálo ale hlavně, k čemu by to bylo.

Úplně děsivá ukázka neschopnosti tohoto státu je to, že teprve teď se ověřuje chybovost antigenních testů. „Projekt byl spuštěn proto, abychom verifikovali kvalitu výstupů antigenních testů a mohli je plošně použít...". Fór je v tom, že byla ověřována citlivost testů od 5 výrobců, ale nebyl mezi nimi test nakoupený (ve své době nikdo nedokázal říci, kdo je objednal a vláda řešila, jak je zaplatí; možná toto bylo předmětem schůzky v "Kapitule") a používaný dnes při dobrovolném testování.

A co dělali s těmi na jaře draze nakoupenými čínskými šmejdy doteď. To nikoho nenapadlo ověřit jejich (ne)citlivost?

Malá úvaha nad smyslem. Otestují a budu negativní nebo pozitivní. Při chybovosti 10 % je to tak jako tak k ničemu. Pokud jsem negativní, za hodinu mohu být pozitivní. Pokud jsem pozitivní, mám pandavirus nebo jsem ho měl (!). Dobře, testováním se nakažení a potom půjdou do karantény. Kolik těch záchytů bude v poměru k nákladům? Identifikace zdravých nic nepřinese, protože otestovat populaci nejde během jednoho dne. Zdraví mohou být za chvíli nemocní. Prostě něco se má udělat a někteří blázniví občané se radují.

Dodnes není centrální systém objednání na testování. Dobrovolné testování antigenními testy se odehrává na základě hledání a objednávání v systémech jednotlivých nemocnic a laboratoří. Praktici si nemohou ověřit výsledky testů a na dobré slovo vypisují neschopenky. Lidé nejsou ochotni se testovat ani nahlašovat kontakty, i když se o finanční motivaci mluví, žádná nepřišla.

Vláda opět úpěnlivě volá na pomoc mediky, ale jejich nadšení opadlo. Pochopitelně. Jak zajistila:

  • aby nebyli v nemocnicích jen poskoky?
  • aby měli k dispozici ubytování a další zázemí?
  • pomoc při prodloužení jejich studia, protože zameškají své povinnosti?

Ostatně, jak se připravuje běžný zdravotnický personál na akutní péči, tj. jak probíhá školení těch, co se s ní zatím nesetkali. Pokud nebudou moci činnost vykonávat stávající personál, kdo je zastoupí? Sestra z ordinace praktika má zhruba stejné schopnosti poskytovat akutní péči jako instalatér nebo projektant.

Kdo zná kapacity a situaci v jednotlivých nemocnicích? Její zveřejňování začalo teprve před 14 dny, a to ještě na základě tlaku neziskového sektoru (Hlídač státu). A jak je zajištěna redistribuce pacientů při naplňování kapacity? Podle mě nijak. Systém převozu se začne hledat až po zveřejnění prvních případů, kteří v "přetečených" nemocnicích umřeli.

Co je dohodnuto v rámci pomoci s Rakouskem, Německem a Evropskou unií? Ne, nechci to slyšet od členů české vlády. Věřit lze pouze vyjádření velvyslanců nebo zahraničních politických představitelů, nikoliv řečem místních politiků. Už od nich zaznělo tolik lží. Až lidé začnou umírat, (ta informace bude mít zpoždění; než zdravotníci ztratí ostych, než se objeví první videa, než se dostanou do médií a vznikne dostatečná bouře, protože vše se dělá až pod tlakem), tak Andrej začne vykřikovat podobně jako v případě roušek: „To není pravda. Ukažte mi, kde se to děje? Osobně pacienta odvezu do Německa“. Potom se v obvyklém chaosu teprve začne organizovat převoz nemocných. Na korbách těžkých nákladních tater hasičů, aby to vypadalo dostatečně drsně, tak jako se jimi nesmyslně rozváželi po státě roušky.

Jak vláda zajistila péči o děti zdravotníků a dalších záchranných složek? Kde jsou pečovatelské skupiny v komfortních hotelech a jiných špičkových zařízeních, opečovávané herci, zpěváky a obecně celebritami, aby motivovali tyto zaměstnance nečerpat OČR?

Jak se vláda postarala, aby nemocnice nebyly zaopatřovací ústavy, aby se sociální hospitalizace přesunula do hotelů atd.? Je stále možné, aby rodina dostávala ošetřovné a senioři přitom leželi v nemocnicích?

Pasivita vlády ohledně plicního ventilátoru CoroVent je až nechutná. S letním uvolněním se zastavil jakýkoliv zájem, včetně certifikace, alespoň pro akutní potřeby. Firma proto prodala nakoupené součástky. Ještě 15.10. neměla jistotu jakýchkoliv nových objednávek, jen se snaží distribuovat, sama o své vůli a mimo ministerstvo zdravotnictví, 182 přístrojů, na které se lidi na jaře sami složili. Blokovou výjimku pro použití získala firma MICo od ministerstva zdravotnictví až dnes 22. října 2020 (zde článek), až jim teče do bot, je 5 minut po dvanácté atd.

Během léta byly utlumeny testovací kapacity universit a Akademie věd ČR (které na jaře byly osloveny s prodlením 3 týdnů v důsledku v nouzi nesmyslného trvání na certifikaci ISO). Proč se nepoužívají další existující technologie, které třeba v Jižní Koreji umožnily dosáhnout 100 000 testů denně? Přístroje jsou odzkoušené např. v Brně. Proč v laboratořích nepomáhají studenti biochemie? Pokud někdo pěstuje na zápočet salmonelu, tak může pracovat i na testování. Kromě toho, jsme v nouzovém stavu. Když to bude potřeba, všichni bychom měli "kopat zákopy", případně hroby.

Nulová propagace eRoušky, kdy hodně lidí kvůli nedůvěryhodnosti státu mělo obavy, aby jim nechodili reklamy na Kostelecké uzeniny a nabídky z Číny na tygří masti, nahradilo „tlačení na pilu“. K rozeslání vyzývací SMS došlo způsobem, který nabízí hackerům ovládnutí mobilu, přičemž nebylo možné ověřit identitu odesílajícího. Odkaz zaslaný O2 směřoval na stránku nedostupnou v protokolu HTTPS, který data šifruje. Kromě toho O2 vložil do své výzvy unikátní přístupy, které dovolují zkontrolovat, kdo se o eRoušku zajímal a kdo ne. Proč to udělali? Stát se chystá někoho trestat? Určitě to nezvýšilo důvěru ve vládní opatření.

Vláda nebyla schopna donutit Krajské hygienické stanice k sjednocení postupů (a upuštění od deníčku a olizované inkoustky) a používaní jednoho programového vybavení pro trasování. To vylučovalo jeho centrální vyhodnocování i řízení. Nechala je také bez trestu několik měsíců tvrdit, že trasovat mohou jen hygienici, aby se následně ukázalo, že jde o činnost, kterou zvládne každý středoškolák po minimálním zaškolení.

Někteří lidé by chtěli a věřím, že jsou mezi nimi i politici, aby krizový zákon začínal takto:

§ 1

V době nouzového stavu neplatí zákony, Ústava ani Listina lidských práv.

Každá prohra u soudu ohledně platnosti opatření vlády nebo hygieny spustí lavinu nenávisti. Místo aby vedla k sebereflexi, že něco někdo udělal blbě.

Řešením má být utajení. Ministerstvo vnitra sepsalo pozměňovací návrh k zákonu o přístupu k informacím a chce ztížit přístup k informacím v době krize. Takže kolik je nemocných, kolik lidí je na JIP, jaká je kapacita nemocnic, jaké jsou zásoby ochranných pomůcek atd. atd.? Vše bude tajné. Jak to funguje ukázalo jaro a stav zásob respirátorů ve Státních hmotných rezervách. Protože údaj byl tajný, veřejnost se dozvěděla pozdě, že jich v době počínající nákazy vládní "manadžeři" skladují pouze 10 000 kusů. Asi na 2 dny provozu zdravotnictví.

Viníkem dnešních problémů je vláda, nejen kvůli neschopnosti něco řídit a spolehnout se na odborníky, ale protože občany svojí nedůvěryhodností a nevěrohodností odrazuje od dodržování pravidel. Škoda, že nezvolila ten nejjednodušší, nejlevnější krok k podpoře svých opatření, tedy výměnu nejsměšnějších figur (na stávajícím půdorysu ANO a ČSSD).

27.12.2020 začalo očkování a papaláši jako Andrej a Blatný využili protekce a první se nahrnuli pod jehlu. Ve velké Británii královna čeká v pořadí, ale u nás má přednost oligarcha. Afrika ve středu Evropy.

Analýza reakce státu na COVID-19 (18.5.2020)

Motto: V oceánu vybuchla bomba ničivé síly. Svět má do týdne zmizet pod vodou. Papež vyzývá k modlitbám, americký prezident k nákupu zbraní. Hlavní rabín prohlásí: „Máte sedm dní, abyste se naučili se žít pod vodou".

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 22.10.2020 12:51 | karma článku: 24.11 | přečteno: 1005x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 526 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.55 | Přečteno: 482 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 462 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2247

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...